Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2006

Σύγχρονοι Ελληνικοί μύθοι-καραμέλες...

Μύθος-καραμέλα Νο2:
Τα μικρά παιδιά είναι πάντοτε αθώα. Στα σχολεία επικρατεί αγάπη και φιλήσυχο πνεύμα ανάμεσα σε αγοράκια και κοριτσάκια, ανάμεσα σε μαθητές των μικρότερων και των μεγαλύτερων τάξεων, ανάμεσα στους καλούς και τους λιγότερο καλούς μαθητές της ίδιας ηλικίας - τάξης. Στα σχολεία δεν υπάρχουν ταξικές διαφορές ή άλλου είδους διαφορές, τα παιδιά δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους, και δεν επιδιώκουν να ξεχωρίσουν ή έστω να γίνουν μέλος κάποιας διακριτής ομάδας. Τα διάφορα περιστατικά βίας αποτελούν πάντοτε μεμονωμένες περιπτώσεις, και οφείλονται σε σατανικές έξωθεν επιρροές όπως τα κινητά τηλέφωνα και η ροκ μουσική, και όχι στην υποτιθέμενη ενδογενή δυνατότητα βίας που εμπεριέχει το ίδιο το σχολείο ως τόπος συνάθροισης ετερόκλητων ατόμων που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις απαραίτητες νοητικές άμυνες που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν καταστάσεις χωρίς να καταφύγουν στην βία. Επειδή λοιπόν τα παιδιά είναι εξορισμού αθώοι άγγελοι, πάντα μας εκπλήσσουν τα βίαια επεισόδια, και πάντα αναζητούμε τους έξωθεν διαβολείς.

Σε απλά Ελληνικά: Μετά τον γλάρο, θα φάμε φασόλια στα κάρβουνα...

5 σχόλια:

ONOMATODOSIA είπε...

gero,dunato.
ta paidia kai ta matia mas.

pølsemannen είπε...

Ε, ναι η κλασσική εξίσωση παιδί =άγγελος.

Τόσο πολύ έχει εμποτίσει το ανωτέρω τις συνειδήσεις των περισσοτέρων που σε δελτίο της ΝΕΤ παλαιότερα, η δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ για τον ατυχή πνιγμό ενός παιδιού στην αποβάθρα ενός λιμανιού, είχε αντικαταστήσει σε όλο το ρεπορτάζ την λέξη "παιδί" με την λέξη "άγγελος".
Περιττό να αναφέρω πόσο γελοίο ήταν το αποτέλεσμα.

Αιτία αυτού του φαινομένου είναι το γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος από την φύση του βαριέται να καταπονηθεί, δηλ. κάνει "οικονομία πόρων συστήματος".

'Ετσι πάντα είναι δημοφιλείς οι απόψεις τύπου "άσπρο-μαύρο" που είναι εύπεπτες και δεν απαιτούν κριτική σκέψη, ενώ δυστυχώς το περιβάλλον μας δεν μπορεί ποτέ μα ποτέ να εξηγηθεί και παρασταθεί με περιγραφές τύπου
"άσπρο-μαύρο" ή "ναι-όχι".

Kwlogria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kwlogria είπε...

Όχι, όχι, όχι, τα παιδιά φταίνε για όλα! Τα παιδιά φταίνε για τις καταλήψεις, τα παιδιά είναι ανώμαλα και κάνουν παρτούζες στο σχολείο, τα παιδιά καίνε τα πάντα στις πορείες, αυτά φταίνε που πέφτουν πάνω στις ζαρντινιέρες και χτυπάνε, αυτά φταίνε που δεν έχουν βάλει φωτιά ακόμα σε όλους τους κωλόγερους που κυβερνούν, εξουσιάζουν, γ@μούν αυτόν τον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά δεν είναι αθώα πια. Ένας 16χρονος πριν 40 χρόνια ήταν παιδάκι. Ένας 16χρονος σήμερα έχει όλες τις προοπτικές να είναι φτασμένος τραμπούκος, με διαμορφωμένη προσωπικότητα. Τόσο που συζητιέται να κατεβούν τα όρια ηλικίας για τα δικαστήρια ανηλίκων. Ίσως έχουν δίκιο, και είναι λυπηρό. Αλλά η κωλόγρια (με το συμπάθειο) έχει δίκιο. Δείτε τι έγινε στην Ιταλία με το βιασμό της μαθήτριας εκεί. Οι Ιταλοί την πέσανε κατ' ευθείαν στους γονείς, απείλησαν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, απέδωσαν ευθύνες. Η σύγκριση με τα συμβαίνοντα στη Βέροια και την Αμάρυνθο αποβαίνει τραγική.