Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τρίτη 15 Αυγούστου 2006

Οι Έλληνες στην Πολυνησία (ή πως εξακριβώνεις μια πληροφορία)...

Ένα απο τα πιο δημοφιλή κείμενα των απανταχού αρχαιογκάου είναι αυτό εδώ, το οποίο προέρχεται απο το τεύχος 214 (Οκτώβριος 1999) του Δαυλού. Μέσες άκρες ο συνεντευξιαζόμενος κ. Josephson (ή τουλάχιστον η κυρία που παίρνει την συνέντευξη) υποστηρίζει ότι:

α) είναι γλωσσολόγος
β) είναι καθηγητής του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
γ) το βιβλίο του εκδίδεται απο τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
δ) το βιβλίο του αποδυκνύει ότι υπήρξε αρχαία ελληνική παρουσία στην Πολυνησία και στην νήσο του Πάσχα.

Μελετώντας την ίδια την συνέντευξη, και κάνωντας μια εκτενή έρευνα στο Internet, προκύπτουν μέχρι στιγμής τα εξής:

α) Δεν κατάφερα να εξακριβώσω την ιδιότητα του κ. Josephson. Δεν μπόρεσα να βρώ κανένα άρθρο του, κανένα άλλο του βιβλίο πουθενά, καμία αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη εργασία του. Το μοναδικό του βιβλίο φαίνεται πως είναι αυτό, ενώ υπάρχει μόνο στα Αγγλικά (παράξενο, είναι γερμανός και υποτίθεται πως διδάσκει σε γερμανικό πανεπιστήμιο).
β) Το πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης διαθέτει λίστα με τους διδάσκοντες καθηγητές, και δεν αναφέρεται το όνομα του ανάμεσα σε αυτούς (απέστειλα mail στο πανεπιστήμιο, ρωτόντας αν υπήρξε τουλάχιστον καθηγητής στο παρελθόν, και αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτόν και το βιβλίο του. Αναμένω απάντηση μετά τις 28 του μηνός).
γ) Το Amazon εμφανίζει το βιβλίο του ως εξαντλημένο, ενώ δεν παραθέτει καμία επιπλέον πληροφορία ή κριτική για αυτό. Οποιαδήποτε αναζήτηση στα ψαχτήρια του Interent για τον κ. Josephson ή για το βιβλίο του βγάζει σταθερά τις ίδιες λίγες σελίδες, αυστήρά ελληνικής προέλευσης, που ως επι το πλείστον είναι η ίδια αυτή συνέντευξη του Δαυλού του 1999.
δ) Το βιβλίο έχει εκδωθεί απο τον εκδοτικό οίκο C. Winter που έχει έδρα την Χαιδελβέργη, και όχι τον εκδοτικό οίκο του ίδιου του πανεπιστημίου.
ε) Αν και δηλώνει γλωσσολόγος, ο ίδιος στην συνέντευξη λέει του πως οι γνώσεις του στην Ελληνική γλώσσα περιορίζονται σε σπουδές Νέων Ελληνικών και πως κατέχει "βασικές γνώσεις ετυμολογίας και της γραμματικής δομής των αρχαίων Ελληνικών". Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι αρκετό για συγκριτική μελέτη βάθους ανάμεσα σε δυο γλώσσες όπως τα Αρχαία Ελληνικά και η διάλεκτος της Νήσου του Πάσχα...
στ) Πάλι απο την συνέντευξη προκύπτει πως η ακαδημαική κοινότητα δεν έδωσε σημασία στο έργο του (μήπως επειδή συμπέρανε ότι πρόκειται περί αστειότητας;). Οι μόνες θετικές αντιδράσεις προήλθαν απο κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τ. Καζάκη (ποιός είναι αυτός; ούτε και γι΄ αυτόν βρήκα κάτι. Τι καθηγητής είναι άραγε, αν είναι;)

Τα συμπεράσματα μου; Απο αυτά που βρήκα, τρία είναι κατ΄ εμά τα πιθανά:
1) Πρόκειται περί τυπικού Hoax, ελαφρώς μεταλαγμένου, ώστε να περιέχει τουλάχιστον μια επίφαση αλήθειας.
2) Πρόκειται για τυπικό βιβλίο της σειράς, άλλο ένα του σωρού σαν αυτά που εκδίδει και ο μίστερ Λ. και που συνήθως ξεθαύει ο Δαυλός για να υποστηρίξει τις τυπικές του θέσεις.
3) Η συνέντευξη είναι κατασκευασμένη, "πειραγμένη" ή έστω αλλοιωμένη ώστε να βγάζει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία για αυτόν το γρίφο, καλοδεχούμενη....

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άστο ,αφού δεν βρήκες εσύ που καραδοκείς στη γωνία ,ποιός περιμένεις να βρεί;
Το πολύ-πολύ να στην πέσουν οι γνωστοί και μετά μανίας "ελληνόβρωσοι"
Πάντως νόστιμο θέμα...θα συμπεριληφθεί στην "Κηδομένεια"!(όταν βρώ χρόνο να την συνεχίσω)!

thalis είπε...

Ωραία έρευνα, μπράβο.

Αλήθεια μήπως έχεις ψάξει καθόλου το πολυφορεμένο "Αν θέλεις να ελέξεις τους Έλληνες πρέπει να τους χτυπήσεις στην Γλώσσα και στην Ιστορία τους... (Κίσσινγκερ)";
Πέρα από ένα δημοσίευμα του Ιού, ποτέ δεν βρήκα κάτι παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Άστο, κλασικό hoax, μόνο οι εντελώς γκάου (τύπου Γιανναρά) το μοστράρουν ακόμα...

Derevirn είπε...

Τι ψάχνεις να Βρείς; Μπορώ να βγάλω κι εγώ ένα βιβλίο ως καθηγητής ...Δερέβιρνος του πανεπιστημίου της Τραμπουκολάνδης, και να δηλώσω οτι τα αγάλματα της νήσου του πάσχα (βλέπε προηγούμενο post), απεικονίζουν τον παππού μου πχ!

Ανώνυμος είπε...

Τα ονόματα Πολυνησία,Ινδονησία,Μελανησία κτλ δώθηκαν από τους Ευρωπαίους που τα ανακάλυψαν (=κατέκτησαν).
Οι όποιες "ελληνικές" λέξεις ανακαλύπτουν υπάγονται σε τρείς κατηγορίες: 1)Ομόηχες λέξεις, καθώς οι ήχοι που βγάζει το λαρύγγι είναι πεπερασμένπου πλήθους και με όλες τις γλώσσες αν το ξεχειλώσεις κάτι θα βρείς. 2) Ευρωπαικές λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα και έφεραν μαζί τους οι κατακτητές. 3) Ελληνικές λέξεις από το λειτουργικό της Χριστιανική εκκλησίας, καθώς η ιεραποστολή έδινε ρέστα εκείνη την περίοδο (αλλά με αγάπη και φιλότιμο, πάντα).

Γ

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνεις κι ασχολείσαι μ΄αυτά, Till μου, εμένα όμως άλλο μου την έδωσε σήμερα :

Οι περισσότεροι πολιτικοί μας (διάφορων χρωμάτων και αποχρώσεων) έδωσαν το "παρών" στην Τήνο ή σε άλλες εκκλησίες.

Υπήρξαν στις ειδήσεις και αναφορές σε "τάματά" τους (!!!)

(Αλήθεια το τάμα τι σχέση έχει με το λάδωμα;;;)

Ανώνυμος είπε...

Αν και προσπαθησα να "δω " τι παιζεται δεν τα καταφερα.Το μονο ασφαλες που μπορω να σκεφτω ειναι οτι μας την εχουν πεσει Τουρκοι κατασκοποι που σκοπο εχουν να πληξουν τον θεμελιο λιθο των βαθιά πολιτισμικων μας ρίζων που ειναι η ΛΟΓΙΚΗ. Μονο τότε ίσως συνετισθουμε ....
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ!!!!!

χεχεχε

Derevirn είπε...

Οι πλεόν άθλιοι πάντως είναι οι υπεύθυνοι των ειδήσεων που παρουσιάζουν τα "θαύματα" ως γεγονότα... πχ ανάπηρους που περπάτησαν (κατα πάσα πιθανότητα είχαν πρόβλημα νευρικής φύσεως το οποίο υποχώρησε τυχαία), για να μην πώ για τα κρίνα... στον κήπο μου πάντως άνθισαν στις 14!

Φειδίας είπε...

Ἄν δὲν κάνω λάθος, ὁ Τζόζεφσον εἶναι μουσικολόγος.

Ἡ περίπτωσις εἶναι γελοία. Ὅμως, ὁ «Δαυλός», ὅπως καὶ ἐσεῖς, ἔχει δυστυχῶς καταντήσει ὄργανο τῆς Νέας Τάξεως Πραγμάτων. Χέρι-χέρι μαζί σας πάει πλέον.

Ἡ δῆθεν δήλωση τοῦ Κίσιγκερ ἔχει γίνει (σχεδὸν αὐτούσια) ἀπὸ ἄγγλο ἀξιωματούχο τοῦ 19ου αἰῶνος. Δὲν ἔχω πρόχειρα τὰ στοιχεῖα, ἀλλὰ τὸ ἀναφέρει καὶ ὁ Κυριάκος Σιμόπουλος, καὶ ἡ Μαρία Τζάνη («Ταυτὸν καὶ ἀλλοτριομορφοδίαιτον») καὶ ὁ Νίκος Σαραντάκος στὶς ἱστοσελίδες του.

Ἀλλὰ τὶ ψάχνουμε ἄν τὸ εἶπε ὁ Κίσινγκερ, τὴν στιγμὴ ποὺ τό ἔχει πεῖ (καὶ γράψει σὲ βιβλίο του), περίπου, μέχρι καὶ ὁ... Σημίτης! (Νὰ σοῦ φέρω τὴν παραπομπή; ) Καὶ τὸ ὑποστηρίζετε, φυσικά, ἐσεῖς, καθημερινά.

Ανώνυμος είπε...

Έσκασε μύτη και η γραφική φιγούρα των blogs. Kαι βέβαια εκτός θέματος... Αυτό έλειπε, να ήταν εντός...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Καλλίμαχε

Οι κατηγορίες που έκανες είναι πολύ σοβαρές και χρίζουν επιρρώσεως. Αν μπορούσες να μας δώσεις τις παραπομπές που αναφέρεις:
1) Το σχετικό απόσπασμα από τοβιβλίο του Άγγλου αξιωματικού.
2) Το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Σημίτη.

Οι από δεύτερο χέρι αναφορές δεν σου ζητούνται. Ο λόγος είναι πως οι πρωτογενείς πηγές έχουν μεγαλύτερο βάρος, ειδικά σε ένα θέμα:
1) Τόσο σοβαρό
2) Στο οποίο έχει ήδη αποδειχθεί δόλια διαστρέβλωση της αλήθειας από τους λίγους εκείνους εκλεκτούς που φυλλάτουν Θερμοπύλες απέναντι στα μίσθαρνα όργανα της Νές Τάξης (ΤΜ).

Τέλος πρέπει να στοιχειωθετήσεις και την κατηγορία σου ότι ημείς ανήκουμε στην ως άνω ομάδα των οπαδών της Νέας Τάξης (ΤΜ) και επι πλέον ότι αντιμαχόμεθα υμάς, τους οπαδούς της Παλαιάς Τάξης (R).

Μέχρι να πράξεις τα παραπάνω θα δικαιολογούμεθα να νομίζωμε ότι τον λαμβάνεις από τους ώτας.

Φιλικά
Γ

ΥΓ: Γαμάτο άρθρο του Πάσχου για την θαυματολατρία.
http://www.medium.gr/articles/115582639431804.shtml
Ξεφύγαμε πάλι...

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω για το hoax... αλλα μηπως σ'ενδιαφερει αυτη η ερμηνεια για το τι εγινε στο νησι;

http://www.americanscientist.org/template/AssetDetail/assetid/53200/page/1

Ανώνυμος είπε...

επαναληψη με κενα... βγαλτα εσυ..

http://www.americanscientist.org/
template/AssetDetail/assetid/53200/
page/1

Ανώνυμος είπε...

Έγινε μία εκδήλωση στους Δελφούς για να τιμήσουν τον συνθέτη Παπαθανασίου. Έγινε και ένα συνέδριο με πολλούς ομιλητές ανάμεσα στους οποίους μίλησε και ο Josephson. Μην είσαι λοιπόν προκατειλημμένος γιατί αυτό εμένα μου δείχνεις. Υπάρχει αυτός ο καθηγητής και υπάρχει και το βιβλίο του στα Γερμανικά. Αν θες πληροφορίες αγόρασέ το και διάβασέ το. Επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ του Discovery Channel έδειχνε με τι τρόπο πήγαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι στην Αμερική. Άφησε υπόνοιες και για αρχαίους Έλληνες και Φοίνικες. Θα θεωρούσα τρελό τέτοιοι ναυτικοί λαοί να μην έχουν κάνει τέτοια ταξίδια. Φιλικά Θοδωρής

http://www.hancusa.net/component/option,com_extcalendar/Itemid,39/extmode,view/extid,23/
Dr. Nors S. Josephson, Professor of Linguistics, University of Heidelberg
“Easter Island: The Greek Naval of the Earth”
Synopsis: The language and culture of Easter Island can be traced back in part to archaic Greek origins of the sixth century B.C. In addition to about one thousand and sixty word roots of Greek origin that appear in the language of Easter Island and related Polynesian idioms, we also encounter numerous grammatical forms (such as noun and verbal endings) in these languages that possess ancient Greek origins.
Moreover, the megalithic stone constructions (including temples and statues) of Easter Island and eastern Polynesia also utilize ancient Egyptian and Greek metrical units –such as 33.3 cm and 52.3 cm. Also, the older traditional music and other cultural trademarks of Easter Island (such as clothing articles) can be traced back to older archaic Greek prototypes. Finally, the written scripts (including mama and rongo-rongo) of Easter Island use elements of the older Egyptian (hieroglyphic), Cretan and Cypriot writing systems.

Ανώνυμος είπε...

http://www.hancusa.net/component/
option,com_extcalendar/Itemid,26/
extmode,view/extid,24/

Είναι η παραπάνω σελίδα.

Ανώνυμος είπε...

Kalos ton Autonoo!!!!!

Ανώνυμος είπε...

:) Λάθος δεν είμαι ο Αυτόνοος. Το blog βρήκα τυχαία. Έμαθα τα blog από την Ελευθεροτυπία. Δεν γράφω σε κανένα forum. Με μπέρδεψες με άλλον. Φιλικά Θοδωρής.

Ανώνυμος είπε...

http://titan.bsz-bw.de/bibscout/
N/NF/NF1040-NF1170/
present?PRS=XML&SID=
824149c8-0&SET=1&FRST=
7&COOKIE=U998,Pbszgast,I17,B0728+
,SY,NRecherche-DB,D2.1,E824149c8
-0,A,R193.197.31.108,FY

To βιβλίο στα γερμανικά. Εκδόσεις του πανεπιστημίου. Ξέρεις βγάλε τα κενά

Ανώνυμος είπε...

...μπααα και που ξερεις οτι ο Αυτονοος γραφει σε φορουμ?????

υγ.Δεν πιστευω να το θεωρεις βρισια???

Ecumene είπε...

Συνεντευξη του Josephson
στο Εθνος
Στην Πολυνησία μιλούν... Ελληνικά

Ανώνυμος είπε...

Τη διάβασα. Έχουμε λοιπόν έναν καθηγητή ιστορίας της... μουσικής, που προσπαθεί να μας πείσει πως στέκει η θεωρία του περί αποικισμού της νήσου του Πάσχα τον 6ο πρό Χριστού αιώνα, επειδή έχει πατέρα που αποφοίτησε απο την Σορβόνη και μητέρα γλωσολόγο απο την Χαιδελβέργη... Χαίρω πολύ, Μανώλης.

Ανώνυμος είπε...

Έστειλα μάλιστα και mail στην δημοσιογράφο που έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο, όπου της παρέθετα τις αντιρήσεις μου για τα όσα έγραφε. Το Mail μου επεστράφηκε με την ένδειξη ότι η διεύθυνση είναι ανύπαρκτη. Αντε τώρα να δείξεις εμπιστοσύνη στα γραφόμενα μιας δημοσιογράφου, που λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του άρθρου της, η Mail διεύθυνση που η ίδια δίνει για επικοινωνία, δεν υπάρχει...

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει. Δεν μπορώ να κρίνω το περιεχόμενό του ούτε ξέρω αν είναι πρωτοποριακό ή λέει απλώς μπούρδες όπως τόσοι άλλοι. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άσχετοι και ημιμαθείς ασχολούνται με την αρχαιότητα με καταστροφικά αποτελέσματα για το συλλογικό μας υποσυνείδητο. Από την άλλη όμως, σπεύδουμε να απαξιώσουμε βιβλία μόνο και μόνο γιατί ο συγγραφέας τους ενδεχομένως δεν είναι καθηγητής στη Χαϊδελβέργη ή είναι μουσικολόγος ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να κρίνουμε το περιεχόμενό του. Θα θυμηθώ όμως ένα περιστατικό: στο Παρίσι, όταν ασχολήθηκα με τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, το πρώτο βιβλίο που πρότειναν οι (πανεπιστημιακοί) καθηγητές είναι ενός γιατρού, πρώην στελέχους πετρελαϊκής εταιρίας (George Roux) - τρέχα γύρευε δηλαδή με το κριτήριο της ακαδημαϊκής επιστημονικότητας... Κι όμως το βιβλίο ήταν εκπληκτικό και αναγνωρισμένο από τους ειδικούς. Ας κρίνουμε λοιπόν με βάση το περιεχόμενο και όχι το εξώφυλλο, αν λέει "καθηγητής" ή όχι. Γιατί κινδυνεύουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη με τους αρχαιοβλαβλείς: διαστρέβλωση και κόψιμο της αλήθειας στα μέτρα των δικών μας πεποιθήσεων.