Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

iPhone 5...

Ήταν 2 Αυγούστου του 2009 όταν έγραφα για το iPhone 3GS. Ήταν το πρώτο μου iPhone (και η πρώτη μου Apple συσκευή), και έμελλε να το κρατήσω 3 χρόνια και 3 μήνες: εδώ και 3 μέρες χρησιμοποιώ πλέον το iPhone 5. Με πόνο καρδιάς θα αποχωριστώ το 3GS (μιας και πρέπει κάπως να περιορίσω το κόστος του 5), το καλύτερο μηχανάκι που πέρασε ποτέ απο τα χέρια μου. Υποθέτω πως το ίδιο θα λέω και σε τρία χρόνια απο τώρα, όταν θα πάρω πάλι νέο smartphone. Είναι πολλά αυτά που μπορεί να προσάψει κανείς στην Apple: πουλάει τα προϊόντα της πανάκριβά, αρνείται πεισματικά να προσθέσει χαρακτηριστικά στις συσκευές τις που διαθέτουν ακόμα και κινητά των 20 ευρώ (ραδιόφωνο;), το iTunes είναι δύσχρηστο και βαρύ. Τα ρημάδια όμως τα μηχανάκια της δουλεύουν, και δουλεύουν καλά. Τόσο καλά, ώστε άπαξ και δουλέψεις λίγο καιρό με ένα iPhone, ένα iPad ή ένα Mac, μετά δύσκολα γυρίζεις σε άλλη πλατφόρμα...

3 σχόλια:

marooned είπε...

Εχεις επιχειρησει σοβαρα να ασχοληθεις με αλλη πλατφορμα?

Till είπε...

Εξαρτάται το πως ακριβώς εννοείς το σοβαρά. Για ένα διάστημα είχα πάρει ένα tablet με Android. Αυτή ακριβώς ήταν η εμπειρία που με οδήγησε στην αγορά του iPad... Επίσης ήμουν για χρόνια χρήστης του Windows Mobile. Και για ένα μεγάλο διάστημα είχα ένα Nokia 5800 με Symbian. Μέχρι και Psion 5 είχα πριν έναν αιώνα (τεχνολογική μέτρηση του χρόνου). Μέχρι και τα Windows 7.5 έχω δοκιμάσει σε mobile πλατφόρμα. Απο όλα αυτά, το Windows Mobile ήταν απογοήτευση, αλλά τότε δεν υπήρχαν ακόμη smartphones... To Android δε μου άρεσε, γιατί μου θύμιζε πρώιμες υλοποιήσεις Linux συστημάτων. Το Symbian είναι νεκρό, οπότε ας μη το συζητάμε. Τα 7.5 μου έκαναν μεγάλη εντύπωση, και αν είχε σοβαρές εφαρμογές το Marketplace, τότε θα περίμενα για να πάρω το Lumia 820/920 αντί για το iPhone 5 (το 50% της χρήσης της συσκευής μου είναι το Pocket Informant, και το γεγονός οτι δεν βγαίνει για Windows είναι απο μόνο του λόγος για να μην μεταβώ σε Windows 8). Οι συμβιβασμοί που πρέπει να κάνω χρησιμοποιώντας το iOS είναι αρκετά λιγότεροι σε σχέση με τους συμβιβασμούς που θα έπρεπε να κάνω σε μια πλατφόρμα Android ή Windows 8. Απο εκεί και πέρα, κάποια απο τα μειονεκτήματα του iOS δεν με αφορούν (πχ ποτέ δε χρησιμοποίησα bluetooth για να μεταφέρω αρχεία σε άλλη συσκευή, όποια συσκευή κι αν είχα, οπότε δε με νοίαζει που δεν υποστηρίζει μεταφορά αρχείων μέσω bluetooth το iOS), ενώ άλλα τα παρακάμπτω (πχ καλό θα ήταν να είχε το iPhone FM tuner, αλλά 1ον ακούω ελάχιστα ράδιο, και δεύτερον έχω πάντα μαζί μου ένα 4GB stick Trancend που είναι και radio/media player, και συνήθως απο εκεί ακούω radio. Επίσης, δεν έχω πρόβλημα να ακούω radio μέσω Internet, γιατί όπως είπα ακούω λίγο, και γιατί δεν εχω πρόβλημα με data).

marooned είπε...

H αληθεια ειναι οτι οι πραγματικοι ανταγωνιστες στην Mobile αγορα ειναι το iOs και το Android οποτε η ερωτηση μου δεν ηταν αυτο που πραγματικα ηθελα να ρωτησω. Αλλωστε η συγκριση των Window Mobile και Sympian θα ηταν αδικη μιας και ειναι παλαιοτερες πλατφορμες και κατα γενικη ομολογια δε ειχαν αλλα να δωσουν και για αυτο εγκαταληφθηκαν(αν και ακομα και για αυτο υπαρχουν καποιες εκστασεις)
Anyway, απο iOs ειχα την τυχη να περασω και εγω μια εποχη η οποια μαλιστα ,και παρα την αρχικη μου εκτιμηση ,δεν ηθελα να τελειωσει τοσο γρηγορα.
Η αιτια δεν ηταν τοσο το λειτουργικο συστημα οσο καποιες πολυ συγκεκριμενες εφαρμογες για τις οποιες δεν ειχε καν εναλλακτικες το Android.
Οταν ομως επεστρεψα στο Android θυμηθηκα την πολυ αρνητικη εντυπωση που με αναγκασαν οι αυστηροι, σχεδον προσβλητικοι για αυτους που ασχολουνται με την τεχνολογια, περιορισμοι της Apple.
Δεν εχει νοημα να τους απαριθμησω ,μπορω ομως να καταληξω στο εξης:
Στο Android ειναι ελαχιστα αυτα που ΔΕΝ μπορεις να κανεις , στο iOS ακομα και jailbreaked ειναι ελαχιστα αυτα που σου εχεις την δυνατοτητα να κανεις, και ακομα καταφερεις καποια με σαφως περισσοτερο κοπο και ρισκο απο οτι στο πρωτο.Η ελλειψη ραδιοφωνου και bluetooth transfer ουτε καν αξιζουν αναφορας μπρoστα στο σαδομαζοχισμο του itunes,μηδενικη παραμετροποιηση του λειτουργικου,μηδενικη δυνατοτητα ελεγχου, την τραγικοτητα να εχεις χωρητικοτητα 32 η 64GB χωρις να την...εχεις , κοστος των εφαρμογων στο αντιστοιχα markets και πολλα πολλα αλλα.
Ειχα κανει το λαθος χαρακτηρισω το Android απο τις προηγουμενες εκδοσεις του (μεχρι 2.2) σε φθηνες υλοποιησεις σε συσκευες β κατηγοριας (zte blade και κατι τελειωμενα tablets, η φθηνια τρωει τον παρα) και οχι απο συσκευες γνωστων κατασκευαστων στο σαφως βελτιωμενο πια android.
Windows Phone,παροτι εντυπωσιακα και πιο γρηγορα ισως και απο iOS, δυστυχως υιοθετησαν την κλειστη λογικη της Apple, οποτε αν θελησω να βαλω χειροπεδες να προτιμησω την απειρως πιο ολοκληρωμενη και υποστηριζομενη πλατφορμα της τελευταιας.
Αν δεν ειχες δωσει το εξωφρενικο ποσο που θελει η apple για το iphone 5 θα σου προτεινα να δωσεις το 3gs και με μια σχετικα μικρη διαφορα να πας σε καποια mid-range android δινοντας μια δευτερη ευκαιρια.