Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005

"Ναρκωτικά"...

Αφορμή για το χτεσινό post ήταν μια συζήτηση στα fora του Focusmag. Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να καταλάβει αναφορικά με την (επιλεκτική) απαγόρευση και την ποινικοποίηση των "ναρκωτικών", είναι το ότι, αν το ενδιαφέρον του Κράτους ήταν πράγματι η δημόσια υγεία, τότε η ουσία που θα έπρεπε να απαγορευτεί δια παντός και δια ροπάλου, είναι ο καπνός (κοινώς, το τσιγάρο). Αν πάλι το ενδιαφέρον το Κράτους ήταν η κοινωνική συνοχή και η αποτροπή οικογενειακών τραγωδιών, η ουσία που και πάλι θα έπρεπε να απαγορευτεί δια παντός και δια ροπάλου, είναι το αλκοόλ. Αυτά τα δύο ψυχότροπα, ευθύνονται απο μόνα τους για της συντριπτική πλειοψηφία θανάτων κάθε χρόνο απο ψυχότροπες ουσίες (καρκίνος του πνεύμονα, καρδιακά νοσήματα και κίρρωση ήπατος), ενώ το αλκοόλ παίζει σχεδόν μόνο του στην κατηγορία της ενδοοικογενιακής βίας και της διάλυσης οικογενειών εξαιτίας χρήσης ψυχότροπων ουσιών. Απλά μετρήστε τους ετήσιους θανάτους χρηστών ηρωίνης, και τους ετήσιους θανάτους αλκοολικών και καπνιστών. Δυστηχώς, μόνο οι θάνατοι χρηστών ηρωίνης γίνονται πρωτοσέλιδα. Φυσικά, ούτε ο καπνός απαγορεύεται, ούτε το αλκοόλ. Ακόμα και ένας ανήλικος που κάνει χρήση καπνού και αλκόολ, δεν οδηγείται στην φυλακή γι΄ αυτό. Και φυσικά, η μη απαγόρευση και ποινικοποίηση του αλκοόλ και του καπνού είναι απολύτως σωστή (άλλωστε ιστορικά απέτυχε ως μέτρο), αλλά για εντελώς λανθασμένους λόγους. Αν ο καπνός και το αλκοόλ ήταν νόμιμα για τους σωστούς λόγους, θα ήταν νόμιμη και η χρήση της κάνναβης, και η χρήση των λοιπών "ναρκωτικών" δεν θα ήταν ποινικοποιημένη...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε καπετάνιε ,τι και αν τα χεις παρει? πιστεύεις πραγματικά οτι οποιαδήποτε αποπειρα ανάδειξης του προβλήματος οποιασδήποτε αρχής ,οποιασδήποτε μορφής θα κατάφερνε κάτι?εδώ Μανώλο μου υπάρχουν κάτι χαρακτήρες που πιστεύουν σε φαντάσματα και Ouja Boards ,τι πιθανότητες έχουν να αποφύγουν τα ναρκωτικά?

---. είπε...

Μανώλη, πολύ πολύ σωστός.
Συνέχισε.

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Αγαπητέ Μανώλη, σύνθετο το ζήτημα. Από τη μία τείνω να συμφωνήσω. Διότι, αγαπητέ πολίτη. Σε ενημερώνω, σου το φωνάζω ολημερίς, σε προειδοποιώ: Βλάπτει το άτιμο, απέφυγέ το! Από κει και πέρα, ανέλαβε κι εσύ τις ευθύνες σου.

Η απαγόρευση γεννά άλλα δεινά, όπως η επιθυμία να διαβείς τον Ρουβίκωνα (κοινώς να αμαρτήσεις) ιδίως αν είσαι κομματάκι επιρρεπής. Επίσης αφήνει ανοικτό το πεδίο για εκμετάλλευση από διάφορους επιτήδειους που θησαυρίζουν στου κασίδη του κεφάλι (call me δίκτυα ναρκωτικών, έμποροι κ.λπ).

Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο που δεν έχει δοκιμάσει ούτε τσιγάρο. (Άσε, ξενερουά του κερατά...)