Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2005

Ο Δεκάλογος του καλού Άθεου...

Είσαι Άθεος; Ωραία. Μάθε λοιπόν πως σαν Άθεος έχεις μια σειρά απο δικαιώματα και υποχρεώσεις, ένα είδος "Δεκάλογου":

1. Μην πιστεύεις σε κανέναν Θεό. Στην καλύτερη περίπτωση κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, στην χειρότερη τους άλλους. Και μάλλον δεν θα ήθελες να κοροϊδεύεις κανέναν.
2. Μην λατρεύεις. Η λατρεία είναι συνεπαγώμενο της πίστης σε Θεούς και Σία, και όπως είπαμε και παραπάνω, η πίστη σε Θεούς δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί.
3. Να είσαι δίκαιος. Ως δικαιοσύνη στην προκειμένη περίπτωση νοείται η τέλεση πράξεων που δεν περιορίζουν ή καταργούν την ελευθερία των άλλων, ή την δική σου. Και εδώ περιλαμβάνεται και η θρησκευτική ελευθερία. Άσε λοιπόν τους άλλους να λατρεύουν τον Θεό τους στην ησυχία τους. Πρόσεχε όμως, γιατί μπορεί κάποια στιγμή να θελήσουν να σε "πείσουν" για την μοναδική αλήθεια που κατέχουν. Φρόντισε λοιπόν να είσαι δίκαιος, και να προστατέψεις και την δική σου ελευθερία όταν θα έρθει η ώρα.
4. Μην ξεχνάς να κάνεις διάλλειμα απο την δουλειά και τις υποχρεώσεις σου μια μέρα (τουλάχιστον) την εβδομάδα. Καλή η εργασία, αλλά ο άνθρωπος δουλεύει για να ζεί: δεν ζει για να δουλεύει. Τέτοιου είδους νοοτροπίες συναντώνται συνήθως σε φονταμενταλιστικά θρησκευτικά συστήματα. Για τον Άθεο, οι απολαύσεις δεν είναι αμαρτήματα, και η ζωή είναι η μεγαλύτερη απόλαυση.
5. Να είσαι ευγενικός με τους ανθρώπους: Μην περιμένεις να είναι όλοι Άθεοι σαν κι εσένα. Η βλακεία ως μέγεθος είναι απειρη στο Σύμπαν, και ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι η ευγένια, το χιούμορ και η λεπτή ειρωνία.
6. Μην σκοτώνεις. Ως Άθεος, γνωρίζεις καλά τις συνέπειες ενός φόνου, ειδικά ενός φόνου που έχει θρησκευτικά, πολιτικά, ιδεολογικά ή σεξουαλικά κίνητρα. Εννοείται πως αμα σου βάλουν ένα πιστόλι στο κεφάλι πρέπει κάπως να αντιδράσεις, γνωρίζεις όμως πολύ καλά πως οι περισσότεροι φόνοι δεν είναι απο αυτοάμυνα, έτσι δεν είναι;
7. Μην είσαι αλαζόνας. Μπορείς να είσαι υπερήφανος που είσαι Άθεος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κατέχεις πια και καμιά μοναδική, εξ΄ αποκαλύψεως αλήθεια. Αυτού του είδους την έπαρση, άστην καλύτερα σε αυτούς που έχουν μάθει να ζουν με την πίστη και την λατρεία των Θεών τους.
8. Μην κλέβεις. Αν υπάρχουν πράγματα που θεωρείς πως έχεις ανάγκη, αλλα δεν μπορείς να αποκτήσεις χωρίς να κλέψεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναπροσαρμόσεις τις ανάγκες σου ώστε να μην τα έχεις ανάγκη. Στο κάτω-κάτω, μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτοκίνητο, home cinema η στερεοφωνικό. Επιπλέον, και η χειρότερη δουλειά σου επιτρέπει να ζεις με αξιοπρέπια.
9. Μην λες ψέμματα. Δεν θα σου βγεί ποτέ σε καλό, ακόμα κι αν τα πράγματα δείχνουν πως θα την γλιτώσεις. Η αλήθεια άλλωστε είναι σαν το φελό: πάντοτε βγαίνει στην επιφάνεια. Και όλοι στο τέλος τα ρίχνουν στον ψεύτη. Οπότε, καλύτερα να λες αλήθεια και να σε μισούν, παρά να λες ψέμματα και σε αγαπούν. Στο τέλος, θα σε μισήσουν διπλά.
10. Μην είναι άπληστος. Η απληστεία δεν ταιριάζει σε έναν Άθεο. Η απληστεία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών που έχουν ανάγκη έναν ολόκληρο Θεό για να την περιορίσουν. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να επιθυμήσεις την κατσίκα ή το βόδι του γείτονα: μπορείς να πάρεις δικό σου βόδι ή κατσίκα, ή αν δεν μπορείς να τα πάρεις, ξέχνα τα. Στο κάτω - κάτω, αν δεν είσαι σε θέση να αγοράσεις μια κατσίκα, και με το να την κλέψεις δεν θα δεις προκοπή. Οπότε, μην είσαι άπληστος. Άσε την γυναίκα του γείτονα στην ησυχία της, και ασχολείσου με την δική σου.

Αυτός λοιπόν είναι ο ηθικός κώδικας, ο Δεκάλογος του καλού Άθεου. Θυμηθείτε όμως, καλοί Άθεοι του κόσμου αυτού: Όλοι ανεξαιρέτως οι Θεϊστές θα σας καταδικάσουν στο πυρ το εξώτερον επειδή αποφασίσατε να ζήσετε με βάση τον κώδικα αυτόν, ως αποτέλεσμα της δικής σας, ελεύθερης βούλησης, και όχι εξαιτίας του φόβου της Θείας Καταδίκης ενός Υπέρτατου Όντος που θα εξαπολύσει το αιώνιο πυρ εναντίον σας και θα σας βάλει σε καζάνια που θα βράζουν για χιλιάδες χρόνια αν αγνοήσετε τις εντολές του...

10 σχόλια:

Thrass είπε...

Παρότι άθεος, διαφωνώ σχεδόν με όλες τις εισηγήσεις (ως προς τη γενικότητά τους), αλλά έχω να πω και κάτι συγκεκριμένο για την (3):

Σκεφτόμουν ότι η δικαιοσύνη δεν οφείλει να είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ελευθερία*. Πιο λογικό μου φαίνεται να ορίσω ως δικαιοσύνη ένα σύστημα θέσεων που απλώς δεν αντιφάσκει σε κανένα σημείο του. Φυσικά υπάρχουν άπειρα τέτοια δίκαια συστήματα διαφορετικής αισθητικής (αλλά της ίδιας λογικής), που το καθένα είναι δίκαιο in its own right.


*Μιλάω για τη φιλοσοφική δικαιοσύνη, όχι την κρατική.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Δεν ξέρω τι είμαι αλλά δεν πιστεύω τίποτα που δεν αποδεικνύεται

Lao είπε...

Εννοείται συμφωνώ και επαυξάνω, μα διαφωνώ μονάχα σε μια μικρότατη –φαινομενικά – λεπτομέρεια από όλο το κείμενο. Λες στο τέλος:
"Όλοι ανεξαιρέτως οι Θεϊστές θα σας καταδικάσουν…"

Όχι και θα!! Μας έχουν ήδη καταδικάσει. Δεν έχω ξεχάσει ποτέ στη ζωή μου, το βλέμα όσων έμαθαν (όχι πάντως από προσωπική τάση επιδείξεως) πως είμαι.. άπιστος. Ειδικά όσοι με γνωρίζουν για λίγο και έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μια καλή ιδέα για την περσόνα μου (όχι που θα μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς!! Λολ). Αδυνατούν να συνδέσουν την «αθεϊα» με οτιδήποτε θεϊκό. Το πιο ειδεχθές το άκουσα φέτος το καλοκαίρι από 50άρη τύπο ο οποίος μάλιστα με γούσταρε αρκετά σαν τύπο. Είπε λοιπόν πως όλοι οι.. άθεοι είναι μακράν οι πιο ανήθικοι. Χωρίς ηθικούς φραγμούς, μηδενιστές (άσχετο τελείως) κτλ. Θα ήταν ενδιαφέρον να παρακολούθουσα την –άμεση- αντίδρασή του άμα την γνωστοποίηση πως είμαι κι εγώ ένας από δαύτους. Αλλά είπαμε (ή έστω λέω τώρα): δεν γουστάρω να ασχολούμαι και πολύ με απροσδιοριστίες. Που και που σε κανά blog μονάχα..

vasvoe είπε...

Η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα!

funEL είπε...

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΑΓΜΑ funEL ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ
Σαν περαστικοί στην επόμενη επικίνδυνη αποστολή μας ξεπέσαμε σ' αυτό το απεχθές κείμενο το οποίο του πρέπει η κατάλληλη απάντηση.
Ο Θεός δημιούργησε πρώτα τον εαυτό του, μετά τον ΕΛ και έπειτα το φως, τους γαλαξίες, τα βρυλ, τους κουλτουριαραίους, τις μικρές πράσινες μολόχες κλπ.
Ως γνωστό τοποθέτησε καζάνια στη κοίλη γη με τους καλλικατζαραίους, τους υποχθόνιους, τον Εγκέλαδο που μας περιμένουν όταν τα τινάξουμε να μας βράζουν μια αιωνιότητα, αν δεν πηγαίνουμε στην εκκλησία, δεν κοινωνάμε, κάνουμε και λέμε κακά πράγματα. Οι ΑΛΗΘΕΙΑ έχει γραφτεί από τους Αγίους, τους παππούληδες, τον γέροντα - Λέροντα -ευλόγησον, την Αγια Γραφή και όλα τα Ιερά Λιακουροπακέτα.
Όλη η επιστήμη από την απλή θεωρία των πιθανοτήτων στην εξελικτική θεωρία έως τη θεωρία του Χάους (εφ όσον δεν προϋποθέτουν και δεν χρειάζονται ανώτερη έλλογη δύναμη) είναι Σιωνιστική συνομωσία. Η κριτική ανάλυση, σατανική αυταπάτη. Η Άθεη Αναγέννηση, Γαλλική επανάσταση, Ανθρωπισμός, Ψυχανάλυση, φυσικά Μαρξισμός κλπ είναι εβραϊκές συνομωσίες των Ιλλουμινάτι, να πλήξουν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Πρέπει να ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ κάπου (οπουδήποτε... έστω στην ΑΕΚ) και όχι να ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ χρησιμοποιώντας την Άθεη Λογική (η Σκέψη είναι εφεύρεση του Αντίχριστου, το προπατορικό αμάρτημα, ο απαγορευμένος καρπός, ταρσός μετατάρσιο...), όπου φυσικά καταλήγετε στο λογικό συμπέρασμα ότι ο θεός είναι ανθρώπινη ψυχοφαντασίωση (φτου κακά, φυλακή τω στόματί μου Κύριε).

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΗ. Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟΙΑ... και

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΛΙΑΚΟΥΡΑ. Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΗΤΟΙ
HEIL UBERMENSCH LIAKO. GOTT MIT UNS ... και

ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΦΙΒΑΛΕΙ τα καζάνια ετοιμάζονται...

Ανώνυμος είπε...

Τα σημεία 1,2 και 4 προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη θέση ενός αθεϊστή, ενώ τα υπόλοιπα και καλά προσδιορίζουν τη δικαιοσύνη,χωρίς βαίβαια να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. Τι ορίζεις ως δικαιοσύνη; Τι κι αν οι ελευθερίες μας συγκρούονται; Ποιος και κυρίως πώς θα προσδιορίσει τον βαθμό ελευθερίας του κάθε ανθρώπου; Ή μήπως προσπαθείτε απλώς να επαναλάβετε τους ανώτερους ηθηκούς κανόνες απαλάσοντας τες από στοιχεία του θείου; Είναι πάντως προφανές οτί και τα δέκα σημεία μπορούν να αντικατασταθούν επιτυχώς από ένα μόνο: "Να τηρείς τις εντολές Του¨".

Keyser Söze είπε...

Έχω μια απορία, γιατί βάζεις μονάχα 10 «εντολές»; Μπορούν να υπάρχουν πολλές περισσότερες αλλά και καμία.

Ένα άλλο σχόλιο σχετικά με τον δεκάλογο σου έχει να κάνει με τη 2η υποχρέωση. Αν το να λατρεύεις είναι να συμμετέχεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσια κτλ αυτό δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύεις πραγματικά. Μπορείς κάλλιστα να είσαι άθεος και συμμετέχεις σε τέτοιου είδους λατρείες. Όπως μπορώ να καταλάβω πως η 2η υποχρέωση έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες σου υποχρεώσεις, πχ. τι θα πεις στο αγαπημένο σου ξάδερφο που σε καλεί να περαστείς στον γάμο του; Θα του πεις ότι είμαι άθεος και δεν μου επιτρέπεται να έρθω; Αμέσως αμέσως διαπιστώνουμε ότι διαχωρίζεις τον εαυτό σου από τους άλλους και ταυτόχρονα τους προσβάλλεις απαξιώνοντας κάτι που για αυτόν είναι ιερό.

Το να έρθεις σε επαφή με την αλήθεια του άλλου δεν είναι επίφοβο και ούτε θα μπορέσει να σε πείσει να πιστέψεις σε αυτήν αν εσύ ο ίδιος δεν την αναζητάς.

Ο δεκάλογος σου ένα πράγμα μου φέρνει στο μυαλό, τις θρησκείες και τις αιρέσεις τους, όπου κάποιοι θέτουν τον τρόπο που θα πρέπει να πιστεύεις για να θεωρήσε χριστιανος , βουδιστής, μουσουλμάνος κτλ. .

Οι άθεοι δεν πιστεύουν σε δόγματα, είναι ορθολογιστές και δεν υπακούουν σε δόγματα και ο δεκάλογος που προτείνεις είναι ολίγων δογματικός.

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν δεν περιμένω κανένα δεκάλογο ή δωδεκάλογο ή πεντάλογο να μου πει τα δικαιώματά μου και τις υποχρεώσεις μου ως άθεου.
Αυτές τις "εντολές" τις αφήνω να τις μαθαίνουν και να τις αποστηθίζουν οι χριστιανοί, οι μωαμεθανοί, οι ιουδαϊστές και οι λοιποί θρησκευόμενοι.

Δεύτερον, τι σημαίνει "καλός άθεος" (με μικρό άλφα παρακαλώ! Ο αθεϊσμός δεν είναι θρησκεία να διεκδικεί μεγαλεία!); Ο αθεϊσμός δεν είναι ενιαίο φιλοσοφικό δόγμα για να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, η παρέκλιση από τους οποίους κάνει κάποιον "κακό άθεο". Οπότε εννοιολογικά δεν υφίσταται το "καλός" και "κακός" στον αθεϊσμό. Ή είσαι ή δεν είσαι. Οι αξιολογικοί χαρακτηρισμοί να λείπουν.

Τρίτον, οι άθεοι δεν έχουμε ανάγκη να έλκουμε την ηθική μας τάξη και υπόσταση από κανόνες και απαγορεύσεις. Οι κανόνες και το να βασίζεσαι σε αυτούς για να αντλήσεις "ηθικά διδάγματα" και "ηθικές κατευθύνσεις" είναι καθαρά ιουδαϊστική - χριστιανική εφεύρεση.

Τέλος, είναι φανερό και στον πλέον αδαή ότι αυτό το απαράδεκτο κατεβατό είναι ακριβές αντίγραφο (με μικροαλλαγές στη γλώσσα) των ηθικών κανόνων του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού στις περίφημες "Δέκα Εντολές" της Παλαιάς Διαθήκης.Επίσης αποτυγχάνει και στον τομέα του χιούμορ οπότε (συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενων) δεν έχει καμία απολύτως αξία..

Χάρισμά τους. Δεν θα πάρουμε!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά συνεχίστε έτσι! Η βλακεία πράγματι δεν έχει όρια τελικά.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ

Πιστεύω εις το «δεν πιστεύω»,
αντίθετο της λογικής και του μυαλού,
καταπατητή συλλογισμού και ορθολογισμού.
Και σε μια άρνηση ολοκληρωτική
χωρίς καμιά υπόσταση πραγματική.
Σκότος εκ τους σκότους,
αντίρρηση σε όλους,
ακόμη και στους πρώτους,
βεβαίως παθιασμένα και όχι λογισμένα
φανατικά ακόμη και στα χλιαρά,
μπροστά σε γυναίκες και παιδιά.
Και σε μια απιστία ολοκληρωτική
προς όλες τις διευθύνσεις πεισματική
προσδοκώ να μη διαπραγματευτώ
ακόμη και αν είναι φανερό
πως το λάθος το έχω εγώ.

Troparion είπε...

Μόνο η 1η εντολή ταιριάζει, γιατί κάποιος που δεν ανήκει σε κάποια φιλοσοφία/θρησκεία μπορεί να διαμορφώνει τα δικά του πιστεύω και ηθικές αξίες.