Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Κυριακή 19 Ιουνίου 2005

"Τα αρχαία Εληνικά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση"...

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο του Χρήστου Κάτσικα. Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ. Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

" Aντί το ΥΠΕΠΘ να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, να διορίσει δασκάλους και καθηγητές που σε πολλά σχολεία λείπουν, να ορίσει ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, να στηρίξει προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης και προγράμματα για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας (ιδιαίτερα στους αλλόγλωσσους μαθητές), αποδεικνύοντας στην πράξη πως θεωρεί την παιδεία πρώτη... ταξική της προτεραιότητα, κρατά καθηλωμένες τις δαπάνες του προϋπολογισμού στο απαράδεκτο 3,56%, εξαγγέλλει εξετάσεις για την E΄ και Στ΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου, ενισχύει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα την ένταση των κοινωνικών-ταξικών φραγμών στην εκπαιδευτική λειτουργία, αφού για να πάρει ένας μαθητής απολυτήριο Γυμνασίου πρέπει να ξέρει με επάρκεια τέσσερις ή πέντε γλώσσες.
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι μπαίνοντας ο μαθητής στο Γυμνάσιο είναι σε θέση να παρακολουθήσει τέσσερα παράλληλα γλωσσικά μαθήματα τα Nέα Eλληνικά, τα Aρχαία Eλληνικά, τα Aγγλικά και τη δεύτερη ξένη γλώσσα χωρίς να πελαγώσει;"

...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γελοιότητες!!

«Αλλάζουμε τα φώτα» στα παιδία και τελικά από την πληθώρα μάθησης οδηγούνται στην ημιμάθεια .. αλλά κάτι τέτοιο εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τους πολιτικούς μας φωστήρες (τρομάρα τους) για διάφορους λόγους.

Θυμάμαι πόσο με ωφέλησαν στην ζωή μου οι εξετάσεις στο Δημοτικό και ύστερα στο Γυμνάσια τις οποίες για άλλη μια φορά είχε φέρει η Δεξιά (εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Σουφλιά -για όσους / όσες θυμούνται – εγώ πάντως έδωσα έκτοτε όρκο να μην τους ψηφίσω πότε!)

θοδωρής είπε...

Παρακολούθησε τη σχετική κουβέντα και τα σχόλια:
1) Αρχαία Ελλληνικά (2ο μέρος)
2) Και τώρα, κρατηθείτε, "Επιτάφιος" στη Γ' Λυκείου!