Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2005

Πολιτική Ορκομωσία....

Στην διεύθυνση http://www.petitiononline.com/proedros/petition.html μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της αίτησης για την πολιτική ορκομωσία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

"Ενόψει της επικείμενης ορκωμοσίας του νέου προέδρου της δημοκρατίας, εμείς οι κάτωθι Έλληνες πολίτες, με δεδομένο το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας, συνυπογράφουμε την πρόταση του εκδότη της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Θ. Τεγόπουλου, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 20ης Φεβρουαρίου 2005, το σχετικό σκεπτικό της οποίας παραθέτουμε εδώ καθ' ολοκληρίαν:

"...Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ του εκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας σε 20 μέρες είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η δημοκρατική συνείδηση όλων των βουλευτών. Και αυτών του κυβερνώντος κόμματος. Η πρότασή μας είναι να ορκίσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόεδρος της Βουλής και όχι ο αρχιεπίσκοπος, όπως συνηθιζόταν ώς τώρα.

ΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, μεταξύ άλλων, είναι αποφασιστικά:

* Η ανεξιθρησκεία, δηλαδή η ισότιμη θρησκευτική ελευθερία, είναι θεμελιώδης και μη υποκείμενη σε αναθεώρηση διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 13). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Ορθοδόξων, καθολικών, διαμαρτυρομένων, εβραίων, μωαμεθανών ή αθέων.

*Η αναφορά στην «επικρατούσα» θρησκεία στην Ελλάδα, που είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν έχει την έννοια της κανονιστικά επιβαλλόμενης ρύθμισης αλλά της στατιστικής διαπίστωσης.

*Η πίστη στο ορθόδοξο δόγμα και στον χριστιανισμό γενικότερα δεν αποτελεί προϋπόθεση εκλογιμότητας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως προς το Σύνταγμα του '52. Εκεί προβλεπόταν για τον βασιλιά η υποχρεωτική πίστη του στην ορθοδοξία. Η ορκωμοσία του γινόταν ενώπιον και της Ιεράς Συνόδου. Ο όρκος του αναφερόταν και στην υπεράσπιση της ορθοδοξίας. Καταργήθηκαν όλα ήδη με το Σύνταγμα του '75.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος και ως προς τον θρησκευτικό όρκο που είχαν προτείνει 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και ο Κάρολος Παπούλιας) είναι, αν έλθει, για αργότερα. Τώρα επείγει ο εξοβελισμός των εξωσυνταγματικών θεοκρατικών πρακτικών. Αιτία δεν είναι ούτε η ανιστόρητη άρνηση των ιδιαίτερων ιστορικών δεσμών του έθνους με την ορθοδοξία, ούτε ο εκσυγχρονισμός, ούτε ο εξευρωπαϊσμός. Αιτία είναι η ανάγκη συμμόρφωσης προς τις επιταγές της συνταγματικής Δημοκρατίας.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ τους μάρτυρες που ορκίζονται ενώπιον του δικαστηρίου, τους ορκίζει ο πρόεδρος. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει, συνεπώς, να τον ορκίσει η πρόεδρος της Βουλής. Διότι, κατά το Σύνταγμα (άρθρο 33) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται απλώς και μόνον «ενώπιον της Βουλής»..."

Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, συμφωνούμε με το παραπάνω σκεπτικό και ζητάμε από την βουλή των Ελλήνων να πράξει τα απαραίτητα ώστε ο Κάρολος Παπούλιας να ορκιστεί από την πρόεδρο της Βουλής".

Μπορείτε αν θέλετε να υπογράψετε το κείμενο της αίτησης (εισάγετε απλά το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας). Μέχρι στιγμή που γράφω αυτό το post, έχουν υπογράψει 313 άτομα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με λένε Ευγενία Κουπετόρη του Νεκτάριου.Είμαι 25 ετών.Μένω στην οδό Σαλαμινομάχων 20-22,στην Σαλαμίνα.Όποιος θέλει να γαμήσει πολύ και φθηνά , ας στείλει mail.Κάνω και πρωκτικό και πίπες. ekoupetori@yahoo.com