Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2006

Η μάνα και η Παναγία...

Έλαβα το εξής σχόλιο στο προηγούμενο μου post:
" Mε ενόχλησε πάρα πολύ το βρισίδι σου στην Παναγία. Θεωρείς, απ'ότι καταλαβαίνω, πως δεν πρέπει να υπάρχουν ιερά και όσια, ούτε μέτρο στην ελευθερία του λόγου. Άρα μπορώ να φωνάξω ΓΑΜΩ ΤΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΣΟΥ ΑΠ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ και να μη σε πειράξει. Αν σε πειράζει, έκανα σαφές το επιχείρημά μου. Αν δεν σε πειράζει, δεν θεωρείς λογικό και σεβαστό κάποιους να τους πειράζει;"

Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο να βρίζεις την μητέρα κάποιου, και στο να βρίζεις την Παναγία, τον Χριστό, τον Αλλάχ, τον Βούδα, τον Αχούρα Μάζδα. Όπως άλλωστε υπάρχει ειδοποιός διαφορά στο να εκφράζεσαι ελεύθερα, και στο να μην εκφράζεσαι ελεύθερα επειδή κάποιος άλλος θέτει ως όριο της δικής σου έκφρασης αυτό που εκείνος θεωρεί ιερό και όσιο (και που εσύ φυσικά δεν το αναγνωρίζεις ως τέτοιο)

Η μητέρα κάποιου, είναι ένα πρόσωπο απόλυτα υπαρκτό, ένα πρόσωπο το οποίο έχει άμεση και απευθείας σχέση με το συγκεκριμένο άτομο. Ένα άτομο έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να εκνευρίζεται όταν του βρίζουν την μάνα. Ακόμα και έτσι όμως, το να σου πει κάποιος "σου γαμώ τη μάνα" και να εκνευρίζεσαι, αν και κατανοητό, στην ουσία ΔΕΝ είναι λογικό (με την στενή έννοια του όρου), επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν γαμάει την μάνα σου (και αν την γαμούσε, μάλλον δεν θα σε ενημέρωνε γι' αυτό), και το λέει μάλλον για να σε τσιτάρει και να προκαλέσει κάποια αντίδραση από μέρους σου. Απλά: λέγοντας "σου γαμώ τη μάνα" δεν κυριολεκτώ, απλά προσπαθώ να σε εκνευρίσω. Σεβαστός ο εκνευρισμός σου (και αυτόν ακριβώς εκμεταλλεύομαι) αλλά όχι και λογικός. με τον εκνευρισμό απλά δίνεις αξία στον λόγο του άλλου, και όχι στο αν ο λόγος του είναι αληθής ή όχι. Και συνήθως, οι κουβέντες δεν έχουν καμία αξία, καθώς οι πράξεις είναι που μετράνε. Αυτού του είδους τις αντιδράσεις τις συναντά κανείς σε παιδιά Δημοτικού - Γυμνασίου, όπου όταν κάποιος πει "Σου γαμώ την μάνα", όλοι οι άλλοι στρέφονται προς τον θιγόμενο και αναφωνούν "ωωω, τι σου είπεεε", οπότε και εσύ πρέπει να αναλάβεις εκεί την στιγμή τον ρόλο του βαθύτατα θιγόμενου και να αντιδράσεις καταλλήλως (όπως δηλαδή περιμένουν οι άλλοι να αντιδράσεις) και είτε να του βρίσεις και εσύ την μάνα, είτε να τον πλακώσεις στο ξύλο. Φυσικά, κανείς δεν περιμένει από ανήλικους να σκεφτούν ότι επειδή είπε ένας μαλάκας ότι σου γαμεί τη μάνα, πάει να πεί πως ντε και καλά την γαμεί, και πως στην τελική αυτό δεν είναι παρά ένας τρόπος για να ξεκινήσει ένας καυγάς ανάμεσα σε δυο νεαρά κοκόρια που εκτονώνουν έτσι την ενέργεια τους. Βέβαια, όταν οι ίδιες ακριβώς καταστάσεις συμβαίνουν και μεταξύ ενηλίκων, γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο δύσκολο είναι να αποβάλλει κανείς ιδέες και αντιλήψεις στις οποίες έχει εντρυφήσει κανείς από πολύ μικρή ηλικία... Τελικά, αυτός που λέει "σου γαμώ την μάνα" δεν είναι παρά ένας μαλάκας που απλά ψάχνεται για καβγά, γιατί πολύ απλά ούτε την μάνα σου γαμάει, ούτε και καμία άλλη (συνήθως αυτοί που γαμάνε στα λόγια, μάλλον είναι ανέραστοι).

Από την άλλη τώρα, υπάρχει η παναγία, οι άγιοι, οι όσιοι, κλπ. Ποιά είναι η πραγματική σχέση ανάμεσα στο άτομο και στην παναγία; ουσιαστικά καμία. Για τους περισσότερους, είναι απλά ένα πρόσωπο για το οποίο έμαθαν στα θρησκευτικά όταν πήγαιναν σχολείο, και για το οποίο τους έχουν πει απλά πως είναι η μητέρα του Χριστού και πως "δεν κάνει" να την βρίζουμε. Αρχίδια δηλαδή. Αμα θίγεσαι όταν λέω πως η παναγία τον παίρνει, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα, καθώς δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις πως, αν είναι μια φορά ουτοπικό να σου βρίζουν την μάνα, το να σου βρίζουν την παναγία είναι δέκα. Το να πω "σου γαμώ την παναγία" είναι τόσο σχετικό με εσένα, όσο και το να σου πω "σου γαμώ τον Ζωροάστρη". Φυσικά στα αρχίδια σου αμα σου βρίσω τον Ζωροάστρη, θίγεσαι όμως άμα σου βρίσω την παναγία, και ας είναι και οι δύο το ίδιο άσχετοι με τον εαυτό σου και την ζωή σου. Επειδή όμως είσαι Χριστιανός (και μάλιστα παρά την θέληση σου, αν και σίγουρα θα το αρνείσαι αυτό, αλλά παρόλα αυτά είσαι χωρίς την θέληση σου, ούτε καν την συγκατάβαση σου) και σου έχουν μάθει μια χαρά το ποιηματάκι, δέχεσαι ως άβουλο ον να θίγεσαι από πράγματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν σε επηρεάζουν ούτε καν επιδερμικά. Αν αυτό δεν είναι πλύση εγκεφάλου, τότε τι είναι;

Και έχουμε και τα περίφημα "ιερά και όσια". Ευτυχώς ή δυστυχώς, τίποτε δεν είναι εξορισμού ιερό και όσιο. Όλα τα λεγόμενα "ιερά και όσια" δεν είναι παρά κοινωνικές συμβάσεις που έχουν περιορισμένη ισχύ σε συγκεκριμένο χώρο και σε συγκεκριμένο χρόνο. Τουτέστιν, όταν βρίζω την παναγία, δεν βάλω κατά των "ιερών και οσίων" σου, αλλά κατά μιας συγκεκριμένης κοινωνικής σύμβασης την οποία θεωρώ ουτοπική, ξεπερασμένη και ηλίθια. Η ίδια η έννοια της "ιερότητας" είναι μια ουτοπία, καθώς προϋποθέτει ένα μεταφυσικής τάξεως άλμα, την στιγμή που η ίδια η μεταφυσική είναι διάτρητη και βάλεται απο παντού, όντας ευρισκόμενη στον χώρο του αναπόδεικτου (αν όχι του φαντασιακού)...

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θες να σου γαμησω τον πατερα η την γυναικα σου???

civil είπε...

Till, συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες, με τη διαφορά πως δεν μπορούμε να κρίνουμε την ευαισθησία των άλλων με τα δικά μας μέτρα και σταθμά. Αυτό που για σένα είναι στη σφαίρα του φαντασιακού, για τον άλλο είναι η αρχή ιερού πολέμου!
Πρώτα πρέπει να τον πείσεις για την αδιαφορία που πρέπει να δείχνει στο όνομα Αλλάχ, Βούδας, Παναγία, και μετά να τα βρίζετε μαζί. Αλλιώς, κάνεις απλώς σαν τα παιδιά του δημοτικού: λες κάτι μόνο και μόνο για να με τσιτώσεις και να τσακωθούμε.

ΥΓ Με συγχωρείς για το προηγούμενο comment που το έφτασα στα άκρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, αφενός μεν δεν είμαι παντρεμένος, αφετέρου δε δεν γνωρίζεις τον πατέρα μου (αν τον γνώριζες, μάλλον θα σου κοβόταν η επιθυμία, εκτός κι αν γουστάρεις τριχωτούς, οπότε μάλλον άλλη είναι η ενδόμυχη επιθυμία σου, ποιος ξέρει, ίσως να θέλεις να γνωρίσεις τον έρωτα στα στιβαρά χέρια ενός τριχωτού άνδρα, lol)

pølsemannen είπε...

Αχ, κύριε ανώνυμε, σας παρακαλώ πηδήξτε την γυναίκα μου...
Έχει γίνει σαν περίπτερο και δεν μπορώ άλλο...

Όσο γι' αυτά που γράφεις ΤILL, συμφωνώ μεν, αλλά σίγουρα κάθε δράση δημιουργεί μία αντίδραση.

Έτσι είναι επόμενο ότι εφ' όσον εκφράζεσαι "αιρετικά" σε σχέση με τις απόψεις της πλειονότητας των ελληνόφωνων, θα έχεις και κάποιες τσαντισμένες έως πολύ τσαντισμένες αντιδράσεις από διαφόρους...

Το καλυτρότερο όμως είναι το εξής:

Πως σκοπεύει το δημοσιογραφικό κατεστημένο της Ελλαδίτσας να επιβάλει "Κώδικα" δεοντολογίας +Ευλόγησον Κε Εισαγγελάτε+ στον οποιονδήποτε ελληνομαθή που έχει σύνδεση στο διαδίκτυο και θέλει να κάνει απλώς την πλάκα του, ή απλά να γράψει ότι τέλος πάντων επιθυμεί...

Derevirn είπε...

Δέν είναι θέμα σεβασμού των "ιερών και οσίων", της οικογένειας ή οτιδήποτε, αλλά του ατόμου. Παρουσία ενός μανιακού της ΑΕΚ (τυχαία επιλογή, δέν ασχολούμαι), θα αποφύγεις τα καντήλια προς την ομάδα αυτή, χάριν ευγενείας. Εφόσον φυσικά σέβεσαι το άτομο αυτό!

Ας δούμε τι είπε ο Ψωμιάδης για τις αφίσες του Πανούση:

«Σε μία δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι όμως το σημείο εκείνο που δε θα προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου και ιδιαίτερα να ξεπερνάς τα όρια της προσβολής των ιερών και όσιων της φυλής μας»

Καλό ε;

Ταυτίζει θρησκεία με φυλή (ορθόδοξα γονίδια) και δηλώνει ουσιαστικά οτι μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε, εφόσον δεν ενοχλείται ο ίδιος και οι θρησκόληπτοι φίλοι του! Δεν περίμενα ωστόσο κάτι καλύτερο απο αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

..μια ερωτηση εκανα και απαντηση δεν μου δωσατε...κατι πρεπει να γαμησω...

Ανώνυμος είπε...

..οφειλω ομως να ομολογησω οτι εχω προβλημα στυσης....και αυτο κανει την επιθυμια μου αναγκη..οτι ναναι ρε παιδια ακομα και τριχωτους αντρες...γκομενα ΤΙΛΛ εχεις???

Ανώνυμος είπε...

...ασε καταλαβα ......ουτε απο αυτο....ναι αλλα εγω πρεπει να γαμησω!!!!!

Ανώνυμος είπε...

...εισαι και καραφλος...

Ανώνυμος είπε...

..δεν πιστευω να καταφερω την πολυποθητη στυση....κατι αλλο ρε παιδια.....

Ανώνυμος είπε...

..εσεις τι λετε να την παιξω λιγακι????αν ναι συνεχιζω ....αν οχι ακουω προτασεις!!!!(μονο σοβαρες παρακαλω)

Derevirn είπε...

Ανώνυμε φίλε μας, σταμάτα να ξοδεύεις τον χρόνο σου σε blogs τα οποία δεν σου προσφέρουν καμία απολύτως ευχαρίστηση. Μπορείς με μεγάλη ευκολία να αναζητήσεις αλλού τρόπους εκτόνωσης.

Ανώνυμος είπε...

Το χρονο μου και το χρημα μου θα τα ξοδευω οπως γουσταρω εγω...αντε μην σου γαμησω και σενα το μουνι της..........σου κολοπαιδο.

Θα μπορουσα να συνεχισω ετσι..αλλα δεν το κανω.
Θα πω μονο το εξης οταν καποιος βριζει την μανα,το σπητι,την Παναγια του αλλου δεν κυριολεκτει οπως θελει να παρουσιασει ο ΤΙΛΛ..λεγοντας καποιος θα σου γαμησω το σπητι ...φυσικα και δεν εχει σκοπο να γαμησει τα τουβλα και να βουλωσει τις τρυπες τους.Βριζει αυτο που ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ..το καθενα απο τα παραπανω.
Η σημαια της Ουγκαντας εμενα δεν μου λεει τιποτα...ειναι ενα απλο κομματι πανι.Για τον Ουγκανεζο ομως συμβολιζει κατι...οτι και να ειναι αυτο δεν εχει σημασια.Σαν σκεπτομενο ατομο που ΣΕΒΟΜΑΙ την διαφορετικοτητα, αυτο το απλο πανι δεν εχω δικαιωμα να το φτυσω, να το γαμησω, να το καψω ...παρολο που για μενα ειναι μονο ενα κομματι πανι.

υγ.καλα γαμησια.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο για το γεγονός ότι βρίζεις με τόσο χυδαίο , εμετικό και τρισάθλιο τρόπο τα θεία και ειδικότερα τη Υπερμάχω Στρατηγώ , την Μανα Παναγιά , Αυτην που ο καθένας από εμάς επικαλείται σε μια δύσκολη στιγμή , Αυτήν που οι περισσότεροι από εμάς παρακαλάμε να μας φυλάει κάτω από την αγκαλιά της ΘΑ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕ ΜΙΑ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ.Ο Θεός να σε συγωρέσει γιατί εγβ είμαι αμαρτωλός κια μικρός και δεν μπορώ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο ανώνυμος κάποιον μου θυμίζει, κάποιον μου θυμίζει...

Ανώνυμος είπε...

Εχμ, φίλτατε ανώνυμε Νο2, μιλάς υποθέτω για τον εαυτό σου, γιατί εγώ προφανώς στις δύσκολες στιγμές μου δεν επικαλούμαι αυτά που εσύ υιοθετείς ως "ιερά και όσια". Τα συγκεκριμένα "ιερά και όσια" μου προκαλούν απλά τον γέλωτα, καθώς θεωρώ πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά κενό γράμμα. Και μπορείς άμα γουστάρεις να με μηνύσεις για αυτό...

Ανώνυμος είπε...

"Αυτός ο ανώνυμος κάποιον μου θυμίζει, κάποιον μου θυμίζει..."

Μπορω αν το θες να βοηθησω την μηνμη σου ΤΙΛΛ....φιλακια

Derevirn είπε...

Εγώ στα δύσκολα επικαλούμαι το Flying Spaghetti Monster, δουλεύει καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Ισως ξεχασες οτι και το "σου γαμω τη μανα" - ακομα και αν ειναι αληθεια - ειναι κακο μονο μεσα στο μυαλο σου (γιατι ετσι προσταζει η επικτητη ηθικη σου).
Προσωπικα αποφευγω να χρησιμοποιω οτιδηποτε μειωτικο προς τα "συμβολα" των αλλων, ειτε ειναι μανα, ειτε θεος, ειτε διαβολος. Νομιζω οτι δεν υπαρχει λογος να παιζω με τα αντανακλαστικα των αλλων (δεν εχω καποιο κερδος απο την παιδικη συμπεριφορα που περιεγραψες). Παρολαυτα μερικες φορες το κανω σκοπιμα για να προκαλεσω μια κουβεντα, γνωριζοντας πως μετα την προκληση πρεπει να βρω τροπο να ησυχασω τα πευματα, αλλιως κουβεντα δεν γινεται.

hpap

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά , αηδίασα όταν τα διάβαζα αυτά. Η μάνα είναι άνθρωπος και αμαρτωλή.Η παναγία, είναι αγία! Και δε μάθαμε για αυτήν στο δημοτικό αλλά μετά την ξεχάσαμε, άλλα, η Παναγία φυλά τους περισσότερους από εμάς από το κακό. Είναι σαν να βρίζεις τον Χριστό, αλλά να πηγαίνεις στην εκκλησία. Να παρακαλάς τον Θεό για κάτι, και μετά να τον βρίζεις! Μπορεί να μην το εννοείς, αλλά είναι κακό να το λές. Το πιο σωστό θα ήταν να μην βρίζεις ούτε την μάνα ούτε και την παναγία. Γιατί να βρίζεις δηλαδή αφού δε το εννοείς; Εγώ δεν είμαι ειδικός , ούτε μπορώ να πω περισσότερα. Αλλά σου προτείνω να συζητήσεις το θέμα με έναν ιερέα.