Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Βραβείο Nobel...

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω για τον Γκόρ. Πρώτα το Oscar, τώρα το Nobel Ειρήνης. Δεν έχω δεί το ντοκιμαντέρ του, ενώ τώρα τελευταία "παίζουν" πολύ στις εφημερίδες οι ειδήσεις που αναφέρονται σε διάφορες επιστημονικές "ανακρίβειες" κα υπερβολές που έχει κάνει για να πουσάρει το όλο ζήτημα του global warming. Nevertheless, αποτελεί σίγουρα μια αξιοσημείωτη προσπάθεια, μιας και οι mainstream πολιτικοί δεν μας συνηθίζουν σε τέτοιες κινήσεις. Αν όντως δεν κατέβει για υποψήφιος των Δημοκρατικών (όπως έχει δηλώσει), τότε μάλλον θα ανέβει στην εκτίμηση μου. Απο εκεί και πέρα, θέλει μελέτη το πράγμα. Βασικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου μόνο και μόνο επειδή πλασάρεται απο τα media ως ο mr. Nice Guy - θεματοφύλακας της φυσικής πανίδας και χλωρίδας του πλανήτη. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και έτσι τα πράγματα, ίσως να κάνω λάθος που είμαι επιφυλακτικός. Απλά το βραβείο Nobel δεν είναι δα και αυτό που αποκαλούσε κανείς "απόλυτα αξιόπιστο κριτήριο" για το ποιόν του ανθρώπου. Έχουμε δει και στο παρελθόν να δίδεται με βάση καθαρά πολιτικά κριτήρια... Τεσπά, ο καιρός θα δείξει...

8 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Οπως το ειπες και εσυ...ο καιρος θα δειξει...

Arahni είπε...

An kai diafono me to oti o Al Gore ehei parei to Nobel eirinis (mipos ksehasame ti simainei eirini?), entoutis to An inconvinient truth ehei kataferei na evesthitopiisei arketo kosmo se shesi me to fenomeno tou thermokipiou. Kai to simantikotero einai oti o Al Gore kanei epithesi stin politiki tis idias tou tis horas apenanti stin ekompi CO2!

Ontos omos....o hronos tha fanerosei tis opoiesdipote skopimotites tou....

Looser είπε...

ο ιδιος ο mr. Bush δεν ειχε παρει το νομπελ ειρηνης πριν 2 χρονια;
η μηπως κανω λαθος;

Looser είπε...

λαθος μου
ηταν υποψηφιος για το νομπελ ειρηνηες
δεν το πηρε τλκ
http://www.snopes.com/rumors/nobel.htm

Aggelos Abatzis είπε...

το πρόβλημα είναι πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά τα θέματα δεν είναι αμερώληπτοι. Είτε είναι αυτοί που τα πέρνουν για να κάνουν πως δεν τρέχει τίποτα και σφυρίζουν κλέφτικα, είτε οι Νοστράδαμοι που πετάνε καταστροφολογικά πυρoτεχνήματα από εδώ και από εκεί για να αποκτήσουν δημοσιότητα.Όπως και νάχει και οι δύο αποπροσανατολίζουν και βλάπτουν την όποια οικολογική συνείδηση πάει να αναπτυχθεί.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, και οταν εραινε με απεμπλουτισμενο ουρανιο την Σερβια το περιβαλλον σκεφτοτανε το μουνακι. Ρε δε γαμιωντε να ασπρισουνε. Αλλα εδω εχουνε δωσει νομπελ ειρηνης στον Κισσινγκερ, τον Μπεγκιν και τον Αραφατ και δεν εχουνε δωσει στον Γκαντι, στον Γκορ θα κωλοσουνε.

Απο την αλλη ολα τα Νομπελ εχουν ενα στοιχειο πολιτικης, αλλα ειδικα τα Ειρηνης ειναι εντελως πολιτικοποιημενα και η επιτροπη εχει δηλωσει καθαρα οτι τα βλεπει σαν οργανο πολιτικης επιρροης. Δηλ. σιγουρα υπαρχουν καλυτεροι οικολογοι απο τον Γκορ αλλα αυτος εκανε μεγαλο ντορο για το θεμα και η επιτροπη θελει να ενθαρυνει και αλλους γνωστους πολιτικους να κανουν το ιδιο. Δεν μετραει τις προθεσεις, το χαρακτηρα, την αφωσιοση ή την προσπαθεια αλλα απλα και μονο το αποτελεσμα και αν το καλοσκεφτεις η ταινια του Γκορ εφτασε σε πολλους ανθρωπους. Αυτο αξιζει να βραβευτει για να βρει μιμητες.

"Ο περιβαλοντισμος ειναι το τελευταιο καταφυγιο του καθε αποτυχημενου."
(Εγώ, 2007)

Ανώνυμος είπε...

Επισης τι εγινε με τον Φανέλ;; Τον τραμπουκισε ο Λιακό;; Μπορουμε να κανουμε κατι για αυτο; FunEl μου λείπεις.

Rodia είπε...

Αν δεν το γνωριζεις, το Νομπελ για να το παρεις πρεπει πρωτα να το ζητησεις, δλδ να κανεις αιτηση κανονικα και να την υπογραψεις. Απο εκει και περα, κινειται η διαδικασια της συμμετοχης, κριτικης του εργου, ξεδιαλεγματος, κλπ κλπ, οπως σε ολους τους διαγωνισμους. Προκειται για ενα οικονομικο βραβειο, μη το ξεχναμε, περα απο τη διεθνη διακριση.
Δεν γινεται κανεις υποψηφιος εν αγνοια του (χωρις να το ξερει δλδ ο ιδιος και χωρις να το επιδιωξει) και μου κανει εντυπωση πως βγαινουν μερικοι και λενε οτι αρνηθηκαν το Νομπελ. Πιθανολογω οτι μαλλον δεν προκριθηκαν απο την επιτροπη, ισως και να εμαθαν υπογειως τα μη ευνοικα γι αυτους αποτελεσματα και παιξαν το παιχνιδακι "τραβατε με κι ας κλαιω"...