Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005

Περί Τσάτσαρη, μέρος Τρίτον...

Στο mail αυτό λοιπόν, έδωσα την εξής απάντηση:

"Αγαπητέ κύριε-α P.M.,
Αν και σε γενικές γραμμές δεν απαντώ ούτε σε ανώνυμα mail (το θεωρώ ασέβεια να αποστέλλει κάποιος Mail ή επιστολή χωρίς να αναγράφει τα στοιχεία του) ούτε και σε mail τα οποία είναι γραμμένα σε greeklish (δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα τα οποία να μην μπορούν να αναγνωρίσουν και να χειριστούν ελληνικά, οπότε τα greeklish αποτελούν συνήθειο χρηστών που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν θέλουν να μάθουν να χειρίζονται ορθά τον υπολογιστή τους), εντούτοις για εσάς θα κάνω μια εξαίρεση.
Όπως ορθά αναφέρετε, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την δική του θεώρηση πραγμάτων. Τουτέστιν, καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει πως καταγώμαστε από τον Αδάμ και την Εύα, πως είμαστε γόνοι εξωγήινων από τον Σείριο, πως υπάρχει μια παγκόσμια Σιωνιστική συνωμοσία, ή πως κατέχει κάποια μεγάλη μυστική αλήθεια. Κοινώς, καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Από την στιγμή όμως που κάποιος δημοσιοποιεί αυτή του την κοσμοθεωρεία, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει και οικονομικές απολαβές από την δημοσιοποίηση αυτή (όπως πράττει ο κ. Τσάτσαρης), τότε αυτομάτως το σύνολο του υπόλοιπου κόσμου αποκτά το δικαίωμα της κριτικής και του ετεροπροσδιορισμού. Με δυο λόγια, από την στιγμή που ο λόγος του κ. Τσάτσαρη είναι δημόσιος, είναι υποχρεωμένος να δεχτεί και δημόσια κριτική. Ως συγγραφέας και ο ίδιος, το γνωρίζω πολύ καλά αυτό.
Σχετικά με τον κύριο Τσάτσαρη: όχι, δεν έχω διαβάσει τα βιβλία του. Έχω διαβάσει τα κείμενα που έχει δημοσιεύσει στο site του. Από αυτά και μόνο, θεωρώ πως είναι δυνατόν να εξάγω ένα συμπέρασμα για το έργο του. Και το συμπέρασμα αυτό είναι καθαρά αρνητικό. Γράφετε πως "ο ρόλος μας δεν είναι να προσπαθούμε να γελοιποιήσουμε κάποιον όταν δεν έχουμε επιχειρήματα να αντικρούσουμε τις επόψεις του". Οφείλω λοιπόν να σας ενημερώσω πως, η λογική υπαγορεύει πως αντικρούεις κάποιον όταν προβάλλει τις απόψεις του επιχειρηματολογώντας. Ο κ. Τσάτσαρης δεν επιχειρηματολογεί: ο κ. Τσάτσαρης δογματίζει. Όπως αναγράφει και ο ίδιος στο site του, "Προσφέρει και αποδεικνύει τη γνώση, που προχωρεί πέρα από τα όρια της αντιληπτικής δυνατότητας των φυσικών επιστημών. Την υπέρβαση αυτή των γήινων ορίων της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, την επιτυγχάνει από την επικοινωνία του με «Υπερθέσεις του Φωτός» των Συμπάντων, από τις οποίες αντλεί και διατυπώνει «υπερ-επιστημονικές» γνώσεις, που με το πέρασμα των καιρών επαληθεύονται. Την επικοινωνία αυτή την επιτυγχάνει με μια ειδική προσευχή, που του επιτρέπει να συντονίζεται στη συχνότητα των παραπάνω «Υπερθέσεων»". Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, ο κ. Τσάτσαρης δεν έχει σχέση ούτε με επιστήμη, ούτε με λογική, ούτε με επιχειρήματα. Ο κ. Τσάτσαρης δηλώνει απλά πως "έχει τις απαντήσεις". Πως τις απέκτησε; Σύμφωνα με τον ίδιο, με τρόπο ο οποιος δεν είναι σε καμία περίπτωση ελέγξιμος από την επιστήμη. Και από την στιγμή που μια θέση δεν είναι ελέγξιμη από την επιστήμη, δεν έχει καμία αξία για την επιστήμη. Κοινώς, ο κ. Τσάτσαρης, ως τυπικός σωτηριολόγος - προφητειολόγος, δογματίζει.
Αν τώρα έχετε αντίθετη γνώμη (και φυσικά έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε αντίθετη γνώμη), δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στα fora του Focusmag. Σας προτρέπω μάλιστα να το κάνετε, όχι μόνο για τον κ. Τσάτσαρη, αλλά και για κάθε άλλο συγραφέα για τον οποίο θεωρείτε πως εκφράζω λανθασμένες απόψεις. Ίσως έτσι να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα γύρω από αυτό το New Age ρεύμα, τμήμα του οποίου αποτελεί και ο κ. Τσάτσαρης. Θερμή παράκληση αν αποφασίσετε να κάνετε κάτι τέτοιο, να χρησιμοποιήσετε Ελληνικά και όχι greeklish.
Με εκτίμηση,
Μανώλης Παρούσης"

(Συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: