Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005

Περί Τσάτσαρη, μέρος Τέταρτον...

Εχτές λοιπόν, έλαβα την εξής ανταπάντηση απο τον κύριο που μου είχε στείλει το αρχικό mail:

"Κύριε Παρούση,
Κατά την προηγούμενη επικοινωνία μας επέλεξα να μην αναφέρω τα στοιχεία μου, διότι δεν είχα σκοπό να κάνω κάποια δημόσια καταγγελία εναντίον σας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε δεν επικοινώνησα μαζί σας μέσω του forum, αλλά επέλεξα να έρθω σε άμεση επικοινωνία μαζί σας.
Επειδή όμως φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία για εσάς το ποιός είμαι-ίσως μεγαλύτερη και από το τι λέω- δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας ενημερώσω σχετικά.
Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά βλέπετε όταν κάποιος ζει στο εξωτερικό και αγοράζει υπολογιστή από εκεί είναι δύσκολο να βρει εληνικές εκδόσεις των προγραμμάτων. Για εσάς λοιπόν, μιας και φαίνεται να σας θίγει σαν άνθρωπο να διαβάζετε greeklish, κατέβασα από το διαδίκτυο ελληνικές γραμματοσειρές.
Σχετικά με τον κ.Τσάτσαρη λοιπόν, ο οποίος ήταν η αφορμή για την επικοινωνία μας, αναφέρετε ότι αφού βγαίνει δημόσια και εκφράζει τις απόψεις του και έχει οικονομικές απολαβές από αυτή του την πράξη, πρέπει να δέχεται την κριτική. θα πρέπει να σας θυμίσω ότι ο κ.Τσάτσαρης ουδέποτε βγήκε δημόσια να διαφημίσει κάποιο από τα βιβλία του. Απεναντίας, έχει δημιουργήσει προσωπική ιστοσελίδα, από την οποία μάλιστα δεν πωλεί το βιβλίο του. Μάλιστα,εσείς ο ίδιος λέτε ότι κάνατε περιήγηση στον διαδικτυακό του τόπο και αντλήσατε τις όποιες πληροφορίες αναφέρατε στο forum. Μήπως πληρώσατε για αυτό;Επίσης, δεν έχω δει σε κάποιο διαδικτυακό τόπο διαφήμιση της ιστοσελίδας του ή των βιβλίων του.Άρα, για ποιές οικονομικές απολαβές μιλάτε;
Σχετικά με το θέμα της κριτικής, συμφωνώ στο ότι ο καθένας πρέπει να κρίνεται όταν βγαίνει δημόσια και εκφράζει κάποιες απόψεις. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχουμε γνώση του αντικειμένου καθώς και των λεγομένων του συγγραφέα. Δεν μπορείτε να βγαίνετε και να λέτε ότι από πληροφορίες που συλλέξατε από την ιστοσελίδα του κ.Τσάτσαρη (και όχι διαβάζοντας τα βιβλία του) μπορείτε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα για τις απόψεις και το έργο του. Σε μια τέτοια περίπτωση μήπως είστε εσείς ο δογματικός, μιας και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε είναι...ανύπαρκτα ("άλλος ένας σωτήρας"); Μήπως αδυνατείτε να κατανοήσετε τι προσπαθεί να πει ο κ.Τσάτσαρης και για λόγους εγωισμού δεν μπορείτε να το παραδεχθείτε; Μήπως επειδή ο κ.Τσάτσαρης αναφέρεται σε κάποια πράγματα, τα οποία είτε αγνοείτε είτε δεν θέλετε να γνωρίζετε, στρέφεστε εναντίον του;
Στα παραπάνω θα ήθελα να προσθέσω ότι κ.Τσάτσαρης δεν έχει ανάγκη ούτε προφητείες να κάνει ούτε να γίνει ο σωτήρας κανενός. Εκείνο που έκανε ήταν να γράψει κάποια βιβλία,να τα δημοσιεύσει και όποιος επιθυμεί να τα διαβάσει. Για δήθεν σωτηριολόγους και προφητειολόγους αναζητήστε αλλού.
Τέλος, βλέπω ότι επιθυμείτε να εντάξετε τα πράγματα σε κατηγορίες. Αντί ο σκοπός σας να είναι η αναζήτηση της γνώσης, σπαταλάτε ενέργεια για να δείτε σε ποιά κατηγορία ανήκει ο κάθε συγγραφέας (π.χ. New Age(!)).
Αυτό όμως θυμίζει την δουλεία ατόμου που εργάζεται στο "Αρχείο" κάποιας υπηρεσίας και το μόνο που κάνει είναι να ταξινομεί φακέλους,χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους.
Με την παρούσα επικοινωνία μου δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να σας πείσω για την ορθότητα και εγκυρότητα των απόψεων κάποιων συγγραφέων. Από την άλλη μεριά όμως δεν ανέχομαι άλλο ανθρώπους να βγαίνουν δημόσια και να εκφράζουν γνώμη για το έργο άλλων χωρίς να έχουν το παραμικρό ίχνος γνώσης.
Κλείνοντας, θα προσπαθήσω η παρούσα επιστολή να δημοσιευθεί και στο forum του περιοδικού.
Φιλικά,
Παναγιώτης Μπάλλας"

Η τελευταία αυτή πρόταση ήταν που με έκανε να ανεβάσω την αλληλογραφία μας στο blog. Αργότερα θα την ανεβάσω και στο Focus. Απο την στιγμή που ο κ. Μπάλλας εξέφρασε την πρόθεση να δημοσιοποιήσει την επιστολή του στα fora του Focusmag, δεν νομίζω να τον πειράξει αν τον προλάβω εγώ. Επι του παρόντος, ετοιμάζω την απάντηση που θα του στείλω, την οποία θα δημοσιεύσω επίσης στο blog.

5 σχόλια:

J95 είπε...

Θα είμαι ευθύς Μιχάλη και αν θεωρείς ότι τα explicit lyrics δεν αρμόζουν στην περίσταση, σβήσε το σχόλιό μου και δε θα παρεξηγηθώ:

Μας έχουν ΓΑΜΗΣΕΙ (εμάς τους σκεπτικιστές) με τη θετική αντιμετώπιση που πρέπει να επιφυλάσσουμε στον κάθε Ηλίθιο που πιστεύει ό,τι να 'ναι. Πρώτα απ' όλα πού ακριβώς το γράφει ότι η αντιμετώπιση μιας άποψης που άπτεται επιστημονικών θεμάτων πρέπει να είναι θετική; Τι βαθιά φιλοσοφική άγνοια πρέπει να έχει κάποιος για να ισχυρίζεται ότι οι απόψεις δεν πρέπει να συγκρούονται;

Αν όλοι αυτοί είχαν δοκιμάσει να δημοσιεύσουν τα Λαμπρά τους Έργα ακόμα και στο πιο τελειωμένο και πειναλέο παλιοσυνέδριο, δε θα έλεγαν τέτοιες κοτσάνες. Γιατί ακόμα και στο πιο τελειωμένο και πειναλέο παλιοσυνέδριο ΔΕ ΣΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ αν δεν περάσει από την επιστημονική βάσανο των κριτών.

Και κάπως έτσι -αντιμετωπίζοντας αρνητικά την κάθε νέα ιδέα και διαλέγοντας μόνο αυτές που ξεπερνούν τους σκοπέλους της επιστημονικής βασάνου- έχουμε καταφέρει να πάμε στο Φεγγάρι, να δούμε αστέρια να γεννιούνται, να θεραπεύσουμε τις αμυγδαλές, να πετάξουμε, να αποκτήσουμε πανίσχυρα όπλα, να θεραπεύσουμε την αντρική ανικανότητα [:)] και όλα αυτά είναι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από ό,τι έχει πετύχει ο Τσάτσαρης και ο κάθε Τσάτσαρης.

Από εκεί και πέρα είναι πολύ χαρακτηριστικό όλων αυτών των πυροβολημένων ότι δεν αντέχουν ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ κριτική. Σημειώνω στα γρήγορα ότι αυτό σημαίνει ότι κάπου έχουν χεσμένη τη φωλιά τους (τρισάθλιο χτύπημα κάτω από τη μέση αυτό με το πνεύμα και το σώμα αλλά είμαι σίγουρος ότι είσαι υπεράνω) αλλά ΟΚ. Το θέμα είναι ότι όποιος δεν αντέχει την κριτική, να μη δημοσιεύει τις απόψεις του. Τόσο απλά.

Και στο κάτω-κάτω, όποιος δεν αντέχει την κριτική και θέλει θετική αντιμετώπιση, να μη φτύνει στα μούτρα με το καλημέρα τη μισή Επιστήμη! Δεν το κατάλαβα αυτό, ο Τσάτσαρης έχει δικαίωμα να βγάζει όλους τους φυσικοχημικομαθηματικοβιολόγους άχρηστους με το καλημέρα και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε γιατί ο γνήσιος εραστής της γνώσης δεν κρίνει και άλλες τέτοιες ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ;

Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνήσω σε ένα μόνο σημείο, αλλά είναι σημαντικό: με λένε Μανώλη και όχι Μιχάλη (αυτό ήταν μάλλον λάθος απο κεκτημένη ταχύτητα!) Κατά τα άλλα, εγκρίνω και επαυξάνω. Πράγματι, η θώπευση (κοινώς το πιάσιμο του κώλου) πάει σύννεφο. Αλλά δεν θα τους περάσει: κάποια στιγμή θα τους τα κόψουμε τα εργαλεία της θώπευσης...

Filosofos είπε...

Οι πιστοί των παραφυσικών φαινομένων είναι σαν τα πλαστικά παπάκια, που δεν μπορείς να τα βουλιάξεις με τίποτα.
"Τζέιμς Ράντι"

J95 είπε...

Συγνώμη Μανώλη (πάλι πήγα να γράψω "Μιχάλη") αλλά τα μπερδεύω συνέχεια αυτά τα δύο ονόματα. Δεν ξέρω γιατί, κάποιο περίεργο bug στον εγκέφαλό μου :)

Δημήτρης

ΥΓ: Αυτή τη στιγμή παίζει εκπομπή στο ΤηλεΆστυ με σύνθεση ανάλογη αυτής των (ιστορικών πλέων) Εξωγήινων Αϋπνιών. Μέχρι στιγμής η συζήτηση έχει καταλήξει ότι οι Εβραίοι πουλάνε κουκλάκια-βαμπίρ στα παιδιά του νηπιαγωγείου με αποτέλεσμα να έχουμε 160.000 εκτρώσεις το χρόνο, δηλαδή εξόντωση του Ελληνισμού που είναι και ο σκοπός τους, αλλά πού να τους πιάσεις από τη στιγμή που ελέγχουν όλη την παγκόσμια οικονομία;

ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥΟΥΟΥΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Η κεφαλή του ανθρώπου είναι στο άνω μέρος του σώματος. Στο κάτω, κυκλοφορεί το υποκειμενικό ατομικό του θέμα. Η κεφαλή πρέπει να ελέγχει το υποκειμενικό ατομικό θέμα. Αν δεν ελέγχει, σημαίνει ότι έχει πάθει βραχυκύκλωμα το... Γι αυτό και αλληλοσυγκρούονται οι άνθρωποι και δεν πρόκειται ποτέ να βρουν τη λύση ισορροπίας τους.

Μήδεια

Υ.Γ : Ούτε ακούτε, ούτε βλέπετε του κόσμου τα κα… Απλώς γεννοβολάτε…