2011: Ολική Επαναφορά. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εναντίον Περιούσιου Λαού, σημειώσατε Ένα. Εμπρός για μια καινούργια Σούπερ Λίγκα με τους παλιούς παράγοντες. Πάνω απ΄ όλα η Παράδοση...
Το ψαχτήρι του κακομοίρη...
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2005
Κάτι ενδιαφέρον...
Τώρα, πως διάολο γίνεται να υπάρχουν λειτουργικές "μηχανές" δωρεάν ενέργειας και προϊόντα τα οποία λειτουργούν με ταχυόνια, την στιγμή που οι Νόμοι της Θερμοδυναμικής ισχύουν ακόμα (εκτός αν έχουν καταργηθεί και δεν το ξέρω) και τα ταχυόνια παραμένουν θεωρητικά σωματίδια (εκτος κι αν εφευρέθηκε κανένας καινούργιος επιταχυντής σωματιδίων και απέδειξε πειραματικά την ύπαρξη τους και το αγνοώ), τι να σας πω, δεν ξέρω....
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2005
Προσθήκες...
Η διαπλοκή Κράτους - Εκκλησίας...
15 σημεία "τριβής" που προβληματίζουν ποικιλοτρόπως....
Πολιτική Ορκομωσία....
"Ενόψει της επικείμενης ορκωμοσίας του νέου προέδρου της δημοκρατίας, εμείς οι κάτωθι Έλληνες πολίτες, με δεδομένο το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας, συνυπογράφουμε την πρόταση του εκδότη της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Θ. Τεγόπουλου, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 20ης Φεβρουαρίου 2005, το σχετικό σκεπτικό της οποίας παραθέτουμε εδώ καθ' ολοκληρίαν:
"...Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ του εκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας σε 20 μέρες είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η δημοκρατική συνείδηση όλων των βουλευτών. Και αυτών του κυβερνώντος κόμματος. Η πρότασή μας είναι να ορκίσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόεδρος της Βουλής και όχι ο αρχιεπίσκοπος, όπως συνηθιζόταν ώς τώρα.
ΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, μεταξύ άλλων, είναι αποφασιστικά:
* Η ανεξιθρησκεία, δηλαδή η ισότιμη θρησκευτική ελευθερία, είναι θεμελιώδης και μη υποκείμενη σε αναθεώρηση διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 13). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Ορθοδόξων, καθολικών, διαμαρτυρομένων, εβραίων, μωαμεθανών ή αθέων.
*Η αναφορά στην «επικρατούσα» θρησκεία στην Ελλάδα, που είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν έχει την έννοια της κανονιστικά επιβαλλόμενης ρύθμισης αλλά της στατιστικής διαπίστωσης.
*Η πίστη στο ορθόδοξο δόγμα και στον χριστιανισμό γενικότερα δεν αποτελεί προϋπόθεση εκλογιμότητας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως προς το Σύνταγμα του '52. Εκεί προβλεπόταν για τον βασιλιά η υποχρεωτική πίστη του στην ορθοδοξία. Η ορκωμοσία του γινόταν ενώπιον και της Ιεράς Συνόδου. Ο όρκος του αναφερόταν και στην υπεράσπιση της ορθοδοξίας. Καταργήθηκαν όλα ήδη με το Σύνταγμα του '75.
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος και ως προς τον θρησκευτικό όρκο που είχαν προτείνει 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και ο Κάρολος Παπούλιας) είναι, αν έλθει, για αργότερα. Τώρα επείγει ο εξοβελισμός των εξωσυνταγματικών θεοκρατικών πρακτικών. Αιτία δεν είναι ούτε η ανιστόρητη άρνηση των ιδιαίτερων ιστορικών δεσμών του έθνους με την ορθοδοξία, ούτε ο εκσυγχρονισμός, ούτε ο εξευρωπαϊσμός. Αιτία είναι η ανάγκη συμμόρφωσης προς τις επιταγές της συνταγματικής Δημοκρατίας.
ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ τους μάρτυρες που ορκίζονται ενώπιον του δικαστηρίου, τους ορκίζει ο πρόεδρος. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει, συνεπώς, να τον ορκίσει η πρόεδρος της Βουλής. Διότι, κατά το Σύνταγμα (άρθρο 33) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται απλώς και μόνον «ενώπιον της Βουλής»..."
Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, συμφωνούμε με το παραπάνω σκεπτικό και ζητάμε από την βουλή των Ελλήνων να πράξει τα απαραίτητα ώστε ο Κάρολος Παπούλιας να ορκιστεί από την πρόεδρο της Βουλής".
Μπορείτε αν θέλετε να υπογράψετε το κείμενο της αίτησης (εισάγετε απλά το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας). Μέχρι στιγμή που γράφω αυτό το post, έχουν υπογράψει 313 άτομα...
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005
Πόσο εύκολα κατασκευάζονται οι μύθοι....
Μπράβο φίλτατε Προμηθέα, καταπληκτική δουλειά...
Ετεροχρονισμένα Credits...
Skepdic newsletter...
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005
Απίστευτα προϊόντα...
Αιθερικό μενταγιόν (69 αγγλικές λίρες)
Διεγείρει την αφύπνηση της καρδιάς και μεταποπίζει την κατιούσα ροή προς τα πάνω, ενώ η πρανική ζωτικότητα της Γης βελτιώνει τα αιθερικά σώματα τα οποία ενοποιεί και ενσωματώνει με την ψυχή. Ξυπνά το εσωτερικό φώς ώστε να αρχίσει να ακτινοβολεί προς τα έξω, προς αυτούς που αγαπάμε και εκτιμούμε. Θεραπεύει το κάρμα των προηγούμενων ζωών και ελκύει τις σωστές σχέσεις με βάση το Ντάρμα και μελλοντικές ομαδικές ψυχικές δραστηριότητες που βασίζονται στην πραγματική αγάπη και όχι σε εξάρτηση. Αυξάνει την αντίληπτικότητα των αγγέλων, και το όφελος του να είναι κανείς άγγελος για τους άλλους, μαζί με την ελπίδα που δίνει στον κόσμο...
Μενταγιόν Ηλιακού Σταυρού Σαμπάλα (325 αγγλικές λίρες)
Ο Ηλιακός Σταυρός προσελκύει την ευθυγράμμιση της ψυχής με την προσωπικότητα ως θεραπευτικό εργαλείο το οποίο εξυψώνει τις χαμηλές ενέργειες της προσωπικότητας προς τις υψηλές μετασχηματιζόμενες ενέργειες της ψυχής. Ευθυγραμμίζει και ενεργοποιεί τα υψηλότερα Τσάκρας, ενώ τα αντίστοιχα χαμηλότερα κέντρα καθαρίζονται και μεταμορφώνονται ώστε να ενωθεί η Προσωπικότητα με την Ψυχή...
Πυραμίδα Ηλιακής Ανάληψης (120 αγγλικές λίρες)
Βασίζεται στον μυστικό γεωμαγνητισμό της Μεγάλης Πυραμίδας. Χρησιμοποιείται για διαλογισμό, θεραπεία απο μεγάλη απόσταση, μελέτη, εργασία με υπολογιστή και παρακολούθηση τηλεόρασης...
Όλα αυτά τα υπέροχα προϊόντα (και πολλά, πολλά περισσότερα) είναι στην διάθεση σας κατόπιν παραγγελίας και εντός τριών ημερών. Μην παραλείψετε να ρίξετε και μια ματιά στα υπέροχα, καταπληκτικά, ανεπανάληπτα σετ ομοιπαθητικής, τα οποία διατίθενται σε 5 ειδικά kit - πλαστικά βαλιτσάκια: Basic (26.95 λίρες), Basic Plus (38.95 λίρες), Childbirth (26.95 λίρες), Travellers (38.95 λίρες) και Accidents & Emergencies (26.95 λίρες). Τρέξτε να προλάβετε αγαπητοί φίλοι, τρέξτε να προλάβετε. ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ!!!
Τα καταπληκτικά προϊόντα ταχυόνιων....
(*channeling: επικοινωνία με νεκρούς, πνεύματα ή άλλου είδους άυλες οντότητες.)
Μάλιστα. Αυτά. Αν αναρωτιέστε τι είναι τα "προϊόντα ταχυόνιων", δεν έχετε παρά να επισκευτείτε την σελίδα http://abeiez-tachyon.com/en/fs.htm. Εκεί θα τα δείτε όλα. Κυριολεκτικά. Και θα πάθετε την πλάκα σας: τέτοια φρούτα, σπάνια συναντά κανείς στο Internet....
Έξι βασικά σημεία αιτίασης παραφυσικών φαινομένων....
Σύμφωνα με τον James Randi, υπάρχουν έξι βασικά σημεία ομοιότητας ανάμεσα σε όλες τις αιτιάσεις παραφυσικών φαινόμενων που πρεσβεύουν κατά καιρούς οι διάφοροι υποστηρικτές τους, είτε πρόκειται για εξωαισθητηριακή αντίληψη, είτε για τηλεκίνηση, είτε για επικοινωνία με τους νεκρούς, είτε για έκτη αίσθηση, είτε για ομοιοπαθητική, είτε για αστρολογία, είτε για οτιδήποτε άλλο της ιδίας κατηγορίας και ποιότητας:
1. Οι υποστηρικτές πρεσβεύουν πως τα φαινόμενα είναι αληθινά, χωρίς όμως να υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να πιστοποιούν αυτά που υποστηρίζουν.
2. Τα φαινόμενα αυτά θεωρείται πως «λειτουργούν» με μέσα τα οποία δεν είναι δυνατόν να ισχύουν, με βάση πάντα αυτά τα οποία με μεγάλη σιγουριά γνωρίζουμε για τον κόσμο μας.
3. Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται προς υπεράσπιση αυτών των φαινόμενων είναι ανεκδοτικά, όχι επιστημονικά, ενώ κανένα από τα «επιστημονικά» στοιχεία που παρουσιάζονται από τους υποστηρικτές των φαινόμενων δεν έχει αναπαραχθεί από ανεξάρτητους ερευνητές.
4. Όταν οι προσπάθειες ανεξάρτητης αναπαραγωγής των φαινόμενων αποτυγχάνουν, οι υποστηρικτές των φαινόμενων επικαλούνται «ειδικές» συνθήκες και εξαιρέσεις για τις αιτιάσεις τους, ενώ συχνά δηλώνουν πως τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν από την «συνηθισμένη» επιστήμη.
5. Οι υποστηρικτές των αιτιάσεων αυτών συχνά επικαλούνται λέξεις όπως «δονήσεις», «μνήμη», «κβαντικό», «πνευματικό» και «άπειρο», χωρίς να έχουν καμία γνώση ή σεβασμό για το πραγματικό νόημα τέτοιων όρων.
6. Η υποστηριζόμενη «ανακάλυψη» είναι τέτοιας φύσης και τέτοιου μεγέθους, έτσι ώστε αν ήταν αληθινή, θα έπρεπε να έχει αλλάξει δραστικά την μορφή της επιστήμης, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, και την αντίληψη μας για τον πραγματικό κόσμο: κάτι τέτοιο όμως δε έχει συμβεί.
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2005
Γενική Θεωρία της Φούσκας Αντι-Πραγματικότητας
Παρακάτω ακολουθεί η μικρή μου συνεισφορά στην προσπάθεια κατανόησης του μεγάλου ερωτήματος που απασχολεί εδώ και χρόνια όλους εμάς τους σκεπτικιστές: Τι είναι αυτό που κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν σε παράξενα, ανόητα και ενίοτε επικίνδυνα πράγματα; Η έρευνα μου έφερε στο φως ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο διέφευγε μέχρι σήμερα της Επιστήμης. Το φαινόμενο αυτό αποφάσισα να το ονομάσω, Φούσκα Αντι-Πραγματικότητας....
Η Φούσκα Αντι-Πραγματικότητας είναι ένα φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται στον σύγχρονο τεχνολογικά ανεπτυγμένο κόσμο. Δεν μπορεί να παρατηρηθεί απευθείας, παρά μόνο έμμεσα: Θα πρέπει κανείς να παρατηρήσει πολύ προσεκτικά την συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω του για να μπορέσει να αντιληφθεί την παρουσία κάποιας Φούσκας. Υπάρχουν παντού γύρω μας άνθρωποι οι οποίοι δημιουργούν και στην συνέχεια ζουν σε τέτοιες ειδικές, αόρατες Φούσκες, εντός των οποίων η παρατηρητικότητα και η αντίληψη της πραγματικότητας παραμορφώνεται ή αναστέλλεται εντελώς.
Το Φαινόμενο της Φούσκας Αντι-Πραγματικότητας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια τυπική σαπουνόφουσκα, με την διαφορά πως δεν είναι απλώς διάφανη αλλά εντελώς αόρατη, ενώ επιπλέον περιβάλει εντελώς το άτομο ή τα άτομα που επηρεάζει. Η Φούσκα Αντι-Πραγματικότητας λειτουργεί όπως ακριβώς ένας παρασιτικός οργανισμός που επιβιώνει χάρη στον ξενιστή του, και έχει μία και μοναδική ιδιότητα: Όλες οι αντικειμενικές πληροφορίες του εξωτερικού κόσμου μεταβάλλονται όταν διαπερνούν τα τοιχώματα της Φούσκας. Το μέγεθος και το εύρος της μεταβολής αυτής βασίζεται σε ένα εσωτερικό σύνολο κανόνων, το οποίο ορίζεται από τους κατοίκους της Φούσκας. Η σχέση δηλαδή ανάμεσα στην Φούσκα και στους κατοίκους της είναι αμφίδρομη: οι κάτοικοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν την ύπαρξη της Φούσκας, και εν συνεχεία εξαρτούν την συμπεριφορά τους από αυτήν. Μερικά τυπικά απλά παραδείγματα κανόνων-μεταβολής της διττής σχέσης Φούσκας – κατοίκων είναι τα εξής: «Δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο – άρα δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο», «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια – άρα δεν είναι αλήθεια», «δεν πιστεύω πως είναι έτσι – άρα δεν είναι έτσι». Το σύνολο των κανόνων δεν είναι σταθερό: μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με την συνισταμένη των ιδιοσυγκρασιών των κατοίκων της Φούσκας, και ανάλογα με την πραγματικότητα που περιβάλλει την Φούσκα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι βασικοί κανόνες οι οποίοι διέπουν όλες ανεξαιρέτως τις Φούσκες Αντι-Πραγματικότητας. Οι κανόνες αυτοί παρουσιάζονται στο τέλος.
Το πρόβλημα με τις Φούσκες Αντι-Πραγματικότητας είναι ότι είναι αόρατες: οι κάτοικοι τους όμως φαίνονται κανονικά, και μάλιστα δεν ξεχωρίζουν από τους άλλους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας αντικειμενικός εξωτερικός παρατηρητής μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία μιας Φούσκας Αντι –Πραγματικότητας είναι έμμεσος, ελέγχοντας την παραμόρφωση της ροής των γεγονότων και των πληροφοριών πριν και μετά την επαφή τους με την Φούσκα που περιβάλλει τα υπό εξέταση άτομα. Όσο περισσότερο αλλοιώνουν ή αρνούνται τα αντικειμενικά γεγονότα οι κάτοικοι της Φούσκας, τόσο περισσότερο απομακρύνεται η Φούσκα από τον πραγματικό κόσμο, και τόσο ευκολότερο είναι για τον αντικειμενικό εξωτερικό παρατηρητή να αντιληφθεί την ύπαρξη της Φούσκας. Ουσιαστικά λοιπόν η Φούσκα Αντι-Πραγματικότητας είναι ένα είδος μηχανής αντι-βαρύτητας με εφαρμογή στην κοσμική πραγματικότητα, η οποία διαθέτει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εφαρμογών. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως, όσο περισσότερο απομακρύνεται η Φούσκα από την πραγματικότητα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πιθανός κίνδυνος για τους κατοίκους της. Δυστυχώς, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και τους ανύποπτους ανθρώπους που τυγχάνει να βρίσκονται κοντά σε μια Φούσκα, καθώς αυτή έχει την τάση να λειτουργεί ως μαγνήτης και να τραβά νέους κατοίκους εντός της, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει πιο ισχυρή.
ΝΟΜΟΙ της Φούσκας Αντι-Πραγματικότητας
Μηδενικός Νόμος:
Στην Φούσκα Αντι-Πραγματικότητας, καθένας είναι ελεύθερος να ορίσει τι είναι πραγματικό με βάση τις προσωπικές του πεποιθήσεις, τα συναισθήματα του και τις ανάγκες του.
Πρώτος Νόμος:
Το μέγεθος της Φούσκας Αντι-Πραγματικότητας είναι ευθέως ανάλογο του αριθμού των κατοίκων της και της δύναμης των πεποιθήσεων τους.
Δεύτερος Νόμος:
Η άνωση της Φούσκας Αντι-Πραγματικότητας αυξάνεται παράλληλα με το μέγεθος της: όσο μεγαλώνει το μέγεθος της, τόσο απομακρύνεται από την πραγματικότητα.
Τα ανεκδοτικά πειστήρια (προσωπικές μαρτυρίες), οι ευσεβείς πόθοι και η επιλεκτική κρίση αυξάνουν το μέγεθος της Φούσκας Αντι-Πραγματικότητας και ενισχύουν την αντοχή των τοιχωμάτων της.
Μικρές σε μέγεθος και αντοχή Φούσκες Αντι-Πραγματικότητας έχουν την τάση να συναθροίζονται και να συνενώνονται με τον καιρό, δημιουργώντας μεγαλύτερες και πιο ισχυρές Φούσκες Αντι-Πραγματικότητας.
Πέμπτος Νόμος:
Αιχμηρά αντικείμενα (όπως η αλήθεια, τα αποδεικτικά στοιχεία, η ίδια η πραγματικότητα κλπ.) μπορούν να αποσταθεροποιήσουν (ή και να σπάσουν) μια Φούσκα Αντι-Πραγματικότητας. Συνεπώς οι κάτοικοι μιας Φούσκας αποφεύγουν με κάθε τρόπο τα αιχμηρά αντικείμενα.
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005
Κάλλιο αργά παρά αργότερα...
Samurize...
Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005
Αστρολόγοι και Καφετζούδες....
"Αστρολόγοι και καφετζούδες, στην κοινωνία της γνώσης και του Διαδικτύου.
Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και χημικούς της Βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γκάλεν, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας - θέλοντας με τη δραματική αυτή χειρονομία να διακηρύξει την ανάγκη χειραφέτησης της νεαρής επιστήμης από τα δεσμά του μυστικισμού - η εποχή μας περιμένει τον δικό της Παράκελσο, για να απελευθερώσει την Επιστήμη και τα μυαλά των ανθρώπων από τα δεσμά ενός καινούργιου Μεσαίωνα.
Πιο συγκεκριμένα, στις μέρες μας εξακολουθούμε και ζούμε ένα φαινόμενο που μπορεί να αποκρυσταλλωθεί στη γνωστή ρήση του Hegel «Η λογική γίνεται παραλογισμός». Οι αστρολόγοι, οι μάγισσες, οι χαρτορίχτρες, τα μέντιουμ, οι καφετζούδες, οι προφήτες, τα ταρό και τα «ευχέλαια», τα μάγια και τα ξόρκια, τα θαύματα και τα τάματα, ένα πολυποίκιλο μυστικο-εσωτεριστικό νεφέλωμα ανθεί κυριολεκτικά δίπλα στους υπολογιστές, το Διαδίκτυο, και τη λεγόμενη «έκρηξη των γνώσεων». Εισέβαλαν ραγδαία σε εφημερίδες και περιοδικά, παρελαύνουν καθημερινά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, ακόμη και σε δελτία ειδήσεων, άνθρωποι που «προβλέπουν το μέλλον», «λένε τη μοίρα», μαρτυρούν ότι... «συνάντησαν τον Σατανά», «ότι μίλησαν με τον θεό» κ,λπ. Μάλιστα στο Διαδίκτυο περισσότεροι είναι οι επισκέπτες σελίδων με αστρολογικές προβλέψεις παρά με επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο ή εκείνοι που αναζητούν φανταστικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες ή σε φανταστικούς πολιτισμούς κάτω από τη Γη, καθώς - σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές της κουλτούρας τον νεομυστικισμού - ο πλανήτης Γη είναι... κούφιος και κατοικείται από τεχνολογικώς προηγμένα όντα!
Στην Ελλάδα, συγγραφείς ανάλογων πονημάτων που ερμηνεύουν τους αρχαίους Έλληνες ως επισκέπτες από άλλους πλανήτες, αρχαία σύμβολα όπως τον δίσκο της Φαιστού ως κώδικες διαστημοπλοίου κ.ά. έχουν σχεδόν καθημερινή πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές και οι εκδόσεις τους πραγματοποιούν σημαντικές εμπορικές επιτυχίες. Το συγγραφικό τους ρεπερτόριο γίνεται ελκυστικό για τη νεολαία, καθώς μπλέκει τις μυστικιστικές θεωρίες των ναζιστών με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, την Ακρόπολη» το βουνό της Πεντέλης και άλλα σημεία κοντά στην πόλη της Αθήνας αλλά και κάτω από αυτήν (οι θεωρίες για τις περίφημες στοές της Αθήνας»
Φυσικά, παρόμοια «φαινόμενα» έχουμε παντού. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, η χώρα στην οποία η έρευνα και η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας προχωρά με γιγαντιαία βήματα, είναι ταυτόχρονα η χώρα με την πιο αντιεπιστημονική, ανορθολογική και αντιουμανιστική ατμόσφαιρα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό, στην χώρα όπου αποκωδικοποιήθηκε ο γενετικός κώδικας να τελεί υπό διωγμό η διδασκαλία του Δαρβίνου, επτά στα δέκα άτομα να πιστεύουν στην ύπαρξη δαιμόνιων που παρεμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων και από αυτούς το 68% να ορκίζεται ότι έχει συναντήσει τον Σατανά και το 44% να πιστεύει ότι οι βιβλικοί μύθοι της Γένεσης και του Κατακλυσμού αντιπροσωπεύουν την πραγματική ιστορία του Σύμπαντος. Στη χώρα που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι, να οργιάζουν οι σέκτες που ετοιμάζονται για εισβολή των Αρειανών στη Γη ή που αυτοκτονούν ομαδικά όταν πλησιάζει στη Γη ένας κομήτης, στον οποίον αποδίδουν ιδιότητες Μεσσία. Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στη Γαλλία «του φωτός», για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 40.000 επαγγελματίες αστρολόγοι που δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην Εφορία και δεν είναι λίγα τα ισχυρά πολιτικά πρόσωπα που Προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους.
Παράλληλα, κινηματογραφικές ταινίες που προβάλουν μια virtual - μυθολογία, τύπου «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» σπάνε ταμεία και τα ομότιτλα βιβλία έχουν κατακτήσει ένα μεγάλο και νεαρό αναγνωστικό κοινό. Αυτό το χοινό δεν είναι χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου. Δεν μιλάμε για κοινωνικές ομάδες όπου, παραδοσιακά λόγω της αγραμματοσύνης, οι ερπύστριες της μεταφυσικής περνούν σχεδόν ανεμπόδιστες. Πρόκειται για απόφοιτους μεταδευτεροβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πτυχιούχους Πανεπιστημίων, καλούς χειριστές υπολογιστή, χρήστες του Διαδυκτίου. κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έλλειψη εκπαίδευσης, όπως συνέβαινε στον Μεσαίωνα που ανάλογα φαινόμενα ανθούσαν στην αγραμματοσύνη των ανθρώπων.
Τι συμβαίνει και δορυφοριοποιούμαστε στο φαντασιακό; Τι τρέχει και «ξαναμαγεύεται» ο κόσμος;
Η ανθρωπότητα καταφεύγει, σε καιρούς δύσκολους, στην δοξασία και στην μεταφυσική για να παρηγορήσει τους φόβους της. Είναι φανερό ότι "σε χρόνια δίσεκτα και χρόνια οργισμένα", όπως τα σημερινά, νεκρανασταίνεται από το σκοτεινό παρελθόν της αμάθειας, της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων, το πνεύμα ενός κόσμου απο όπου έχει λείψει το πνεύμα. Όσο φοβόμαστε ή αποφεύγουμε με την πολιτική δράση να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζουμε κόσμο..."
Νομίζω πως τα σχόλια περιττεύουν...
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005
Περί προσελήνωσης...
Παγκόσμια Σιονιστική Συνομωσία και τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών). Σήμερα λοιπόν, 36 χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην Σελήνη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν πως επρόκειτω για απάτη της NASA και της Αμερικάνικης Κυβέρνησης, η οποία ήθελε να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών της, μετά τις μεγάλες διαστημικές επιτυχίες της τότε Ε.Σ.Σ.Δ. (η δεκαετία του '60 είναι τυπικά ψυχροπολεμική). Αναρωτιέμαι όμως, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη προθυμία για αμφισβήτηση ενός γεγονότος το οποίο είναι τόσο συντριπτικά τεκμηρωμένο; Εδω δεν μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο συνέβη σε κάποιο ασαφές και μακρινό παρελθόν: μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο συνέβη σε σαφή ιστορικό χρόνο, και με σύγχρονες δυνατότητες καταγραφής και αξιολόγησης. Μιλάμε για ένα γεγονός για το οποίο υπάρχουν ακόμη αυτόπτεις μάρτυρες και συμμετέχοντες. Θέλοντας να κάνω μια μικρή καταγραφή των αποδεικτικών στοιχείων που καταδυκνύουν την πραγματικότητα του γεγονότος, κατέληξα στα εξής 5 βασικά αποδεικτικά αντικείμενα (και δεν περιλαμβάνω σε αυτά την παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος):
1. Τα άτομα τα οποία περπάτησαν στην Σελήνη, ήταν συνολικά 12. Υπάρχει λοιπόν η μαρτυρία 12 αστροναυτών, οι οποίοι απο το 1969 ως το 1973 προσεληνώθηκαν. Εκτός κι αν είναι και οι 12 μέλη της συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε την μαρτυρία τους ως αληθή.
2. Τα άτομα τα οποία εργάστηκαν στο κέντρο ελέγχου κατά την διάρκεια των 6 επιτυχημένων αποστολών προσελήνωσης, είναι εκατοντάδες. Εκτός κι αν ήταν όλοι μέλη της συνομωσίας, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι κανένας τους δεν εμφανίστηκε ποτέ με κάποιο ισχυρισμό περί απάτης του όλοι εγχειρήματος.
3. Κατά την διάρκεια των 6 προσεληνώσεων, και ειδικά της πρώτης και σημαντικότερης, δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ αυτές που παρακολουθούσαν τις ραδιοεκπομπές: το ίδιο έπρατταν και επιστημονικές ομάδες άλλων χωρών, και ειδικά οι χώρες του ανατολικού μπλόκ, οι οποίες είχαν κάθε συμφέρον να καταγγείλουν τις αποστολές ως κατασκευασμένες, αν όντως είχαν στοιχεία τα οποία θα αποδείκνυαν πως η εκπομπή ήχου και εικόνας δεν προερχόταν απο την Σελήνη (φυσικά διέθεταν την αναγκαία τεχνολογία παρακολούθησης). Εκτός κι αν οι χώρές του Ανατολικού μπλόκ και η ίδια η Ε.Σ.Σ.Δ. υπήρξαν μέλη της ίδιας συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε πως αντιμετώπισαν το γεγονός των προσεληνώσεων ως αληθινό.
4. Το φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό που υπάρχει απο τις 6 αυτές προσεληνώσεις, είναι πραγματικά τεράστιο. Τα κύρια στοιχεία βέβαια τα οποία αντλούν οι υποστηρικτές της θεωρίας συνομωσίας, προέρχονται απο ορισμένες απο αυτές τις φωτογραφίες. Τα συγκεκριμένα όμως επιχειρήματα τα οποία προβάλλονται με βάση αυτές τις φωτογραφίες, έχουν να κάνουν περισσότερο με άγνοια των βασικών αρχών της φωτογραφικής τέχνης, παρά με ουσιώδη επιχειρήματα. Με δυο λόγια: Τα πιο "τρανταχτά" επιχειρήματα των υποστηρικτών της θεωρίας συνομωσίας, είναι και τα πιο εύκολα στο να τα καταρίψει κανείς, διαθέτοντας απλά βασικές γνώσεις φωτογραφίας.
5. Και οι 6 αποστολές έφεραν πίσω μαζί τους σεληνιακά πετρώματα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες κιλά. Τα πετρώματα αυτά μοιράστηκαν σε ερευνητικές ομάδες και σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διεθνείς επιστήμονικές ομάδες οι οποίες έγιναν κάτοχοι αυτών των πετρωμάτων, πιστοποιούν πως πρόκειται πράγματι για πετρώματα τα οποία δεν προέρχονται απο τον δικό μας πλανήτη, αλλά απο την Σελήνη. Εκτός κι αν οι επιστημονικές αυτές ομάδες απο όλο τον κόσμο αποτελούν και αυτές τμήμα της συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε πως η πιστοποίηση τους είναι αληθινή και πως τα πετρώματα αυτά προήλθαν απο την Σελήνη.
Τουτέστοιν: ή μιλάμε για μια συνομωσία στην οποία έλαβαν μέρος μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου απο όλο τον πλανήτη, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν το στόμα τους κλειστό, ή δεν υπάρχει συνομωσία. Τα συμπεράσματα δικά σας....
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2005
Open minded, συνέχεια...
"Νομίζω ένας καλός συμβιβασμός για να είσαι open minded είναι ο εξής:
1) *Ακούμε* τα πάντα, δηλαδή δεν απορρίπτουμε τίποτα a priori.
2) Δεχόμαστε αυτά που μπορούν να αποδειχθούν.
3) Απορρίπτουμε αυτά που μπορούν να απορριφθούν.
4) Για όλα τα υπόλοιπα (π.χ. "υπάρχει Θεός;", "κάνει ήχο ένα δέντρο που πέφτει στο έρημο δάσος;", "υπάρχει μετά θάνατον ζωή" κλπ) μπορούμε να δεχόμαστε ό,τι θέλουμε, αρκεί αυτό να το κρατάμε *μέσα* μας και να μην προσπαθούμε να το επιβάλλουμε ή να το πουλήσουμε ή να το χρησιμοποιήσουμε για να ελέγξουμε τους άλλους".
Θα μείνω λίγο στο πρώτο, αυτό που λέει "*Ακούμε* τα πάντα, δηλαδή δεν απορρίπτουμε τίποτα a priori" και θα πω τα εξής: Μια αναγνώστρια του James Randi του στέλνει ένα mail όπου μέσες άκρες του λέει πως στην διεύθυνση http://www.alternativescience.com/randi%27s-letter.htm δημοσιεύεται μια απαντητική επιστολή του Randi, στην οποία ο ίδιος, με άκομψο τρόπο, απορίπτει την αίτηση ενός ατόμου για το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (Το James Randi Foundation δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια σε οποιον αποδείξει μέσω ελεγχόμενου πειράματος πως διαθέτει "ιδιαίτερες" δυνάμεις). Η αναγνώστρια επικρίνει τον Randi, υποστηρίζοντας πως πρέπεινα "ακούμε τα πάντα, δηλαδή να μην απορίπτουμε τίποτα a priori". Ο Randi λοιπόν, απαντά ως εξής: "Μάλιστα, Λοιπόν, ορίστε ένα ερώτημα για εσάς κα. Χάσεμπι. Αν είχατε ένα site το οποίο ελέγχει την εγκυρότητα διάφορων παράξενων αιτιάσεων, θα δεχόσασταν να ερευνήσετε την περίπτωση κάποιου ατόμου που υποστηρίζει πως μπορεί να πετάξει κουνώντας απλά τα χέρια του; Θα ελέγχατε τις αιτιάσεις ενός ατόμου που υποστηρίζει πως μπορεί να διεγείρει σεξουαλικά μια γυναίκα, κοιτώντας απλά την φωτογραφία της; Τις αιτιάσεις κάποιου που υποστηρίζει πως είναι Θεός; Αν κάποιο άτομο υποστήριζε πως ΕΙΝΑΙ ο Ρίτσαρντ Νίξον, να το δεχόσασταν; και τι θα λέγατε αν κάποιο άτομο υποστήριζε πως μπορεί να εισπνεύσει αέριο Zyclon B τουλάχιστον για 15 λεπτά, και να επιβιώσει; Τι θα λέγατε ακόμα αν κάποιος σας έλεγε πως αυτός και ο αδελφός του κάνουν τον Ήλιο να ανατέλει κάθε πρωί; ή αν κάποιος σας έλεγε πως δεν έχει φάει τροφή εδώ και αρκετά χρόνια; ή καποιος που δηλώνει πως κανένα λιοντάρι δεν πρόκειται να του επιτεθεί και να τον δαγκώσει;"
Εδώ λοιπόν τίθεται ένα ζήτημα. Αν δεχτώ εξορισμού πως θα ακούω τα πάντα και δεν θα απορρίπτω τίποτα a priori, θα πρέπει να δέχομαι "επι την αρχής" τις αιτιάσεις κάποιου που δηλώνει πχ πως μπορεί να πέσει απο την ταράτσα ενός δωδεκαόροφου κτιρίου χωρίς να πεθάνει ή να σπάσει τα κόκκαλα του. Ή τις αιτιάσεις κάποιου που δηλώνει πως μπορεί να επικοινωνεί με τους νεκρούς, ή με τους αγγέλους, ή με τους δαίμονες, ή με τις νεράϊδες, ή με τον Θεό τον ίδιο.
Αν άραγε αποκλείσω a priori το ενδεχόμενο να μπορεί κάποιος να μεταμορφώνεται σε λύκο κάθε φορά που έχει πανσέληνο, είμαι close minded; ή αν απορρίψω a priori το ενδεχόμενο να μπορεί κάποιος να μου πει τι ακριβώς θα μου συμβεί στις 12 το μεσημέρι την επόμενη Παρασκευή, "διαβάζοντας" το χέρι μου, τα χαρτιά, το κατακάθι του καφέ, τα άστρα;
Μήπως τελικά με το να καταργούμε εντελώς το a priορι, καταργούμε εντελώς κάθε έννοια πρωταρχικής κριτικής σκέψης; Αν για παράδειγμα ρίξει βροχή το απόγευμα, θα πρέπει (για να είμαι open minded) να δώσω ίσες πιθανότητες στο να την έριξε ο Θεός για να ποτίσει τα σπαρτά, και στο να αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι χειμώνα έχουμε, λογικά θα βρέξει κάποια στιγμή; ή ακόμα καλύτερα: θα πρέπει να δώσω ίσες πιθανότητες στο να προκάλεσε σεισμός το tsunami στην Ασία, να προκάλεσε πυρινική δοκιμή των ΗΠΑ το tsunami, και να προκάλεσε ο Θεός το tsunami για να τιμωρήσει τους άθεους ασιάτες; Αν αποκλείσω a priori την τρίτη πιθανότητα, είμαι close minded;
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2005
Τι σημαίνει "open minded";
Συνήθως οι απολογητές του παραφυσικού, της ψευδο-επιστήμης και της ψευδο-ιστορίας προβάλουν ένα επιχείρημα το οποίο, εκ πρώτης όψεως φαντάζει λογικό (ειδικά σε όσους δεν έχουν συχνή επαφή με την επιστήμη και την μεθοδολογία της). Το επιχείρημα αυτό συνίσταται στο εξής: Όλοι οι αναγνωρισμένοι επιστήμονες, οι ακαδημαϊκοί και οι λόγιοι οι οποίοι αντιτίθενται στις θεωρίες τους, είναι close minds, ενώ όλοι όσοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να δώσουν βάση στις θεωρίες τους, είναι open minds. Θεωρώ λοιπόν πως είναι αρκετά σημαντικό να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει να είναι κανείς ανοιχτόμυαλος (open mind).
Καταρχάς ή ίδια η έννοια του «open mind» σχετίζεται άμεσα με τα New Age κινήματα των τελευταίων σαράντα ετών, οπότε και εμφανίζονται και άλλοι παρμφερείς όροι όπως «συμπαντική αρμονία» «ενόραση», κλπ κλπ. Ουσιαστικά ο όρος υποδηλώνει το «άνοιγμα» και την «δεκτικότητα» του ατόμου σε κάθε τι «καινούργιο». Από την στιγμή που κάποιος είναι «open mind», μπορεί να δεχτεί τα πάντα, και κυρίως τις βασικές πεποιθήσεις του New Age: «Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Φτιάχνουμε ο καθένας την δική του αλήθεια. Δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα. Φτιάχνουμε ο καθένας την δική του πραγματικότητα. Υπάρχουν πνευματικοί, μυστικιστικοί ή εσωτερικοί τρόποι γνώσης που είναι ανώτεροι από τους συνηθισμένους μας τρόπους γνώσης. Αν μια εμπειρία φαίνεται αληθινή, τότε είναι αληθινή. Αν μια ιδέα σας φαίνεται σωστή, τότε είναι σωστή. Είμαστε ανίκανοι να αποκτήσουμε γνώση της αληθινής φύσης της πραγματικότητας. Η ίδια η επιστήμη είναι παράλογη ή μυστικιστική. Είναι άλλη μια πεποίθηση ή κάποιο σύστημα πίστης ή μύθου, χωρίς μεγαλύτερη αιτιολόγηση από οποιαδήποτε άλλη. Δεν έχει σημασία αν οι πεποιθήσεις είναι αληθινές ή όχι, από την στιγμή που για εσάς έχουν κάποιο νόημα» (Theodore Schick και Lewis Vaughn, στο έργο τους «How to Think about Weird Things: Critical Thinking for a New Age»). Προσοχή, δεν θα πρέπει να συγχέεται η έννοια του “open mind” με την έννοια του «ανοιχτόμυαλου». Στην ελληνική γλώσσα, ο «Ανοιχτόμυαλος», έχει συνήθως την έννοια που έχει και ο «ανοιχτομάτης» (έξυπνος, πονηρός, καπάτσος».
Η ίδια λοιπόν η φράση «open mind» υποδηλώνει μια προθυμία να θεωρήσει κανείς πιθανά όλα τα πράγματα, όσο παράξενα κι απίθανα κι αν ακούγονται ή φαίνονται. Ουσιαστικά δηλαδή, η έννοια του open – minded ατόμου υποδηλώνει το άτομο το οποίο δέχεται ως εξίσου πιθανές όλες τις πιθανές αιτίες ενός φαινόμενου. Στην πράξη όμως, αν ήμασταν όλοι πραγματικά και γνήσια open – minded, θα έπρεπε να θεωρούμε εξίσου πιθανό το να είναι η Γη επίπεδη, ή το να γυρίζει ο Ήλιος γύρω από την Γη. Με εξαίρεση όμως μερικούς Δημιουργηστές στις ΗΠΑ, κανείς σήμερα δεν θεωρεί πιθανό να είναι η Γη επίπεδη και ο Ήλιος να γυρίζει γύρω της. Συνεπώς, ένα πραγματικά και ολότελα open minded άτομο θα πρέπει να είναι και ολοκληρωτικά και ολότελα αφελές και αναποφάσιστο. Ως εκ τούτου προκύπτει πως ένας βαθμός αμφιβολίας και σκεπτικισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον αναγκαίος.
Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε open minded άτομα αλλά όχι αφελείς, θα πρέπει μεν να είμαστε προετοιμασμένοι να δεχτούμε όλες τις πιθανές εξηγήσεις ενός φαινόμενου, αλλά και να απορρίψουμε όσες από αυτές δεν μπορούν να αποδειχτούν από τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι θεωρίες οι οποίες υποστηρίζονται από εμπειρικά δεδομένα κερδίζουν σεβασμό και αξιοπιστία, ενώ αυτές που δεν υποστηρίζονται από εμπειρικά στοιχεία μπορούν να παροπλιστούν, μέχρις ότου (και εφόσον) βρεθούν δεδομένα τα οποία να τις στηρίζουν. Η πρόταση όμως ότι μπορεί ή ενδέχεται να εμφανιστούν τέτοια στοιχεία στο μέλλον, δεν είναι αρκετή για να προσδώσει αξιοπιστία σε μια θεωρία. Οι θεωρίες οι οποίες τοποθετούν τα υποστηρικτικά τους δεδομένα στο μέλλον, δεν λαμβάνονται υπόψη, μέχρι να κάνουν (και εφόσον κάνουν) την εμφάνιση τους αυτά τα στοιχεία. Τυπικό παράδειγμα τέτοιας θεωρίας, είναι η μυθολογική νήσος της Ατλαντίδας. Επιπλέον, μερικές θεωρίες δεν πάσχουν μονάχα από έλλειψη υποστηρικτικών στοιχείων, αλλά μπορούν να θεωρηθούν και γελοίες κάτω από το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν το λάθος της. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η θεωρία της Δημιουργίας: αν και η Γη πράγματι έχει ηλικία μερικών εκατομμυρίων ετών, υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να αγνοούν τα στοιχεία που το αποδεικνύουν, και να πιστεύουν πως έχει ηλικία 6.000 ετών, και πως το σύμπαν δημιουργήθηκε σε 6 ημέρες.
Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος την απόλυτη έννοια του open minded ατόμου, και ας πάρουμε την πιο συμβατική έννοια, αυτή που δηλώνει πως, ναι μεν πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά ταυτόχρονα και σκεπτικοί όσον αφορά τον βαθμό της πιθανότητας τους. Υπό αυτή την συμβατική έννοια, σχεδόν κάθε ένας υποστηρίζει πως είναι open minded άτομο. Ταυτόχρονα όμως, σχεδόν κάθε ένας είναι έτοιμος να υποστηρίξει πως αυτοί που διαφωνούν μαζί του είναι close minded! Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, ονομάζουμε open minded αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, και close minded αυτούς που διαφωνούν. Οπότε, ο χαρακτηρισμός «open mind» είναι ουσιαστικά μια θετική ιδιότητα, την οποία όμως δεν προσδίδουμε ΠΟΤΕ σε αυτούς που διαφωνούν με αυτά που λέμε. Τουτέστοιν, open minded θα πρέπει να είναι αυτοί που δέχονται αυτά που λέμε.
Υποστηρίζουμε λοιπόν πως είμαστε «ανοιχτά μυαλά». Πόσο «ανοιχτοί» όμως είμαστε πραγματικά; Συχνά η επιθυμία μας να πιστέψουμε σε μια ιδέα μπορεί να ξεπεράσει τα στοιχεία τα οποία εναντιώνονται στην ιδέα αυτή. Μπορούν άραγε οι απόψεις που εκφράζουν οι Δημιουργηστές να ιδωθούν ως απόψεις open minded ατόμων; Τα ανοιχτά μυαλά θα πρέπει να εξετάσουν τόσο την πιθανότητα της Θεικής Δημιουργίας, όσο και την πιθανότητα της Εξέλιξης. Οι Δημιουργιστές αρνούνται εξ ορισμού την θεωρία της εξέλιξης, καθώς δεν συνάδει με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Παρ΄ όλα αυτά, η θεωρία της Δημιουργίας δεν είναι επιστημονική θεωρία: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία να αποδεικνύουν την ύπαρξη Θεού, και πολύ περισσότερο την Δημιουργία αυτού του πλανήτη και των πλασμάτων που τον κατοικούν από κάποιο Θεό. Οι υποστηρικτές του Δημιουργισμού δεν χρειάζονται επιστημονικά στοιχεία για να αποδείξουν το αληθές της θεωρίας τους: αντιθέτως, επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην κατάδειξη των σφαλμάτων της επιστημονικής θεωρίας της Εξέλιξης. Βεβαίως, τα στοιχεία τα οποία τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία της Εξέλιξης είναι συντριπτικά: είναι τέτοιος ο όγκος και η έκταση τους, ώστε η Εξέλιξη έχει πάψει εδώ και καιρό να αντιμετωπίζεται ως θεωρία, αλλά ως πραγματικότητα. Είναι λοιπόν open minded οι Δημιουργιστές; Και είναι άραγε closed minded αυτοί που απορρίπτουν την θεωρία τους;
Ας κάνω όμως και κάτι που δεν το έχω ξανακάνει: ας πω ότι έχω ανοικτό μυαλό, ότι είμαι open minded με την συμβατική έννοια. Διαβάζω αυτά που λένε οι Δημιουργιστές, οι οπαδοί της αστρολογίας, οι θιασώτες της Ατλαντίδας, οι πιστοί των παραφυσικών φαινόμενων, και στην συνέχεια αρχίζω να ελέγχω και να αξιολογώ τα στοιχεία που παραθέτουν και τις παραπομπές που αναφέρουν. Καταλαβαίνω πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας, είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω χρημάτων. Θα πρέπει από την μια να είμαι ανοικτός σε όλες τις πιθανότητες, και από την άλλη να βάλω ένα όριο, ένα σημείο το οποίο λογικά δεν θα πρέπει να περνάω για να μην γελοιοποιηθώ κυνηγώντας χίμαιρες. Που θα πρέπει να μπει αυτό το όριο; Θεωρητικά, ότι δεν αποδεικνύεται, μένει εκτός. Τι όμως θεωρούμε απόδειξη; Πάρτε για παράδειγμα την Ατλαντίδα. Μπορεί τα έργα του Πλάτωνα να θεωρηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη της Ατλαντίδας; Κάποιοι σίγουρα θα πουν Ναι. Εγώ θα πω Όχι. Δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα τα οποία να επιβεβαιώνουν τον Πλάτωνα. Το αντίθετο μάλιστα: τα επιστημονικά δεδομένα τον διαψεύδουν. Έλεγε λοιπόν ψέματα ο Πλάτωνας; Θα αναρωτηθούν κάποιοι. Μα έχει σημασία αν ο Πλάτωνας ήταν ψεύτης ή μυθοπλάστης; Το ζήτημα είναι η Ατλαντίδα, και όχι η αξιοπιστία του Πλάτωνα. Εφόσον τα δεδομένα δηλώνουν πως δεν υπήρξε Ατλαντίδα, υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε για την αξιοπιστία του Πλάτωνα; Βέβαια, θα βγουν πάλι κάποιοι και θα πουν: Δεν πειράζει, άλλωστε δεν ξέρουμε τι μπορεί να βρούνε οι επιστήμονες σε 5, 10 ή σε 20 χρόνια. Μπορεί να βρουν αποδείξεις για την ύπαρξη της Ατλαντίδας. Ναι, μπορεί. Μπορούμε όμως πραγματικά να δώσουμε αξία σε μια θεωρία η οποία τοποθετεί τα αποδεικτικά της στοιχεία στο μέλλον; Ναι, ας είμαστε open minded, αλλά πόσο open; Μήπως θα πρέπει επιτέλους να ορίσουμε την «κόκκινη γραμμή» που διαχωρίζει την δεκτικότητα από την ανοησία;
Οπότε γυρνάμε και πάλι στο αρχικό θέμα. Τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς open minded; Δεχόμαστε τα πάντα; Δεχόμαστε μονάχα αυτά που αποδεικνύονται; Δεχόμαστε μονάχα αυτά που θέλουμε να δεχτούμε; Είμαστε όλοι open minded; Οι «άλλοι» είναι open minded» όταν διαφωνούν με αυτά που λέμε;
Απο τον Gibbon στον Randi...
"Πολύς κόσμος μισεί τον σκεπτικισμό μου, και νομίζω πως καταλαβαίνω το γιατί. Οι ψυχικοί* προσφέρουν θαύματα και απεριόριστες δυνατότητες σε ένα κόσμο που συχνά φαντάζει δύσκολος και ανιαρός. Υπόσχονται υγεία, πλούτο, σοφία, αιώνια ζωή. Αν εξετάσεις όμως το καταγεγραμένο ιστορικό, δεν είναι οι ψυχικοί αλλά οι επιστήμονες αυτοί οι οποίοι κάνουν πραγματικότητα όλα αυτά τα οποία βελτιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Και, για μένα, η επιστήμη περιγράφει έναν κόσμο πολύ πιο ενδιαφέρον απο οποιαδήποτε ψυχική φαντασία. Είναι ένας καλός κόσμος: όχι τέλειος, αλλά τουλάχιστον δικός μας. Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, όπως είναι".
* Ο αγγλικός όρος είναι psychic, και αναφέρεται σε όσους υποστηρίζουν πως διαθέτουν παραφυσικές/ μεταφυσικές ψυχικές δυνάμεις (τηλεκίνηση, τηλεπάθεια, εξωαισθητηριακή αντίληψη κλπ.)
Το σκηνικό μου θυμίζει τον Edward Gibbon, ο οποίος δυο αιώνες νωρίτερα έγραφε στην "Παρακμή και Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας":
"Μια διάθεση σκεπτικισμού και ανησυχίας υπάρχει πάντα στα ελάχιστα ερευνητικά μυαλά. Η πρακτική των προλήψεων όμως είναι τόσο οικία στους πολλούς ώστε, αν ξυπνήσουν απότομα, θα μετανιώσουν για την απώλεια της ευχάριστης ψευδαίσθησης τους. Η αγάπη τους για το θαυμαστό και το υπερφυσικό, η περιέργεια τους για τα μελλούμενα, και η ισχυρή τους προδιάθεση να επεκτείνουν τους φόβους και τις ελπίδες τους πέρα απο τα όρια του ορατού κόσμου, ήταν οι βασικές αιτίες που ευνόησαν την καθιέρωση του πολυθεϊσμού. Είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη για πίστη στον γενικό πλυθυσμό, ώστε η πτώση οποιουδήποτε μυθολογικού συστήματος θα ακολουθηθεί κατά πάσα πιθανότητα απο την εισαγωγή κάποιου νέου είδους πρόληψης"...
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005
Περί Τσάτσαρη, μέρος Πέμπτον...
"Κύριε Μπάλλα,
Σας διορθώνω: ο κ. Τσάτσαρης εμφανίζεται σε εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, όπου δίνει ομιλίες προωθώντας και παρουσιάζοντας τα βιβλία του. Προωθεί επίσης τα βιβλία του μέσω συνεντεύξεων στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον τύπο. Ξέρετε, όταν ένας συγγραφέας δίνει κάποια ομιλία για ένα βιβλίο που έγραψε, δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του, αλλά για να προωθήσει τις πωλήσεις του βιβλίου. Οπότε, το σχόλιο σας ήταν ανούσιο. Ο κ. Τσάτσαρης διαφημίζει κανονικά τα βιβλία του, όπως άλλωστε θα έκανε ο καθένας. Και φυσικά το site του δεν είναι απλά μια «προσωπική ιστοσελίδα» στην οποία έχει πρόσβαση μονάχα ο ίδιος, αλλά ένα κανονικό site από το οποίο ο κ. Τσάτσαρης επίσης παρουσιάζει και προωθεί τα βιβλία του. Το γεγονός ότι δεν πραγματοποιεί απευθείας πωλήσεις από το site, δεν σημαίνει πως ο κ. Τσάτσαρης δεν πουλάει τα βιβλία του: αυτή τη δουλειά την κάνουν τα βιβλιοπωλεία. Οι οικονομικές απολαβές για τις οποίες μίλησα, είναι τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων του. Εκτός κι αν υποστηρίζετε πως δεν τα πουλάει τα βιβλία του αλλά τα χαρίζει…
Χαίρομαι που συμφωνείτε στο ζήτημα της κριτικής. Λυπάμαι όμως για τα υπόλοιπα: οι πληροφορίες που παρέχονται στο site του κ. Τσάτσαρη είναι υπέρ-αρκετές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων τόσο για τις απόψεις, όσο και για το έργο του. Άλλωστε, αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί το site: παρουσιάζει τις απόψεις που παρατίθενται στα βιβλία του.
Συγνώμη, αλλά αυτό που λέει ο κ. Τσάτσαρης είναι σαφέστατο. Παραθέτω χαρακτηριστικές φράσεις από το site του:
«…ο Ιωάννης δεν είναι μια συνηθισμένη παρουσία. Είναι προικισμένος με μια ασύλληπτη ενορατική ικανότητα και μια πρωτοφανή, για τα ανθρώπινα δεδομένα, αντίληψη…»
«…Διεισδύει στη φύση και εξηγεί τη λειτουργικότητά της τόσο στον πλανήτη αυτό, όσο και σε κάθε άλλο ηλιακό σύστημα…»
«…Παρουσιάζει και αναλύει την ανθρώπινη βιολογία στις τρεις υποστάσεις της, σώμα, ψυχή και πνεύμα…»
«…Προσφέρει και αποδεικνύει τη γνώση, που προχωρεί πέρα από τα όρια της αντιληπτικής δυνατότητας των φυσικών επιστημών…»
«…Την υπέρβαση αυτή των γήινων ορίων της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, την επιτυγχάνει από την επικοινωνία του με «Υπερθέσεις του Φωτός» των Συμπάντων, από τις οποίες αντλεί και διατυπώνει «υπερ-επιστημονικές» γνώσεις, που με το πέρασμα των καιρών επαληθεύονται…»
«…Την επικοινωνία αυτή την επιτυγχάνει με μια ειδική προσευχή, που του επιτρέπει να συντονίζεται στη συχνότητα των παραπάνω «Υπερθέσεων»…»
«… ο Ιωάννης, είναι ο μόνος που έχει τις απαντήσεις…»
«…έχει μια τρομερή αντίληψη για τα πράγματα, που η αντίληψη διαγράφεται με ταχύτητες. Και οι ταχύτητες της αντίληψης του είναι τεράστιες και ταυτοχρόνως βάσει των ταχυτήτων, έχει τη δυνατότητα να μεταβολίζεται μέσα στους χρόνους, αλλά ταυτοχρόνως και στα επίπεδα των συμπάντων…»
«…Ο Ιωάννης έχει μια τεράστια αντίληψη για όλα τα πράγματα….»
Ο κ. Τσάτσαρης έκανε πολλά περισσότερα: πήρε μέρος σε εκδηλώσεις, έκανε ομιλίες, έδωσε συνεντεύξεις, παρουσιάστηκε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, έφτιαξε web site. Όλα αυτά τα έκανε για να πρωοθήσει τις πωλήσεις των βιβλίων του: σε όλες άλλωστε τις εκδηλώσεις αυτές, αυτός ήταν ο σκοπός: οι πωλήσεις των βιβλίων. Οπότε ο κ. Τσάτσαρης μάλλον τις έχει ανάγκη τις προφητείες και τις σωτηριολογίες: αυτές είναι που κάνουν τον κόσμο να αγοράζει τα βιβλία του….
Περί Τσάτσαρη, μέρος Τέταρτον...
"Κύριε Παρούση,
Κατά την προηγούμενη επικοινωνία μας επέλεξα να μην αναφέρω τα στοιχεία μου, διότι δεν είχα σκοπό να κάνω κάποια δημόσια καταγγελία εναντίον σας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε δεν επικοινώνησα μαζί σας μέσω του forum, αλλά επέλεξα να έρθω σε άμεση επικοινωνία μαζί σας.
Επειδή όμως φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία για εσάς το ποιός είμαι-ίσως μεγαλύτερη και από το τι λέω- δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας ενημερώσω σχετικά.
Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά βλέπετε όταν κάποιος ζει στο εξωτερικό και αγοράζει υπολογιστή από εκεί είναι δύσκολο να βρει εληνικές εκδόσεις των προγραμμάτων. Για εσάς λοιπόν, μιας και φαίνεται να σας θίγει σαν άνθρωπο να διαβάζετε greeklish, κατέβασα από το διαδίκτυο ελληνικές γραμματοσειρές.
Σχετικά με τον κ.Τσάτσαρη λοιπόν, ο οποίος ήταν η αφορμή για την επικοινωνία μας, αναφέρετε ότι αφού βγαίνει δημόσια και εκφράζει τις απόψεις του και έχει οικονομικές απολαβές από αυτή του την πράξη, πρέπει να δέχεται την κριτική. θα πρέπει να σας θυμίσω ότι ο κ.Τσάτσαρης ουδέποτε βγήκε δημόσια να διαφημίσει κάποιο από τα βιβλία του. Απεναντίας, έχει δημιουργήσει προσωπική ιστοσελίδα, από την οποία μάλιστα δεν πωλεί το βιβλίο του. Μάλιστα,εσείς ο ίδιος λέτε ότι κάνατε περιήγηση στον διαδικτυακό του τόπο και αντλήσατε τις όποιες πληροφορίες αναφέρατε στο forum. Μήπως πληρώσατε για αυτό;Επίσης, δεν έχω δει σε κάποιο διαδικτυακό τόπο διαφήμιση της ιστοσελίδας του ή των βιβλίων του.Άρα, για ποιές οικονομικές απολαβές μιλάτε;
Σχετικά με το θέμα της κριτικής, συμφωνώ στο ότι ο καθένας πρέπει να κρίνεται όταν βγαίνει δημόσια και εκφράζει κάποιες απόψεις. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχουμε γνώση του αντικειμένου καθώς και των λεγομένων του συγγραφέα. Δεν μπορείτε να βγαίνετε και να λέτε ότι από πληροφορίες που συλλέξατε από την ιστοσελίδα του κ.Τσάτσαρη (και όχι διαβάζοντας τα βιβλία του) μπορείτε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα για τις απόψεις και το έργο του. Σε μια τέτοια περίπτωση μήπως είστε εσείς ο δογματικός, μιας και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε είναι...ανύπαρκτα ("άλλος ένας σωτήρας"); Μήπως αδυνατείτε να κατανοήσετε τι προσπαθεί να πει ο κ.Τσάτσαρης και για λόγους εγωισμού δεν μπορείτε να το παραδεχθείτε; Μήπως επειδή ο κ.Τσάτσαρης αναφέρεται σε κάποια πράγματα, τα οποία είτε αγνοείτε είτε δεν θέλετε να γνωρίζετε, στρέφεστε εναντίον του;
Στα παραπάνω θα ήθελα να προσθέσω ότι κ.Τσάτσαρης δεν έχει ανάγκη ούτε προφητείες να κάνει ούτε να γίνει ο σωτήρας κανενός. Εκείνο που έκανε ήταν να γράψει κάποια βιβλία,να τα δημοσιεύσει και όποιος επιθυμεί να τα διαβάσει. Για δήθεν σωτηριολόγους και προφητειολόγους αναζητήστε αλλού.
Τέλος, βλέπω ότι επιθυμείτε να εντάξετε τα πράγματα σε κατηγορίες. Αντί ο σκοπός σας να είναι η αναζήτηση της γνώσης, σπαταλάτε ενέργεια για να δείτε σε ποιά κατηγορία ανήκει ο κάθε συγγραφέας (π.χ. New Age(!)).
Αυτό όμως θυμίζει την δουλεία ατόμου που εργάζεται στο "Αρχείο" κάποιας υπηρεσίας και το μόνο που κάνει είναι να ταξινομεί φακέλους,χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους.
Με την παρούσα επικοινωνία μου δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να σας πείσω για την ορθότητα και εγκυρότητα των απόψεων κάποιων συγγραφέων. Από την άλλη μεριά όμως δεν ανέχομαι άλλο ανθρώπους να βγαίνουν δημόσια και να εκφράζουν γνώμη για το έργο άλλων χωρίς να έχουν το παραμικρό ίχνος γνώσης.
Κλείνοντας, θα προσπαθήσω η παρούσα επιστολή να δημοσιευθεί και στο forum του περιοδικού.
Φιλικά,
Παναγιώτης Μπάλλας"
Η τελευταία αυτή πρόταση ήταν που με έκανε να ανεβάσω την αλληλογραφία μας στο blog. Αργότερα θα την ανεβάσω και στο Focus. Απο την στιγμή που ο κ. Μπάλλας εξέφρασε την πρόθεση να δημοσιοποιήσει την επιστολή του στα fora του Focusmag, δεν νομίζω να τον πειράξει αν τον προλάβω εγώ. Επι του παρόντος, ετοιμάζω την απάντηση που θα του στείλω, την οποία θα δημοσιεύσω επίσης στο blog.
Περί Τσάτσαρη, μέρος Τρίτον...
"Αγαπητέ κύριε-α P.M.,
Αν και σε γενικές γραμμές δεν απαντώ ούτε σε ανώνυμα mail (το θεωρώ ασέβεια να αποστέλλει κάποιος Mail ή επιστολή χωρίς να αναγράφει τα στοιχεία του) ούτε και σε mail τα οποία είναι γραμμένα σε greeklish (δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα τα οποία να μην μπορούν να αναγνωρίσουν και να χειριστούν ελληνικά, οπότε τα greeklish αποτελούν συνήθειο χρηστών που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν θέλουν να μάθουν να χειρίζονται ορθά τον υπολογιστή τους), εντούτοις για εσάς θα κάνω μια εξαίρεση.
Όπως ορθά αναφέρετε, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την δική του θεώρηση πραγμάτων. Τουτέστιν, καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει πως καταγώμαστε από τον Αδάμ και την Εύα, πως είμαστε γόνοι εξωγήινων από τον Σείριο, πως υπάρχει μια παγκόσμια Σιωνιστική συνωμοσία, ή πως κατέχει κάποια μεγάλη μυστική αλήθεια. Κοινώς, καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Από την στιγμή όμως που κάποιος δημοσιοποιεί αυτή του την κοσμοθεωρεία, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει και οικονομικές απολαβές από την δημοσιοποίηση αυτή (όπως πράττει ο κ. Τσάτσαρης), τότε αυτομάτως το σύνολο του υπόλοιπου κόσμου αποκτά το δικαίωμα της κριτικής και του ετεροπροσδιορισμού. Με δυο λόγια, από την στιγμή που ο λόγος του κ. Τσάτσαρη είναι δημόσιος, είναι υποχρεωμένος να δεχτεί και δημόσια κριτική. Ως συγγραφέας και ο ίδιος, το γνωρίζω πολύ καλά αυτό.
Σχετικά με τον κύριο Τσάτσαρη: όχι, δεν έχω διαβάσει τα βιβλία του. Έχω διαβάσει τα κείμενα που έχει δημοσιεύσει στο site του. Από αυτά και μόνο, θεωρώ πως είναι δυνατόν να εξάγω ένα συμπέρασμα για το έργο του. Και το συμπέρασμα αυτό είναι καθαρά αρνητικό. Γράφετε πως "ο ρόλος μας δεν είναι να προσπαθούμε να γελοιποιήσουμε κάποιον όταν δεν έχουμε επιχειρήματα να αντικρούσουμε τις επόψεις του". Οφείλω λοιπόν να σας ενημερώσω πως, η λογική υπαγορεύει πως αντικρούεις κάποιον όταν προβάλλει τις απόψεις του επιχειρηματολογώντας. Ο κ. Τσάτσαρης δεν επιχειρηματολογεί: ο κ. Τσάτσαρης δογματίζει. Όπως αναγράφει και ο ίδιος στο site του, "Προσφέρει και αποδεικνύει τη γνώση, που προχωρεί πέρα από τα όρια της αντιληπτικής δυνατότητας των φυσικών επιστημών. Την υπέρβαση αυτή των γήινων ορίων της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, την επιτυγχάνει από την επικοινωνία του με «Υπερθέσεις του Φωτός» των Συμπάντων, από τις οποίες αντλεί και διατυπώνει «υπερ-επιστημονικές» γνώσεις, που με το πέρασμα των καιρών επαληθεύονται. Την επικοινωνία αυτή την επιτυγχάνει με μια ειδική προσευχή, που του επιτρέπει να συντονίζεται στη συχνότητα των παραπάνω «Υπερθέσεων»". Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, ο κ. Τσάτσαρης δεν έχει σχέση ούτε με επιστήμη, ούτε με λογική, ούτε με επιχειρήματα. Ο κ. Τσάτσαρης δηλώνει απλά πως "έχει τις απαντήσεις". Πως τις απέκτησε; Σύμφωνα με τον ίδιο, με τρόπο ο οποιος δεν είναι σε καμία περίπτωση ελέγξιμος από την επιστήμη. Και από την στιγμή που μια θέση δεν είναι ελέγξιμη από την επιστήμη, δεν έχει καμία αξία για την επιστήμη. Κοινώς, ο κ. Τσάτσαρης, ως τυπικός σωτηριολόγος - προφητειολόγος, δογματίζει.
Αν τώρα έχετε αντίθετη γνώμη (και φυσικά έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε αντίθετη γνώμη), δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στα fora του Focusmag. Σας προτρέπω μάλιστα να το κάνετε, όχι μόνο για τον κ. Τσάτσαρη, αλλά και για κάθε άλλο συγραφέα για τον οποίο θεωρείτε πως εκφράζω λανθασμένες απόψεις. Ίσως έτσι να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα γύρω από αυτό το New Age ρεύμα, τμήμα του οποίου αποτελεί και ο κ. Τσάτσαρης. Θερμή παράκληση αν αποφασίσετε να κάνετε κάτι τέτοιο, να χρησιμοποιήσετε Ελληνικά και όχι greeklish.
Με εκτίμηση,
Μανώλης Παρούσης"
(Συνεχίζεται...)
Περί Τσάτσαρη, μέρος Δεύτερον...
"Kirie Parousi,
Kanontas periigisi sto internet sinantisa tin selida tou forum tou periodikou FOCUS. Ekei o ka8enas, opos anaferei kai i dief8insi tou periodikou, mporei na kanei ta sxolia tou sxetika me anakalipseis, erevnes ka8os kai erevnites me stoxo tin anazitisi tis ali8eias kai tin pliresteri enimerosi ton endiaferomenon anagnoston.
Apo tin alli meria o ka8eas apo ekeinous pou dimosievoun tin apopsi tous ektimo oti 8a prepei na kratoun ena epipedo sovarotitas apenanti sto 8ema pou parousiazoun gia na min kindinevoun oi idioi na geleiopoiountai apo ta grafomena tous.
Opos 8a eidate apo ton titlo tou e-mail mou, aformi gia aftin tin epikoinonia itan ta sxolia sas gia ton k. Tsatsari Ioanni. Min 8elontas na paro se aftin tin fasi to meros tou, ektimo oti o tropos me ton opoio ekfrastikate gia to prosopo tou den itan kai o kaliteros dinatos. Alloste o ka8enas mporei na exei mia dikia tou 8eorisi ton pragmaton. O rolos mas den einai na prospa8oume na geleiopoihsoume kapoion otan den exoume epixeirimata na antikrousoume tis apopseis tou. Se mia tetoia periptosi to mono pou petixainoume einai arnitika sxolia apo ekeinous pou ginontai dektes ton sxolion mas.
Kleionontas aftin tin epikoinonia mazi sas, 8a i8ela na rotiso apo periergeia an exete diavasei kapoio apo ta vivlia tou k.Tsatsari. Se periptosi pou den exete, ektimo oti einai toulaxiston aseveia pros to prosopou kapoiou na krinete to ergo tou xoris na to gnorizete.
Elpizo sto mellon na xrisimopoiisete tis opoies gnoseis dia8etete gia xrisima sxolia kai oxi gia sxolia tetoiou tipou mias kai arnitiki simperifora den deixate mono stin periptosi tou k.Tsatsari alla kai se allous siggrafeis.
Me ektimisi,
P.M."
(Συνεχίζεται...)