Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Biomechanics vs. Photoshop

Κυκλοφορεί πάλι αυτές τις μέρες ένα mail που δείχνει ένα χάρτη με μια τοποθεσία κοντά στις Μυκήνες και "φωτογραφίες" ανασκαφών με οστά και κρανία Γιγάντων. Πόσα κιλά στόκος χωράνε τελικά σε ένα κεφάλι; Και το μέγα ερώτημα: Στα σχολεία έχουν σταματήσει να διδάσκουν Φυσική; 
Εδώ μιλάμε για βασικά πράγματα. Όταν οι διαστάσεις ενός στέρεου σώματος διπλασιάζονται κατ΄αναλογία, το εμβαδόν του τετραπλασιάζεται και ο όγκος του οκταπλασιάζεται. Παράδειγμα: ένας κύβος διαστάσεων 1x1x1 μέτρο, έχει εμβαδόν έξι τετραγωνικά μέτρα, και όγκο ένα τετραγωνικό μέτρο. Αν διπλασιάσουμε τις διαστάσεις του, τότε έχει εμβαδόν 24 τετραγωνικά μέτρα και όγκο 8 τετραγωνικά μέτρα.

 Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ένας Γίγαντας έχει ύψος 4 μέτρα, το διπλάσιο δηλαδή από έναν ψηλό μπασκετμπολίστα, και πως η δομή του είναι ακριβώς όμοια με την δομή του σύγχρονου ανθρώπου (καθώς αυτό δείχνουν όλες οι "φωτογραφίες-πειστήρια" που κυκλοφορούν στο δίκτυο με απολιθώματα "γιγάντων". Τι μας λέει η Βιο-μηχανική (Biomechanics, η επιστήμη που μελετά την εφαρμογή των νόμων της Μηχανικής στην Βιολογία); Πως από την στιγμή που η κλίμακα ενός έμβιου οργανισμού αυξάνεται σημαντικά (στην υποθετική μας περίπτωση διπλασιάζεται), τότε η μυική του δύναμη θα μειωθεί δραστικά, καθώς το εμβαδόν των μυών του θα αυξηθεί στο τετράγωνο του παράγοντα κλίμακας (ο παράγοντας κλίμακας εδώ είναι 2 μιας και μιλήσαμε για διπλασιασμό), ενώ παράλληλα ο όγκος του θα αυξηθεί στον κύβο του παράγοντα κλίμακας. 

Αυτό σημαίνει πως ένας "Γίγαντας" ύψους 4 μέτρων έχει 4 φορές μεγαλύτερο εμβαδόν και 8 φορές μεγαλύτερο όγκο από έναν άνθρωπο ύψους 2 μέτρων. Κοινώς, και εφόσον όπως είπαμε η δομή του είναι ίδια με την δομή του σύγχρονου ανθρώπου (αφού αυτό δείχνουν οι "φωτογραφίες") είναι αδύνατον τόσο για την σκελετική του δομή να υποστηρίξει αυτό τον όγκο, όσο και για την καρδιαγγειακή του λειτουργία να καλύψει όλη αυτή την επιφάνεια. Κοινώς: Αν υπήρξαν ποτέ Γίγαντες, η μυοσκελετική τους δομή θα ήταν δραστικά διαφορετική από αυτή του σύγχρονου ανθρώπου (κοινώς, σωματικά δεν θα έμοιαζαν καν στον σύγχρονο άνθρωπο). Όπως πολύ σωστά επεσήμανε και ο Haldane, τα μεγάλα ζώα δεν είναι απλά μεγεθύνσεις μικρών ζώων...

Εν κατακλείδι, οι "φωτογραφίες" γιγάντων που κυκλοφορούν στο δίκτυο και σε ανώνυμα mail δεν γίνεται παρά να είναι κατασκευασμένες: Αν ήταν αληθινές, τότε αυτό θα σήμαινε ότι όταν ο Γαλιλαίος διατύπωνε τον νόμο τετραγώνου - κύβου έλεγε μπούρδες, και ότι η σύγχρονη Μηχανική, Βιολογία και Βιο-μηχανολογία τα έχουν καταλάβει όλα λάθος. Οπότε, σύμφωνα με το Ξυράφι του Όκαμ, είτε οι σύγχρονες επιστήμες έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, είτε κάποιοι διασκεδάζουν ρετουσάροντας φωτογραφίες στο Photoshop...

7 σχόλια:

Stazybο Hοrn είπε...

Οι φωτογραφίες είναι μπούρδες, αλλά η επιχειρηματολογία σου μπάζει.

Αν το ανθρώπινο σώμα ήταν 1x1x1μ τότε μόνο η επιφάνειά του θα τετραπλασιαζόταν κι ο όγκος ους θα οκταπλασιαζόταν, με διπλασιασμό των διαστάσεών του.

Στην πραγματικότητα, οι τρεις διαστάσεις του ανθρώπου είναι ασσύμετρες. Άντε να πεις ότι χονδρικά φτιάχνουν ένα κύλινδρο από τις πατούσες ως το λαιμό, μια σφαίρα το κεφάλι, και δυο μικρούς κυλίνδρους τα χέρια.

Έχεις δει πολλούς μπασκετμπολίστες ή μη, 2x2x2;

Till είπε...

Αγαπητέ φίλε, κάνεις λάθος. Σαφώς και το ανθρώπινο σώμα είναι ασύμμετρο, οι νόμοι όμως λέγονται νόμοι επειδή έχουν καθολική αξία. Αν ήταν να έχουν επιλεκτική εφαρμογή, θα τους λέγαμε αλλιώς. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι όντως το ανθρώπινο σώμα (όπως άλλωστε και το σώμα κάθε ζώου) είναι ασύμμετρο, το γεγονός όμως ότι όταν αυξάνεις την κλίμακα του το εμβαδόν του αυξάνεται στο τετράγωνο του παράγοντα κλίμακας και ο όγκος του στον κύβο του παράγοντα κλίμακας είναι ΔΕ-ΔΟ-ΜΕ-ΝΟ. Το ότι ένα σώμα είναι ασύμμετρο δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να υπολογιστεί το εμβαδόν και ο όγκος του. Και όλως τυχαίως οι υπολογισμοί επιβεβαιώνουν τον νόμο τετραγώνου - κύβου. Τι να σου πω, μην κατηγορείς εμένα, κατηγόρησε τον Γαλιλαίο που έκατσε και έγραψε τις Δυο Νέες Επιστήμες το 1638... Αν δεν σου αρέσουν τα πορίσματα της Βιο-μηχανικής, Its ok by me, αλλά μην περιμένεις να σε πάρω στα σοβαρά όταν λές πως "μόνο αν το ανθρώπινο σώμα ήταν 1x1x1 η επιφάνειά του θα τετραπλασιαζόταν κι ο όγκος του θα οκταπλασιαζόταν, με διπλασιασμό των διαστάσεών του", γιατί πολύ απλά ΣΦΑΛΕΙΣ. Ο νόμος ισχύει για ΚΑΘΕ αντικείμενο, έμψυχο ή άψυχο, το οποίο διαθέτει όγκο και εμβαδόν.

Ανώνυμος είπε...

Till, στο άρθρο σου γράφεις "τετραγωνικά" μέτρα αντί για "κυβικά" μέτρα όταν αναφέρεσαι σε όγκο.

Till είπε...

Ξαναδιάβασα το κείμενο μου αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω κάποιο σημείο στο οποίο μιλάω για τετραγωνικά μέτρα αναφερόμενος σε όγκο. Μήπως μπορείς να μου επισημάνεις που ακριβώς το είδες εσύ αυτό;

Ανώνυμος είπε...

1η παράγραφος:

"Παράδειγμα: ένας κύβος διαστάσεων
1x1x1 μέτρο, έχει εμβαδόν έξι τετραγωνικά μέτρα, και όγκο ένα τετραγωνικό μέτρο. Αν διπλασιάσουμε τις διαστάσεις του, τότε έχει εμβαδόν 24 τετραγωνικά μέτρα και όγκο 8 τετραγωνικά μέτρα."

Till είπε...

Ορθότατος. Να γιατί τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο.

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Εντέλει δεν υπάρχουν γίγαντες; Φακ.