Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005

Περί Τσάτσαρη, μέρος Πέμπτον...

Ορίστε και το τελευταίο mail που έστειλα:

"Κύριε Μπάλλα,
Με αφορμή το τελευταίο σας mail, οφείλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Όσον αφορά το σχόλιο σας, σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζετε πως έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα το ποιος είστε από το τι λέτε: υπενθυμίζω πως η ακριβής μου φράση ήταν: «το θεωρώ ασέβεια να αποστέλλει κάποιος Mail ή επιστολή χωρίς να αναγράφει τα στοιχεία του». Για να καταλάβω, εσείς δέχεστε καλόπιστα οτιδήποτε σας στέλνουν ανώνυμα; Δεν σας ενοχλεί; Εμένα πάντως με ενοχλεί. Επίσης, το γεγονός ότι σας απάντησα (αν και στείλατε το mail ως ανώνυμος) δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως έδωσα σημασία στα λεγόμενα σας, και όχι στην ανωνυμία σας…

Όσον αφορά το σχόλιο σας περί Ελληνικών γραμματοσειρών: το σχόλιο μου ήταν «δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα τα οποία να μην μπορούν να αναγνωρίσουν και να χειριστούν ελληνικά, οπότε τα greeklish αποτελούν συνήθειο χρηστών που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν θέλουν να μάθουν να χειρίζονται ορθά τον υπολογιστή τους». Εφόσον λοιπόν το τελευταίο σας Mail είναι στα Ελληνικά, αποδεικνύεται αυτό που έλεγα, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα τα οποία να μην μπορούν να αναγνωρίσουν και να χειριστούν Ελληνικά. Ορίστε λοιπόν: βρήκατε και εγκαταστήσατε ελληνικές γραμματοσειρές, και δεν σας κόστισε τίποτα, πέρα από τον λίγο χρόνο που αφιερώσατε για να τις βρείτε. Επιπλέον, έχετε την χαρά να επικοινωνείτε στην μητρική σας γλώσσα χρησιμοποιώντας τις ελληνικές πλέον γραμματοσειρές. Μη μου πείτε λοιπόν πως δεν ωφεληθήκατε από το σχόλιο μου….

Σχετικά με το θέμα μας: Λέτε πως «ο κ.Τσάτσαρης ουδέποτε βγήκε δημόσια να διαφημίσει κάποιο από τα βιβλία του. Απεναντίας, έχει δημιουργήσει προσωπική ιστοσελίδα, από την οποία μάλιστα δεν πωλεί το βιβλίο του. Μάλιστα, εσείς ο ίδιος λέτε ότι κάνατε περιήγηση στον διαδικτυακό του τόπο και αντλήσατε τις όποιες πληροφορίες αναφέρατε στο forum. Μήπως πληρώσατε για αυτό; Επίσης, δεν έχω δει σε κάποιο διαδικτυακό τόπο διαφήμιση της ιστοσελίδας του ή των βιβλίων του. Άρα, για ποιες οικονομικές απολαβές μιλάτε; ».

Σας διορθώνω: ο κ. Τσάτσαρης εμφανίζεται σε εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, όπου δίνει ομιλίες προωθώντας και παρουσιάζοντας τα βιβλία του. Προωθεί επίσης τα βιβλία του μέσω συνεντεύξεων στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον τύπο. Ξέρετε, όταν ένας συγγραφέας δίνει κάποια ομιλία για ένα βιβλίο που έγραψε, δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του, αλλά για να προωθήσει τις πωλήσεις του βιβλίου. Οπότε, το σχόλιο σας ήταν ανούσιο. Ο κ. Τσάτσαρης διαφημίζει κανονικά τα βιβλία του, όπως άλλωστε θα έκανε ο καθένας. Και φυσικά το site του δεν είναι απλά μια «προσωπική ιστοσελίδα» στην οποία έχει πρόσβαση μονάχα ο ίδιος, αλλά ένα κανονικό site από το οποίο ο κ. Τσάτσαρης επίσης παρουσιάζει και προωθεί τα βιβλία του. Το γεγονός ότι δεν πραγματοποιεί απευθείας πωλήσεις από το site, δεν σημαίνει πως ο κ. Τσάτσαρης δεν πουλάει τα βιβλία του: αυτή τη δουλειά την κάνουν τα βιβλιοπωλεία. Οι οικονομικές απολαβές για τις οποίες μίλησα, είναι τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων του. Εκτός κι αν υποστηρίζετε πως δεν τα πουλάει τα βιβλία του αλλά τα χαρίζει…

Γράφετε παρακάτω: «Σχετικά με το θέμα της κριτικής, συμφωνώ στο ότι ο καθένας πρέπει να κρίνεται όταν βγαίνει δημόσια και εκφράζει κάποιες απόψεις. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχουμε γνώση του αντικειμένου καθώς και των λεγομένων του συγγραφέα. Δεν μπορείτε να βγαίνετε και να λέτε ότι από πληροφορίες που συλλέξατε από την ιστοσελίδα του κ.Τσάτσαρη (και όχι διαβάζοντας τα βιβλία του) μπορείτε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα για τις απόψεις και το έργο του».

Χαίρομαι που συμφωνείτε στο ζήτημα της κριτικής. Λυπάμαι όμως για τα υπόλοιπα: οι πληροφορίες που παρέχονται στο site του κ. Τσάτσαρη είναι υπέρ-αρκετές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων τόσο για τις απόψεις, όσο και για το έργο του. Άλλωστε, αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί το site: παρουσιάζει τις απόψεις που παρατίθενται στα βιβλία του.

Επίσης αναφέρετε: «Σε μια τέτοια περίπτωση μήπως είστε εσείς ο δογματικός, μιας και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε είναι...ανύπαρκτα ("άλλος ένας σωτήρας"); Μήπως αδυνατείτε να κατανοήσετε τι προσπαθεί να πει ο κ.Τσάτσαρης και για λόγους εγωισμού δεν μπορείτε να το παραδεχθείτε;»

Συγνώμη, αλλά αυτό που λέει ο κ. Τσάτσαρης είναι σαφέστατο. Παραθέτω χαρακτηριστικές φράσεις από το site του:

«…ο Ιωάννης δεν είναι μια συνηθισμένη παρουσία. Είναι προικισμένος με μια ασύλληπτη ενορατική ικανότητα και μια πρωτοφανή, για τα ανθρώπινα δεδομένα, αντίληψη…»

«…Διεισδύει στη φύση και εξηγεί τη λειτουργικότητά της τόσο στον πλανήτη αυτό, όσο και σε κάθε άλλο ηλιακό σύστημα…»

«…Παρουσιάζει και αναλύει την ανθρώπινη βιολογία στις τρεις υποστάσεις της, σώμα, ψυχή και πνεύμα…»

«…Προσφέρει και αποδεικνύει τη γνώση, που προχωρεί πέρα από τα όρια της αντιληπτικής δυνατότητας των φυσικών επιστημών…»

«…Την υπέρβαση αυτή των γήινων ορίων της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, την επιτυγχάνει από την επικοινωνία του με «Υπερθέσεις του Φωτός» των Συμπάντων, από τις οποίες αντλεί και διατυπώνει «υπερ-επιστημονικές» γνώσεις, που με το πέρασμα των καιρών επαληθεύονται…»

«…Την επικοινωνία αυτή την επιτυγχάνει με μια ειδική προσευχή, που του επιτρέπει να συντονίζεται στη συχνότητα των παραπάνω «Υπερθέσεων»…»

«… ο Ιωάννης, είναι ο μόνος που έχει τις απαντήσεις…»

«…έχει μια τρομερή αντίληψη για τα πράγματα, που η αντίληψη διαγράφεται με ταχύτητες. Και οι ταχύτητες της αντίληψης του είναι τεράστιες και ταυτοχρόνως βάσει των ταχυτήτων, έχει τη δυνατότητα να μεταβολίζεται μέσα στους χρόνους, αλλά ταυτοχρόνως και στα επίπεδα των συμπάντων…»

«…Ο Ιωάννης έχει μια τεράστια αντίληψη για όλα τα πράγματα….»

Αν τώρα πιστεύετε πως ο κ. Τσάτσαρης πράγματι δεν δογματίζει και δεν σωτηριολογεί, πράγματι πως δεν παρουσιάζεται ως παντογνώστης σωτήρας, υπεράνω κάθε επιστήμης και ανθρώπινης γνώσης, δικαίωμα σας, αλλά κάνετε λάθος…

Παρακάτω λέτε: «Στα παραπάνω θα ήθελα να προσθέσω ότι κ.Τσάτσαρης δεν έχει ανάγκη ούτε προφητείες να κάνει ούτε να γίνει ο σωτήρας κανενός. Εκείνο που έκανε ήταν να γράψει κάποια βιβλία, να τα δημοσιεύσει και όποιος επιθυμεί να τα διαβάσει. Για δήθεν σωτηριολόγους και προφητειολόγους αναζητήστε αλλού».

Ο κ. Τσάτσαρης έκανε πολλά περισσότερα: πήρε μέρος σε εκδηλώσεις, έκανε ομιλίες, έδωσε συνεντεύξεις, παρουσιάστηκε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, έφτιαξε web site. Όλα αυτά τα έκανε για να πρωοθήσει τις πωλήσεις των βιβλίων του: σε όλες άλλωστε τις εκδηλώσεις αυτές, αυτός ήταν ο σκοπός: οι πωλήσεις των βιβλίων. Οπότε ο κ. Τσάτσαρης μάλλον τις έχει ανάγκη τις προφητείες και τις σωτηριολογίες: αυτές είναι που κάνουν τον κόσμο να αγοράζει τα βιβλία του….

Για τα υπόλοιπα που αναφέρετε στο μήνυμα σας, δεν θα σχολιάσω. Είναι προσωπικές σας απόψεις για το άτομο μου. Είναι δικαίωμα σας να πιστεύετε ότι θέλετε για μένα. Έχετε το δικαίωμα του ετεροπροσδιορισμού, όπως έχω και εγώ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Και ένα τελευταίο σχόλιο. Γράφετε: «δεν ανέχομαι άλλο ανθρώπους να βγαίνουν δημόσια και να εκφράζουν γνώμη για το έργο άλλων χωρίς να έχουν το παραμικρό ίχνος γνώσης». Έχουμε λοιπόν ένα κοινό στοιχείο. Ο λόγος για τον οποίο συμμετέχω στα fora του Focus και δημιούργησα και προσωπικό blog, είναι επειδή δεν ανέχομαι άλλο ανθρώπους να βγαίνουν δημόσια και να εκφράζουν ψευδοεπιστημονικές και ψευδοϊστορικές απόψεις, χωρίς να έχουν το πραγματικό ίχνος γνώσης….

Με τιμή,
Παρούσης Μανώλης"

(Συνεχίζεται;;;)

4 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Σόρρυ που επεμβαίνω, ήθελα απλώς να σου πω "Εύγε!".

Ανώνυμος είπε...

Από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, τελική τιμή: €26,33. Άρα πωλείται και προβάλλεται στο Internet:

Δείγμα γραφής: Οριζόμενος από την ατομική μου νόηση θέλω εδώ να σας αναφέρω ότι όλο αυτό το συστηματοποιημένο λογογράφημα που σας παρουσιάζω μέσα στο βιβλίο μου, το όρισε μια λειτουργική κατάσταση της Νέας Εποχής να αποκαλυφθεί.

Νίκος Γεωργίου είπε...

Κύριε Παρούση Μανώλη.

Δε ξέρω από που ξεκίνησε αύτη η διαμάχη και δεν θέλω και να μάθω. Χάνετε όμως την ουσία.

Δεν έχει σημασία αν βγάζει χρήματα από τις πωλήσεις των βιβλίων του. Συγγραφέας είναι. Το θέμα είναι εάν αυτά που υποστηρίζει μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλυτέρα το τι σημαίνει άνθρωπος και να μας καλυτερέψει τη ζωή.
Κι αυτό το συμπέρασμα δε βγαίνει διαβάζοντας αποσπασματικά δυο, τρείς προτάσεις από ένα βιβλίο που έχει 400.Και αν έχετε ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα, θα ξέρετε ότι έχουν εκδοθεί 4 βιβλία.
Απορρίψτε όποιον θέλετε. Είναι δικαίωμά σας. Πρέπει όμως, αν και εφόσον δηλώνετε ότι αναζητάτε την αλήθεια να έχετε τη πλήρη εικόνα για να μην παρασύρετε κι άλλους με ελλειπή στοιχεία, γιατί τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όταν μιλάμε για τη σωτηρία της ψυχής.

Σας εύχομαι ολόψυχα να βρείτε την ηρεμία που απαιτήται ώστε να μην παρερμηνέψετε τη πρόθεσή μου και ελπίζω να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να μελετήσετε τον Ιωάννη Γ. Τσατσαρη, γιατί πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον.

Unknown είπε...

...ΑΝΑΣΤΤΗΤΩ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΘΗΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΜΙΣΟΥΝΤΕΣ ΑΥΤΟΝ.

ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ Κ .ΙΩΑΝΝΗ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ