Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2004

"QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν"...

Αντιγράφω απο το www.cultureguide.gr, σχετικά με το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ έργο "QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν" το οποίο είδα εχτές το βράδυ:

"QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν" του Πήτερ Παρνέλ στο θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι).

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Πήτερ Παρνέλ "QED" ή "Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν" παρουσιάζει αυτό το χειμώνα ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. Μια κορυφαία μορφή της επιστήμης, ο Νομπελίστας φυσικός Ρίτσαρντ Φάυνμαν (1918-1988) ξαναζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Ροές, από 14 Νοεμβρίου 2004 έως 16 Ιανουαρίου 2005. Στους δύο ρόλους του έργου που σκηνοθετεί ο Ιωσήφ Βαρδάκης, παίζουν ο Γιώργος Κοτανίδης και η Ίρις Χατζηαντωνίου. Το έργο, το οποίο είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης το 2001 με τον Άλαν Άλντα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μιλάει για τον νομπελίστα Ρίτσαρντ Φάυνμαν, έναν διάσημο Νομπελίστα Φυσικό που βραβεύτηκε για την Κβαντική Ηλεκτρο-Δυναμική (QED). Ο Φάυνμαν ήταν παράλληλα ένας χαρισματικός λέκτορας, ιδιοφυής επιστήμονας αλλά και κλόουν, που κατάφερνε να κρατάει καθηλωμένο το ακροατήριό του κάθε φορά που έδινε διάλεξη. Ήταν ένας από τους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, υπερδραστήριος άνθρωπος, ο Φάυνμαν συγκρούστηκε με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιτάχθηκε στη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.

Η υπόθεση του έργου.
Στο έργο, ο Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του μια διάλεξη με τίτλο "Όλα όσα γνωρίζουμε". Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του. Μια φοιτήτριά του, η Φήλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από την φυσική επιστήμη και το σύμπαν. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει ότι: "Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά ποτέ δε μ΄ άφησε ν΄ ανασηκώσω το πέπλο της". Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια. Κι όταν το συναίσθημα τον κυριεύσει, η επαφή με τη Φήλντ, την φοιτήτριά του, θα του υπενθυμίσει τη χαρά της ζωής και θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη.


Ο συγγραφέας
Ο Πήτερ Παρνέλ έχει γράψει πολλά έργα, ανάμεσά τους, "Τα βάσανα του Στέφεν", "Η γλώσσα των Ρομάντζων", "Μια φανταστική ζωή" και πιο πρόσφατα, τη θεατρική διασκευή σε δύο μέρη του μυθιστορήματος του Τζον Ίρβινγκ "The Cider House rules". Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί από το Public Theater και το Φεστιβάλ Θεατρικών Συγγραφέων "Playwrights Horizons" στη Νέα Υόρκη, το Mark Taper Forum του Λος Άντζελες και το Repertory Theater του Σιάτλ. Άλλα έργα του έχουν παιχτεί από τη δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ (PBS). Επίσης είναι συμπαραγωγός της τηλεοπτικής σειράς, Δυτική Πτέρυγα. Η ταυτότητα της παράστασης Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος, Γιώργος Κοτανίδης Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης Μουσική Επιμέλεια: Φίλιππος Πετρίδης, Θάνος Αμοργινός Διανομή: Γιώργος Κοτανίδης, Ίρις Χατζηαντωνίου

Ενα μόνο σας λέω: ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ. Ο Κοτανίδης είναι απίστευτος στον ρόλο του, και το έργο καταπληκτικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: