Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004

Το δικαίωμα στην βλασφημία...

Το κίνημα υπέρ του δικαιώματος στην βλασφημία δεν αποδέχεται την ύπαρξη του Θεού. Γι’ αυτό αλλώστε και χαρακτηρίζεται βλάσφημο. Το κίνημα υπέρ του δικαιώματος στην βλασφημία αποδέχεται την ύπαρξη της πεποίθησης περί υπάρξεως Θεού, και διεκδικεί το δικαίωμα του να αντιτίθεται σε αυτή την πεποίθηση, ένα δικαίωμα που φυσικά και δεν είναι αναφαίρετο, ακριβώς επειδή βάση νόμων η αμφισβήτηση των Θείων θεωρείται βλασφημία, και η βλασφημία τιμωρείται. Η βλασφημία είναι κατάλοιπο της φεουδαρχικής κοινωνίας, όπου η αμφισβήτηση του Θεού και της Θεϊκής εξουσίας ισοδυναμούσε με αμφισβήτηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, δηλαδή του θεσμού της φεουδαρχίας και της βασιλείας: Αμφισβήτηση του Θεού ισοδυναμούσε με αμφισβήτηση του Βασιλιά (γιατί στην φεουδαρχική κοινωνία ο Θεός είναι αυτός που νομιμοποιεί την «ελέω Θεού» εξουσία του βασιλιά). Ουσιαστικά η βλασφημία είναι μια ασφαλιστική δικλείδα της εξουσίας των παλαιότερων βασιλικών καθεστώτων, εντελώς ξεπερασμένη σήμερα, και θα πρέπει επιτέλους να καταργηθεί ως νομική έννοια. Ως πολίτης, διεκδικώ το δικαίωμα μου στην βλασφημία, ένα δικαίωμα το οποίο δεν είναι αναφαίρετο όπως είπα παραπάνω. Ως ως κατ΄ ουσία βλάσφημος λοιπόν, δεν κινδυνεύω από «νομικίστικες ερμηνείες», αλλά από νόμους υπαρκτούς και ενεργούς. Οι νομικές «ερμηνείες» είναι που σώζουν μέχρι στιγμής της κατάσταση. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει το ζήτημα να λυθεί οριστικά…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΣΟΥ ΒΡΙΣΩ ΤΗ ΜΑΝΑ, ΤΟ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ ΣΟΙ ΣΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕΙ? ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ, Ε? ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΥΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΝΑ ΒΛΑΣΦΗΜΗΣΕΙΣ!

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα αν συνοδευόντουσαν από τεκμηρίωση. Σκόνταψα στο (αρχαίο αυτό) άρθρο κάνοντας μία αναζήτηση στα πλαίσια μίας έρευνας για άρθρο που ετοιμάζω, και απ'οτι φαίνεται επιβεβαιώνεις μεν αυτά που ήδη γνωρίζω, δεν με βοηθάς όμως να τα τεκμηριώσω πριν τα αναρτήσω ως αλήθειες. (Δεν μπορώ να τεκμηριώσω γράφοντας "το λέει κι ο Till".)

Υ.Γ. Καλά ε, μιλάμε, ο ανώνυμος με τα κεφαλαία υπήρξε άκρως αποστομωτικός.