Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Θάλεια ψηλά το κεφάλι...

Πολύς ντόρος γίνεται τον τελευταίο καιρό γύρω απο το πρόσωπο της κας Θάλειας Δραγώνα, Ειδικής Γραμματέως στο Υπουργείο Παιδείας σε θέματα Εκπαίδευσης και Εκπαδευτικού σχεδιασμού. Ουσιαστικά την κατηγορούν για... φιλότουρκη, προδότρια εθνική μειοδότρια και δεν συμμαζεύεται. Το δίκτυο έχει πλυμμυρίζει απο αναφορές σε έργα της και σε τσιτάτα. Αναφέρω μερικές απο τις απόψεις της (όπως τουλάχιστον προβάλλονται απο τα εθνικογκάου site των αρχαιο-μακάκων) οι οποίες... στοιχειωθετούν το έγκλημα εθνικής προδωσίας το οποίο διαπράττει:

1) Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού.

2) Όποιος αξιολογεί τους Πολιτισμούς σε κατωτέρους και ανωτέρους είναι ρατσιστής και δεν το ξέρει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με όποιον θεωρεί ανεπιθύμητους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

3) Εξίσου ρατσιστής είναι και όποιος αποσιωπά την σημασία, την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Επίσης, όποιος αρνείται τις τουρκικές επιρροές στον Νεοελληνικό μας Πολιτισμό, κι όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες.

4) Ένδειξη ρατσισμού και στείρου εθνοκεντρισμού είναι και ο ισχυρισμός ότι οι Έλληνες ήσαν πάντα οι αδικημένοι της Ιστορίας κι ότι για τις ήττες και τις καταστροφές που υποστήκαμε, φταίνε πάντα οι Μεγάλες Δυνάμεις.

5) Κλασική ένδειξη ρατσισμού είναι και η γνωστή ρήση "Όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια" . Ψιλορατσιμός είναι επίσης το να ισχυρίζεσαι πως είμαστε οι συνεχιστές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

6) Εθνικιστικές τάσεις κρύβει και η επιθυμία να διδάσκεται στην μέση εκπαίδευση η αρχαία Ελληνική Γλώσσα, ενώ το να μιλάμε για απόλυτη ομοιογένεια του πληθυσμού της Ελλάδος και να αποσιωπούμε την ύπαρξη χιλιάδων Εβραίων στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις επί 450 χρόνια είναι καθαρός ρατσισμός.

7) Ρατσιστικό είναι και το να ανησυχούμε για την ύπαρξη πολλών ξένων μεταναστών στην χώρα μας, ή το να λέμε ότι «σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στην Ελλάδα», ή ότι «πρέπει να κρατήσουμε την εθνική μας ομοιογένεια και να μην διαβρωθούμε εθνολογικά».

Παραδόξως συμφωνώ με όλα αυτά. Το ακόμα πιο παράδοξο είναι πως με όλα αυτά συμφωνεί και η σύγχρονη επιστήμη της Ιστορίας. Προφανώς διαφωνεί ο Κατατζαφέρης, ο Βορίδης και ο Άδωνις. Ε, στ΄ αρχίδια μας, τι περέμενες δηλαδή, να συμφωνούν; Ίσα - ίσα, που η διαφωνία τους αποτελεί εχέγγυο για την επιστημονική ορθότητα των ανωτέρω απόψεων.

Θάλεια, κράτα γερά. Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα απο τις τις τρίχες μισού αρχιδιού για να σε μειώσουν...

Σημείωση:
Προτείνω προς ανάγνωση το παρόν κείμενο του Ηλία Κανέλλη. Είναι αρκετά διαφωτιστικό...

7 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Το καταΐφι είναι Βυζανδινόν.

Άντε, εθνομηδενισταί. :-Ρ

Καλή χρονιά και ότι επιθυμείς! :)

Φιλαλήθης είπε...

Καλή χρονιά και καλή υγεία καταρχήν!

Όσο για αυτά που γράφεις ,τι να πώ και τι να υποθέσω ,έχω φρικάρει...είπα να αναρτήσω και εγώ την γνώμη μου αλλά τι τα θές...
την είχα πεί και παλαιότερα εδώ: http://filalithisblog.blogspot.com/2007/01/blog-post_15.html
για την ταλαίπωρη την Ρεπούση ,αλήθεια που πήγε αυτή;

Το σύστημα "τηλεσαβουροπωλώ και γαμώ" την νίκησε....αν δε βαριέσε ρίξε μια ματιά σε αυτούς αλλά και σε αυτόν που είχαν υπογράψει τότε (μου'χε πάρει καμιά ώρα εξωντοτικού ψαξίματος!)

Μιας όμως που με τσίτωσες θα ξαναποστάρω οσονούπω!!!

Ανώνυμος είπε...

Ουδέν σχόλιο ειδικά για το 3. Επειδή βαριέμαι να γράφω το γιατί σε παραπέμπω στο παρακάτω άρθρο http://eumolpos.blogspot.com/2009/05/blog-post_1725.html

DimitrizZzZz είπε...

Η σύγχρονη ιστορία δεν συμφωνεί καθόλου.
Προφανώς βλέπεις την Δράγωνα να λέει κάτι τόσο ηλίθιο, και σκέφτεσαι οτι μόνο αν είναι αλήθεια θα το λεγε.
Επιπλέο η ίδια είναι ψυχολόγος και όχι ιστορικός.
Δηλάδή, ούτε ψυχολόγος είναι, καθώς έχει μεταπτυχιακό, χωρίς να έχει πτυχίο.
Το πιο κοντινό σε τίτλο σπουδών που έχει είναι ενα χαρτί του Ντιρί,
που λειτουργούσε μέσα σε αμερικανική βάση.

Απλώς είσαι αριστερός και είναι στον εγκέφαλο σου φυτεμένο το δόγμα, είναι ανθελληνικό θα είναι σωστό.

Spiros είπε...

Δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να με θυμάσαι . Εγώ σε θυμάμαι. Είχαμε τσακωθεί κάποτε στα fora του focus. (τι σου θυμίζω τώρα ε?)

Λοιπόν καταρχάς ο Τούρκικος πολιτισμός που αναπτύχθηκε επι οθωμανών ήταν στην ουσία ο Βυζαντινός πολιτισμός ντυμένος μουσουλμανικο μανδύα.
Οι Αρχαίοι ομόγλωσσοι μας και πιθανόν ομοαίματοι κατα ενα μεγάλο ποσοστό δημιούργησαν τον Παρθενώνα. Τι να κάνουμε να το κρύψουμε? Αφου έγινε.
Περι της Ελληνικότητας πριν τον 18 αιώνα μάλλον είναι σωστή ηΔραγώνα καθώς είμασταν ΡωμαίοΒυζαντινοί τότε
Τελος είναι γνωστό οτι για την Μικρασιατική καταστροφή για την οποία δεν έχει καν ξεκινήσει μια σοβαρη ιστορική συζήτηση λογω του οτι είναι πρόωρο γεγονόε οφείλεται εκτος απο την Ελληνική ιμπεριαλιστική πολιτική και στις Μεγάλες δυνάμεις που αλλα υποσχέθηκαν και αλλα έπραξαν.
Για πες μου ομως Δεν νιώθεις ευγνώμων που σε απελευθέρωσε ο Αγγλος και ο Ρώσσος μετά το Ναυαρίνο? Δεν είναι λογικό μετά να τους ρίχνεις το φταίξιμο οταν σε αδικούν?

Ανώνυμος είπε...

Είδα αυτό το άρθρο... Θα ήθελα να σταθώ μόνο στο πρώτο θέμα που απο εκεί ξεκινούν και όλα τα "τεινά". Το Ελληνικό Έθνος ως έννοια και ως οντότητα το απαντάμε για πρώτη φορά στην εκστρατεία του μεγάλου Αλεξάνδρου, τον περίφημο λόγο του κλπ.....
Γενικότερα επίσης θα ήθελα να διαφωνήσω και με το πνεύμα του άρθρου. Η Ελλάδα ελευθερώθηκε και χρησιμοποιήθηκε επειδή οι Μεγάλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν την Ελλάδα για να έχουν ένα ορμητήριο στην Ανατολική Ευρώπη. Αν πιστεύει κάποιος ότι απελευθερωθήκαμε και ζήσαμε κάποτε ελεύθεροι τότε, αν εξαιρέσουμε κάποια "διαλείμματα" , απατάτε οικτρά. Επίσης ρατσιστής είναι γενικότερα όποιος καταδικάζει τις όποιες απόψεις των άλλων συμφωνεί δεν συμφωνεί, επειδή αυτές αφορούν κάποια συγκεκριμένη ιδέα. Είναι το ίδιο σίχαμα κάποιος που κατηγορεί κάποιον εθνικιστή με τα ναζιστικά βδελύγματα που δολοφονούσαν κάποιους επειδή απλά ήταν κομμουνιστές. Όπως επίσης είναι απογοητευτικό να απομονώνεις διάφορες ιστορικές απόψεις και να τις θεωρείς ως τελεσίδικες και ως ιστορικά σωστές. Η Ιστορία ποτέ δεν είχε μία άποψη αλλά πολλές. Το να ανακηρύξει κάποιος μία επιστημονική άποψη ως τη μόνη σωστή δεν τον διαφοροποιεί καθόλου από τους Ιεροεξεταστές....

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα πω τίποτα καινούργιο,τα είπαν καλά οι προηγούμενοι σχολιαστές.Οι απομονωμένες προτάσεις απο ένα κείμενο φέρνουν σύγχυση.Χρειάζεται να διαβάσεις περισσότερη ιστορία.Σου εύχομαι να βρείς το χρόνο.Και με τους Αδώνιδες δεν έχω σχέση.Σοφία