Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το iPad 2 και οι άλλοι...

Ήμουν λοιπόν ένας από τους τυχερούς (εντάξει, δεν ήταν θέμα τύχης, από τις 6 το πρωί ήμουν απέξω περιμένοντας) που πήρε το Σαββάτο που πέρασε ένα iPad 2 από το iStorm. Η γνώμη μου για την Apple δεν έχει αλλάξει: εξακολουθώ να θεωρώ την εταιρία αλαζονική και εγωκεντρική (δηλαδή ο Jobs είναι αλαζονικός και εγωκεντρικός: οι υπόλοιποι απλά χορεύουν στον ρυθμό του). Τα προϊόντα της όμως είναι άλλη ιστορία. Ως κάτοχος του 5800 της Nokia υπήρξα μέγας πολέμιος του iPhone, μέχρι που έπιασα στα χέρια μου το 3GS το καλοκαίρι του 2009, οπότε και κατάλαβα τι πραγματικά σημαίνει user - friendly λειτουργικό για smartphone. Και ως κάτοχος μέχρι πρόσφατα ενός Archos 101 θεωρούσα πως το iPad ήταν απλά hype, μέχρι που έπιασα στα χέρια μου το iPad 2 και κατάλαβα τι σημαίνει πραγματικά smooth και user experience σε οθόνη tablet.

Έχει ειπωθεί άπειρες φορές, αλλά φαίνεται πως τουλάχιστον οι ανταγωνιστές της Apple δεν το έχουν καταλάβει ακόμη: ο απλός χρήστης θέλει μονάχα να κάνει τη δουλειά του όσο πιο απλά, γρήγορα και ευχάριστα γίνεται. Και ότι και να χώσεις στο hardware, τη δουλειά είναι το software που την κάνει. Όσες USB θύρες και να χώσεις στο μηχανάκι, όσους διπύρηνους και τετραπύρηνους επεξεργαστές να ενσωματώσεις, άμα ο χρήστης δεν καταλαβαίνει με την μια τι πρέπει να πατήσει, κλάφτα Χαράλαμπε. Όσα widgets και να έχεις στην αρχική οθόνη, άμα το scrolling δεν είναι αψεγάδιαστο, καληνύχτα. Το smartphone ΔΕΝ είναι PC, και το tablet ΔΕΝ είναι Laptop. Και από την στιγμή που ένα εργαλείο ΔΕΝ είναι κάποιο άλλο αλλά κάτι ξεχωριστό, οφείλεις να το αναπτύξεις ως κάτι ξεχωριστό. Κοινώς, οφείλεις να το στήσεις από την αρχή. Όσο λοιπόν δεν το καταλαβαίνει αυτό η Samsung, η LG και οι λοιποί παίχτες της αγοράς, η Apple θα συνεχίσει να πουλάει σαν τρελή. Και μπορεί βέβαια το Android να έχει ωριμάσει αρκετά, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί: Πρέπει όλο το "πακέτο" να είναι ελκυστικό, και μάλιστα πρέπει να είναι ελκυστικό και σε διαφορετικές κατηγορίες τσέπης. Όταν η Apple διαθέτει tablets σε εύρος τιμών από 509 ως 839 ευρώ, πως περιμένεις να την ανταγωνιστείς όταν βγάζεις ένα μοντέλο fix στα 6 ή στα 7 κατοστάρικα; Καλά, για το marketing δεν θα πω, εκεί η Apple απλά παραδίδει μαθήματα. Και υπάρχει και το App Store: όταν υπάρχουν apps όπως το Garage Band, το PenUltimate ή το Solar System, δεν αρκεί να έχεις το Angry Birds στο μαγαζί σου για να πεις πως θα χτυπήσεις την Apple στις εφαρμογές...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έγινες διάσημος http://www.youtube.com/watch?v=LhW3haMDxV4&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Είσαι μεγάλος βλάκας.

Till είπε...

Ευχαριστώ. Και εσυ είσαι ένας ανώνυμος καραγκιόζης. Λυπάμαι που δεν πρόλαβες να πάρεις και εσυ iPad2...

Ανώνυμος είπε...

Και τι κατάλαβες δηλαδή; Το πήρες και; Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που το πήραν και δεν ξέρουν τι να το κάνουν και πως το χρησιμοποιούν. Σαν ένα γνωστό μου, ο οποίος έβαλες μέσο ένα διευθυντή στον Κοτσόβολο και το πήρε και αν τον ρωτήσεις, γιατί το πήρες θα σου κομπιάζει και δεν θα ξέρει τι να πει…

Άντε καλή διασκέδαση τα βράδια και καλά ξενύχτια...

Till είπε...

Ναι ρε φίλε, έχεις δίκιο, είδες τι μεγάλο κρίμα που είναι να το παίρνουν κάτι άσχετοι σαν κι εμένα, ενώ οι σχετικοί σαν και του λόγου σου να μένουν με το πουλί στο χέρι?

Σοβαρά τώρα, είναι πράγματι απίστευτο το με πόση μεγάλη ευκολία κάτι άτομα σαν και σένα πετάνε τέτοιες μαλακίες (στο διάλειμμα που κάνουν ανάμεσα στο στάξιμο της χολής και την πόση του πικρού καφέ). Από που ακριβώς συμπέρανες πως δεν ξέρω τι να το κάνω και πως να το χρησιμοποιήσω; μύρισες τα νύχια σου; Ανέτρεξες στα προηγούμενα μου Post και είδες ότι ασχολούμαι με Cosmopolitan, μαγειρική και μόδα; Σου το είπε ο προφήτης Λιάκουρας; Η μήπως θεωρείς δεδομένο ότι για να στηθεί κανείς σε μια ουρά και να περιμένει για να αγοράσει κάτι πρέπει όπως και δήποτε να είναι άσχετος που θέλει να πουλήσει μούρη; Πες μας ρε φίλε σε πια γραμμή μέντιουμ παίρνεις τηλέφωνο και σου ρίχνουν τα χαρτιά, μπας και ξεστραβωθούμε και μεις λίγο! Μην είσαι εγωιστής, πές και σε μας τους άχρηστους την πηγή της γνώσης! Είναι κρίμα τέτοιο πλούτο γνώσεων και τέτοια αντιληπτική ικανότητα να τα κρατάς μόνο για πάρτη σου! Παλιο-εγωιστή!