Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2006

Ελληνική υπηκοότητα και Βορειοηπειρώτες...

Όσο μας έφερναν τα μετάλλια, ήταν αυθεντικοί και γνήσιοι Έλληνες. Τώρα που τίθεται θέμα ιθαγένειας για όλους, θυμήθηκαν ξαφνικά κάποιοι πως είναι Αλβανοί πολίτες, και πως μας βολεύουν περισσότερο (εμάς και τα μεγαλοϊδεατικά μας σχέδια) ως τέτοιοι, παρά ως Έλληνες πολίτες. Βρε δεν πάτε στο διάολο...

15 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Βλ. και το "Παιδί του Λαού"
Μάκη "Όταν βλεπω τα σκούρα πετάω κάνα τραγουδάκι" Ψωμιάδη:

Οδυσσέας Τσενάι = Αλβανικό μίασμα που μολύνει την Σημαία μας.

Μιρέλα Μανιάνι = Μιά αγνή Ελληνοπούλα που σαν μιά Σουλιωτοπούλα κλπ. κλπ.

Τα καλά και συμφέροντα (κλασσική περίπτωση βλάβης)

Ανώνυμος είπε...

Εχεις μεγάλη κακία μέσα σου, τιλλ... Ελπίζω να μην σε πιασει ελκος...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κακία, είναι αηδία φίλτατε ανώνυμε. Αηδία...

Αταίριαστος είπε...

Ψυχραιμία... Αναμφισβήτητα οι Βορειοηπειρώτες είναι Έλληνες ως προς την εθνική συνείδηση. Το θέμα είναι αν συμφέρει στη χώρα να τους αναγνωριστεί η ελληνική υπηκοότητα, που βεβαίως δεν θα τους κάνει περισσότερο Έλληνες.
Αν στο μέλλον η Αλβανία τους ζητήσει να επιλέξουν μία από τις δύο υπηκοότητες, αυτομάτως παύει να υπάρχει η ελληνική μειονότητα: κανείς δεν θα διαλέξει την αλβανική υπηκοότητα. Αυτές είναι οι ανησυχίες όσων αντιδρούν στην απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες κι όχι απαραίτητα μεγαλοϊδεατικές βλέψεις.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Το θέμα της διπλής υπηκοότητας λύθηκε πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση στην Αλβανία. Τώρα πια δεν θα χάνουν την Αλβανική υπηκοότητα αν πάρουν την Ελληνική (το Ελληνικό κράτος πάντοτε επέτρεπε διπλή υπηκοότητα). Τώρα, δε νομίζω να είναι κόλπο για να υπαναχωρήσουν και να τους στερήσουν την Αλβανική - είναι πολύ παρανοϊκό για μένα.

Άρα τώρα θα τους δώσουμε την υπηκοότητα χωρίς να εξανεμιστεί το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ευτυχώς δηλαδή γιατί ήταν περίεργο. Είναι η μόνη μειονότητα στα Βαλκάνια που αναγνωρίζεται ως εθνική, και δεν τους δίναμε την υπηκοότητα της αναγνωρισμένης και από την Αλβανία εθνικής καταγωγής τους.

Αταίριαστος είπε...

Μιχάλη, είναι και το αλβανικό σύνταγμα που τους προστατεύει, αλλά τόσο οι νόμοι όσο και το σύνταγμα αλλάζουν. Το θέμα απασχόλησε και την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά κόλλησε ακριβώς εκεί: κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι Αλβανοί κάποτε δεν θα ζητήσουν από τους έχοντες διπλή υπηκοότητα να διαλέξουν τη μία. Μπορεί να το δουν σαν μία αφορμή για να ξεφορτωθούν οριστικά την ελληνική μειονότητα.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο καθυστερημένο το σχόλιο αλλά τώρα έτυχε να ανακαλύψω το blog.
Till σε ευχαριστώ που μου αποδεικνύεις (όχι για πρώτη φορά ευτυχώς) πως υπάρχουν νοήμονες άνθρωπες σ'αυτή τη χώρα που έχουν και άποψη και κρίση.
Ζω στην Ελλάδα από 7 χρονών. Ολη μου η ζωή είναι εδώ. Πριν από ένα χρόνο πήγα για Erasmus στην Γαλλία.Ταξίδεψα στην μισή Ευρώπη. Οταν με ρωτούσαν από που είμαι απαντούσα φυσικά από την Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν αυτή είναι η καταγωγή μου! Ελα όμως που το διαβατήριό μου δεν είναι ελληνικό!Αντε τώρα να εξηγήσεις...Μια λεπτομέρεια μικρή αλλά σημαντική.
Αλλά όταν ο γλυκούλης ο Νίνης βάζει τα γκολάκια όλοι τρέχουν να του δώσουν την υπηκοότητα. Εκεί δεν τίθεται θέμα πολιτικών συμφερόντων Αλβανίας-Ελλάδας!
Ελεος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Α! και μην ξεχάσω να πω στον φίλτατο σχολιαστή που πιστεύει πως αν στο μέλλον μας ζητηθεί να διαλέξουμε υπηκοότητα ότι η ελληνική μειονότητα θα πάψει να υπάρχει:
Μην είστε τόσο σίγουρος αγαπητέ μου. Οι διαφορές των δύο χωρών είναι πολύ λιγότερες απ'όσο φαντάζεστε. ΚΑΙ υπάρχουν άνθρωποι που επέλεξαν να μην πάρουν την ελληνική υπηκοότητα αν και μπορούσαν.
Γιατί λοιπόν τρέξαμε να ζήσουμε όλοι στην Ελλάδα? Καλύτερη οικονομία από την Αλβανία καθαρά λόγω τύχης
(Χωρίς την ΕΕ θα ήσασταν κι εσείς στην ίδια μοίρα!) και επιστροφή στην πατρίδα όπου πιστεύαμε ότι ανήκουμε (τρόπος του λέγειν).
Ελληνες για τους Αλβανούς και για τους Ελληνες Αλβανοί.
Δεν θέλω να πληγώσω τα φιλόφρονα εθνικά σας συναισθήματα αλλά στην νοοτροπία είστε τόσο μα τόσο ίδιοι Ελληνες και Αλβανοί!
Συγχωρέστε μου την πολυλογία αλλά δεν φταίω εγώ.
Παράπονο 22 ολόκληρων χρόνων ζωής!

Θερμή παράκληση: Γίνεται να αποφεύγονται αναφορές σε φαινόμενα όπως ''Ψωμιάδης-Εθνικός Σταρ-Τραγουδιστής''? Μου προκαλούν αναγούλα...

Ανώνυμος είπε...

αγανακτησαμε με αυτην την υπηκοοτητα!!αντε ντε!!

Ανώνυμος είπε...

αγανακτησαμε με αυτην την υπηκοοτητα!!αντε ντε!!

john είπε...

#1 αυτά με πολλή σεβασμό προς τους ανιστόριτους ΄΄ελληνάρες΄΄
#2 μην μπερδεύουμε την κακία με την αγανάκτηση(προς ανώνυμο)



Βόρειος Ήπειρος: Το χρονικό του αυτονομιστικού αγώνα
Αφιέρωμα στην 91η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914)




5 Νοεμβρίου 1912 : Ο ταγματάρχης χωροφυλακής Σπήλιος Σπυρομήλιος, με σώμα 2.000 αντρών, κυρίως Κρητών εθελοντών, αποβιβάζεται στη Χειμάρρα και ελευθερώνει από τους Τούρκους την γύρω περιοχή.

Δεκέμβριος 1912 - Μάρτιος 1913 : Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την μια μετά την άλλη, τις πόλεις της Βόρειας Ηπείρου, υποδεχόμενος ως ελευθερωτής από τον ντόπιο πληθυσμό.

27 Δεκεμβρίου 1912 : Η Διάσκεψη του Λονδίνου, αναγνωρίζει το ανύπαρκτο έως τότε Αλβανικό Κράτος.

Νοέμβριος 1913 : Διεθνής Επιτροπή περιοδεύει σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ηπείρου, προκειμένου να καθορίσει την Εθνολογική σύνθεση της περιοχής και να αποφασίσει εάν παραχωρηθεί στην Αλβανία. Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί, κυρίως Ιταλών και Αυστριακών, προς αυτή την κατεύθυνση, καθίστανται απροκάλυπτοι.

17 Δεκεμβρίου 1913 : Υπογράφεται το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Αλβανία. Σύσσωμος ο Ελληνισμός αντιδρά και διαμαρτύρεται για την κατάφωρη αδικία.

31 Ιανουαρίου 1914 : Οι Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων, απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση, την άμεση αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Βόρεια Ήπειρο, εκβιάζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα παραχωρούνταν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα.

25 Φεβρουαρίου 1914: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ανακοινώνει στην Ηπειρωτική Επιτροπή το αμετάβλητο της Ευρωπαϊκής απόφασης. Παράλληλα με τις προτροπές να μην λιποψυχήσουν και να κρατήσουν τον Εθνισμό τους, τους καλεί να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων δίχως κάποια αντίσταση. Εν συνεχεία θα οριστεί η 1η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης της αποχώρησης του Ελληνικού Στρατού από την Βόρεια Ήπειρο.

9 Φεβρουαρίου 1914 : Η Πανηπειρωτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο στέλνει έντονη διαμαρτυρία στις Μεγάλες Δυνάμεις και εκλέγει επιτροπή που αναλάμβάνει την ηγεσία του Αυτονομιστικού Αγώνος. Ένοπλα τμήματα με την επονομασία "Ιεροί Λόχοι" αρχίζουν να οργανώνονται στις πόλεις και τα χωριά της Βόρειας Ηπείρου. Την ίδια ημέρα ο αρχηγός των Χειμαρριωτών Σπ.Σπυρομήλιος, καταργεί τις Ελλαδικές Αρχές και κηρύσσει την αυτονομία της Χειμάρρας.

10 Φεβρουαρίου 1914 : Η Ελληνική Κυβέρνηση διατάζει τον συνταγματάρχη Δ.Δούλη να συλλάβει τον Σπ.Σπυρομήλιο, μη γνωρίζοντας ότι τόσο αυτός όσο και πλήθος άλλων αξιωματικών, έχουν προσχωρήσει στην Βορειοηπειρωτική Επανάσταση. Φυσικά ο Δ. Δούλης αρνείται να εκτελέσει την διαταγή.

16 Φεβρουαρίου 1914 : Σχηματίζεται προσωρινή Κυβέρνηση της Αυτονόμης Βόρειας Ηπείρου με πρόεδρο τον Γεώργιο Χρηστάκη - Ζωγράφο.

17 Φεβρουαρίου 1914 : Υψώνεται και επίσημα έξω από το Αργυρόκαστρο, η σημαία της Αυτονομίας, παρουσία κλήρου, λαού και 2.000 ενόπλων. Την ίδια ημέρα στην Κορυτσά ο συνταγματάρχης Κοντούλης, αφού προηγουμένως - ακολουθώντας τις υποδείξεις της Ελλαδικής Κυβερνήσεως - είχε απαγορεύσει την συγκρότηση ενόπλων τμημάτων από τους Βορειοηπειρώτες, παραδίδει αμαχητί την πόλη στους Αλβανούς. Εν συνεχεία οι Αλβανοί εξαπολύουν ένα άγριο πογκρόμ κατά των ελληνικών πληθυσμών.

18 Φεβρουαρίου 1914 : Η περιοχή Κολωνίας παραδίδεται από τον συνταγματάρχη Κοντούλη με πρωτόκολλο στους Τουρκαλβανούς, οι οποίοι υπό τα απαθή βλέμματα Ολλανδών αξιωματικών προχωρούν σε σφαγές κατά των Ελλήνων. Εν συνεχεία ακολουθούν σκληρές συγκρούσεις με τους Βορειοηπειρώτες επαναστάτες.

2 Μαρτίου 1914 : Με την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την περιοχή Χειμάρρας, 800 Τουρκαλβανοί υπό την διοίκηση Ιταλών αξιωματικών επιτίθονται στο χωριό Βούνοι. Οι Βουνιώτες αποκρούουν την επίθεση και περνούν σε αντεπίθεση, τρέποντας σε άτακτη φυγή τις Αλβανικές ορδές.

4 Μαρτίου 1914 : Πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Ηπείρου με τον αντιπρόσωπο της Αλβανικής Κυβερνήσεως Ολλανδό ταγματάρχη Θόμφων. Μετά από δύο ημέρες άκαρπων συνομιλιών, οι συγκρούσεις ξαναρχίζουν.

7 Μαρτίου 1914 : Μετά από λυσσώδης μάχες κοντά στο χωριό Κόδρα, οι Βορειοηπειρώτες κυριολεκτικά διαλύουν τις Αλβανικές δυνάμεις, οι οποίες απωθούνται προς τον βορρά.

15 Μαρτίου 1914 : Οι αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις των Αλβανών, υπό την διοίκηση Ολλανδών και Ιταλών Αξιωματικών, δέχονται θυελλώδη επίθεση του Βορειοηπειρωτικού Στρατού στην περιοχή της Κλεισούρας που είχαν καταλάβει. Οι Αλβανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν.

20 Μαρτίου 1914 : Οι Έλληνες της Κορυτσάς, έχοντας υποστεί ένα μήνα άγριων διώξεων, επαναστατούν και καταφέρνουν να απελευθερώσουν την πόλη.

24 Μαρτίου 1914 : Λόγω της καθυστέρησης ενισχύσεως των Ελλήνων της Κορυτσάς, μεγάλες Αλβανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν την Κορυτσά. 2.500 ένοπλοι Βορειοηπειρώτες διαφεύγουν και ενώνονται με τον υπόλοιπο Αυτονομιστικό Στρατό. Θα ξαναδούν την πολύπαθη πόλη τους, τρεις μήνες αργότερα, όταν ο Στρατός της Βόρειας Ηπείρου θα μπει ελευθερωτής στην Κορυτσά.

9 Απριλίου 1914 : Επίθεση 1.500 Αλβανών στο χωριό της Χειμάρρας Πυλιούρι, αποκρούεται με επιτυχία. Οι Αλβανοί υποχωρούν αφήνοντας πολλούς νεκρούς και αιχμαλώτους.

12 Απριλίου 1914 : Οι Αλβανοί επιτίθεται στο χωριό Παλιάσα της Χειμάρρας. Αποκρούονται και υποχωρούν άτακτα προς τον αυχένα της Λογαράς. Εκεί πέφτουν σε ενέδρα αποσπάσματος Κρητών εθελοντών, το οποίο τους αποδεκατίζει. Όσοι επέζησαν συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.

18 Απριλίου 1914 : Μετά από υπόδειξη Ιταλών και Ολλανδών Αξιωματικών, Αλβανικές δυνάμεις επιτίθονται και καταλαμβάνουν το στρατηγικής σημασίας φρούριο του Μπούσι, αποκόπτοντας έτσι την επικοινωνία της Χειμάρρας με τους Αγίους Σαράντα. Δύο μήνες αργότερα, ο Αυτονομιστικός Στρατός της Β. Ηπείρου θα ανακαταλάβει το φρούριο, αποκαθιστώντας την επικοινωνία Χειμάρρας - Αγίων Σαράντα. Σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα και Β.Δ. του Αργυροκάστρου, κοντά στο μοναστήρι του Τσέπου. Η νικηφόρα έκβαση των μαχών θα κρίνει κατά μεγάλο βαθμό την τύχη του Αγώνα. Οι Αλβανοί θα καταδιωχθούν σε μεγάλο βαθμό προς το βορρά.

25 Απριλίου 1914: Οι Βορειοηπειρωτικές δυνάμεις της περιοχής Κολώνιας, ενισχυμένες από δύο μεγάλα σώματα Κρητών εθελοντών και ένα Αιτωλοακαρνάνων, μετά από τριήμερο συνεχή αγώνα, εκδιώκουν τις Αλβανικές δυνάμεις από ολόκληρη την επαρχία. Οι Αλβανοί αφήσουν πίσω πάνω από 500 νεκρούς, με τον αρχηγό τους Wani Bey Starjia. Την ίδια ημέρα, αφού η Αλβανική Κυβέρνηση δέχθηκε όλους τους όρους των Βορειοηπειρωτών, ορίζεται πενθήμερη ανακωχή, προκειμένου να ξεκινήσουν στην Κέρκυρα διαπραγματεύσεις.

26 Απριλίου 1914 : Ξεκινούν στην Κέρκυρα οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα καταλήξουν στο πρωτόκολλο της Κέρκυρας.

5 Μαΐου 1914 : Υπογράφεται το πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Με βάση αυτό αναγνωρίζεται από τις Μ.Δυνάμεις, την Αλβανία και την Ελλάδα, η Αυτονομία της Β. Ηπείρου, ο Ελληνικός της χαρακτήρας και κατοχυρώνεται πλήρως η θρησκευτική, γλωσσική και εκπαιδευτική ελευθερία του πληθυσμού της.

Αύγουστος 1914 : Ενώ ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, οι Δυνάμεις της Αντάντ δίνουν εντολή στα Ελληνικά Στρατεύματα να προελάσουν στην Βόρεια Ήπειρο επιβάλλοντας την τάξη.

Οκτώβριος 1914 : Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται για δεύτερη φορά ελευθερωτής στην Βόρεια ΄Ηπειρο.

Δυστυχώς η περίοδος ελευθερίας για τους Βορειοηπειρώτες, δεν διαρκεί για πολύ. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσεται από τον εθνικό διχασμό. Οι δύο πρωτεργάτες του θριάμβου των Βαλκανικών πολέμων, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο Ελ.Βενιζέλος, ωθούμενοι έντεχνα από τους "συμμάχους" μας, συγκρούονται χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι εν συνεχεία, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, καταλαμβάνουν τις περιοχές της Βόρειας Ηπείρου, επιβάλλοντας των εξαλβανισμό του πληθυσμού της. Οι Ελληνικές δυνάμεις, μέσα στην δίνη του διχασμού, συγκρούονται μεταξύ τους, αδιαφορώντας και καταδικάζοντας την μαρτυρική Βόρεια Ήπειρο, για άλλη μια φορά στην σκλαβιά. (Πηγή: http://www.e-grammes.gr)

ευχαριστώ!

Alexandra είπε...

Me endiafrei polu to thema peri boreiohpeirwtwn. Prosfata ta eftiaxa me enan uperoxo antra me ton opoio eimai trela erwteumenh. Zei sthn Ellada xronia alla exei gennithei sthn Alvania. H oikogenneia tou einai ellines kai orthodoxoi kai sto xwrio tou milane monaxa ellinika. Exei perasei duskolies mias kai sthn alvania den tous dexaontan giati itan ellines enw sthn ellada tous vlepane san alvanous. Egw eimai ellinida pou gennithike kai ezise thn Australia... giati otan egw erxomai ellada thewroume automatws ellinida enw to agori mou den mporoun na ton dextoun san ellina???Einai akrivos to idio pragma apla diaforetiki xwra...Nomizw oi ellines prepei na arxisoun na xepernane tis ratsistikes tous fovies

Ανώνυμος είπε...

Η Ελληνική υπηκοότητα δεν είναι δικαίωμα να χαρίζεται η να απονέμεται.

Θέλω να απαντήσω σε κάποιον παραπάνω που λέει ότι ζει από εφτά χρονών στην Ελλάδα και θέλει την Ελληνική υπηκοότητα. Μόνο και μόνο που χρησιμοποιείς τις λέξεις "εμείς" και "εσείς" για να προσδιορίσεις Αλβανούς και Έλληνες δείχνεις πως δεν νιώθεις Έλληνας αλλά θέλεις να λέγεσαι. Κάθε άλλο παρά τύχη είναι που η Ελλάδα βρίσκεται στην Ε.Ε. Πρόκειται για επιτυχημένους πολιτικούς χειρισμούς. Επίσης λες πως τρέξατε να έρθετε στην Ελλάδα για καλύτερη ζωή. Πως ήρθατε και πως επιλεγήκατε για να μείνετε; (Το β’ πληθυντικό πρόσωπο δεν απευθύνεται σε εσένα και την οικογένεια σου αλλά σε όσους ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα). Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν. Πιστεύω στην ισότητα όπως προσδιορίζει το Ελληνικό σύνταγμα για όλους τους κατοίκους της Ελλάδα ανεξαρτήτου θρησκείας καταγωγής και πεποιθήσεων.

Είμαι Έλληνας και ζω στην Κω. Καθημερινά καταφθάνουν στο νησί λαθρομετανάστες κούρδοι κυρίως που η απέλαση τους είναι δύσκολη καθώς οι Τουρκικές αρχές δεν τους θέλουν. Αυτοί λοιπόν πρέπει να πάρουν την Ελληνική υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια όπως λέει το νομοσχέδιο;

Κάποιος Αλβανός μου είπε ότι στις Η.Π.Α. παίρνεις με το που γεννηθείς εκεί την υπηκοότητα και ότι και στην Ελλάδα έτσι πρέπει να γίνει. Θέλω να απαντήσω σε αυτό καθώς και σε όσους έχουν την ίδια άποψη. Οι Η.Π.Α. δεν έχουν καν επινοήσει λεκτικά όρο που να προσδιορίζει το έθνος τους γιατί πολύ απλά δεν έχουν. Χρησιμοποιούν τον όρο “Αμερικάνοι” που ουσιαστικά προσδιορίζει τους κατοίκους όλης της Ηπείρου!

Εμείς οι Έλληνες έχουμε Έθνος και Ιστορία και αυτό το Έθνος και η Ιστορία μας αλλοιώνεται με τέτοια νομοσχέδια.

Η αντίθεση μου στο νομοσχέδιο αφορά όλους τους λαθρομετανάστες που έχουν νομιμοποιηθεί και που θα πάρουν την Ελληνική υπηκοότητα αυθαίρετα όπως έτσι αυθαίρετα ήρθαν στην Ελλάδα .Όλοι αυτοί έχουν καθαρά οικονομικούς λόγους και κάθε άλλο παρά αισθήματα προς το Ελληνικό Έθνος έχουν. Δεν αλλάζει κάτι άλλο για τους μετανάστες. Και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με την υπηκοότητα πέραν του οικονομικού. Μπορούν να ζουν στην Ελλάδα και χωρίς την Ελληνική υπηκοότητα. Όλοι οι μετανάστες έχουν πολιτικά δικαιώματα στην πατρίδα τους.

Οι Βορειοηπειρώτες σαφώς και είναι Έλληνες παρά την έντονη και διαχρονική προσπάθεια για τον εξαλβανισμό τους. Σαφώς και θα πρέπει να πάρουν την υπηκοότητα με τα κριτήρια που προστατεύουν το Ελληνικό Έθνος. Το 2004 επισκέφτηκα την Κορυτσά και διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερης ηλικίας καταλάβαιναν Ελληνικά στοιχείο της Ελληνικής καταγωγής τους.

Αυτό που περιγράφεις Αλεξάνδρα είναι όντως ρατσισμός αλλά δεν έχει να κάνει με την αντίθεση μου στο νομοσχέδιο. Καταλαβαίνω ότι αφού ο σύντροφος σου έχει Έλληνες γονείς είναι Έλληνας.
Ευχαριστώ τον χρήστη john για την παράθεση των ιστορικών γεγονότων. Με διαφώτισαν πλήρως.

Ανώνυμος είπε...

παιδια ειναι απλα τα πραγματα.
Οι βορειοηπηρωτες ειναι ελληνοαλβανοι οπως ειναι και οι ελληνες της Κωνσταντινουπολης.
Καθαρα ελληνες δεν ειναι απο την στιγμη που το μερος ανηκει στην Αλβανια.Δεν μπορεις να λες οτι εισαι ελληνας αν δεν εχεις ταυτοτητα και αν δεν μπορεις να ψηφισεις.Απλα ειναι αλβανοι υπηκοοι με ελληνικες ριζες.

Ανώνυμος είπε...

προς τον απο πανω, να παει πρωτα σχολειο και να διαβασει κανα βιβλιο ιστοριας και μετα να ξαναερθει να γραψει σχολιο!!
δεν εχουν πεασει ουτε 100 χρονια απο την ολοκληρωση της Ελλαδας σαν κρατος και λυπαμε παρα πολυ που υπαρχουν καποιοι που δεν γνωριζουν ιστορια αλλα πιστευω θα περιφανευοντε για τους μεγαλους αρχαιους Ελληνες των 2500 ετων!
να του πω πως τα Γιαννενα απελευθερωθηκαν το 1913 μαζι με ολη την ηπειρο, Αλλα οι τοτε Αρχιγοι της Ελλαδας δεν ειχαν την δυναμη να αντιταχθουν στις μεγαλες δυμναμεις οταν τους ειπαν πως την Β.Η. θα την δωσουν στην Αλβανια κσι χωρις καμια αντιδραση απεσιραν τον στρατο, Μονο ενας αξιοματικος ειπε οχι και εμεινε και πολεμισε μεχρι την αυτονομια της ενα χρονο αργοτερα!!! κριμα ομος που δεν μαθενετε την ιστορια της χωραςκαι σας εχει πιασει μια ξενοφοβια! εγω ειμαι Ελληνας, Βορειοηπειρωτης αλλα με αναγκασανε να διαχοριζω τον εαυτο μου απο τους Ελλαδιτες Ελληνες, Γιατι οταν μεω ειμαι βορειοηπειρωτης μου λενε: α, Αλβανος! αλλα γαι οσους εφεραν στην Ελλαδα την αναγνωριση ειναι Ελληνες, οπος Πυρρος Δημας και αλλοι, κι ομος εγω δεν εχω καμια διαφορα απο τον Πυρρο και απο ολους τους Ελληνες! το ελληνικο κρατος δεν νοιαζετε για κανεαν μας, και για να παρω εγω τωρα την ελληνικη υπικοοτητα θα περασω τις ιδιες διαδικασιες με εναν Αυγανο, Κουρδο, Ιρακινο, Αφρικανο, αλλα εγω ειμαι Ελληνας, Αν ημουν απο τον Ποντο η την μικρα Ασια θα ειχα διαφορετικη αντιμετοπιση???
Συγνωμη που φλιαρω αλλα βλεπετε Ειναι ενα παραπονω μιας ολοκληρης ζωης! οταν ανοιξαν τα συνορα της Αλβανιας νομιζαμε πως η μανα Ελλαδα θα μας περιμενε με με μια μεγαλη ανοιχτη αγκαλια αντι αυτου ομως αντιμετοπισε απλα σαν ικονομικους μεταναστες η και χειροτερα!!!
ευχαριστω!!