Πρώτον: το πρόγραμμα Hellenic Quest.
«"Hellenic Quest ", λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ "Apple", της οποίας Πρόεδρος Τζον Σκάλι είπε σχετικώς: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει». Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσεως για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.»
Μια απλή έρευνα σε μια τυπική μηχανή αναζήτησης όπως το Google ή το Yahoo! χρησιμοποιώντας ως λέξεις – κλειδια το «Hellenic Quest», είναι ότι χρειάζεται κανείς για να αντιληφθεί την απάτη: Από τα 120 – 140 περίπου αποτελέσματα τα οποία θα βρείτε, όλα τα site που εμφανίζονται είναι είτε Ελληνικά (τα οποία αναπαράγουν την «είδηση») είτε ομογενών τα οποία διαχειρίζονται και πάλι από Έλληνες (και τα οποία επίσης αναπαράγουν την «είδηση»). Επιπλέον, το site του CNN δεν έχει καμία απολύτως αναφορά σε αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και το site της Apple. Και τα δυο αυτά site διαθέτουν εσωτερική μηχανή αναζήτησης, η οποία έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των εταιριών οι οποίες περιέχουν κάθε είδους έγγραφο το οποίο αφορά τα προϊόντα τους.
Ψάχνοντας όμως, μπορεί κανείς να ανακαλύψει κάτι άλλο: το καθόλα πραγματικό πρόγραμμα εκμάθησης της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας «English Quest 2000»: Πρόκειται για πρόγραμμα εκμάθησης της Αγγλικής που χρησιμοποιεί πολυμέσα και άλλα διαδραστικά εργαλεία, φτιαγμένο αρχικά για Apple Macintosh (εξού και η αναφορά στην Apple από τους «παραχαράκτες») και που χρησιμοποιεί ως υλικό δελτία ειδήσεων του CNN (να και το CNN)... Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το «Hellenic Quest» είναι κατασκευασμένη είδηση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί παραχάραξη του English Quest. Αυτό επιβεβαιώνεται και από ένα ακόμα στοιχείο: O κ. Σκάλεϊ (Skulley) ήταν διευθυντής της Apple μέχρι το 1993, οπότε είναι αδύνατο να σχετίζεται με το υποτιθέμενο «Hellenic Quest», το οποίο άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της Apple την συγκειρμένη περίοδο. Το παράθεμα που παρουσιάζεται ως δικό του δεν αποκλείεται να είναι όντως δικό του, με αλλαγή του ονόματος του προϊόντος Χ της Apple με το “Hellenic quest”. Η αναφορά του Skulley ίσως και να δείχνει την «ηλικία» της ανυπόστατης αυτής φήμης που εξακολουθεί να κατατρέχει το Ελληνικό Internet (συνεχίζεται…)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου