Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τρίτη 7 Μαρτίου 2006

Μύθοι...

"Οι μύθοι, κατά τον Α. Πολίτη, δεν αντιμετωπίζονται με λογικά ή ιστορικά επιχειρήματα. Γιατί αυτό που τους θρέφει δεν είναι η άγνοια ούτε η αφέλεια. Είναι η ψυχολογική απαίτηση - μια αναπλήρωση είτε συνειδητή είτε ασυνείδητη".

http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980830a.htm

3 σχόλια:

J95 είπε...

είμαι ο καλύτερος
έχω πάντα δίκιο
με αδίκησαν
μου αξίζουν περισσότερα
πρέπει κάτι να μείνει από μένα
είμαι κάτι ξεχωριστό

Αυτή είναι η ψυχολογική απαίτηση όλων μας when you get right down to it.

Τώρα το αν θα τη νταντέψεις ή θα τη φιλοσοφήσεις είναι υποθέτω θέμα χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η απαίτηση είναι κάτι το "άγιο".

Διαφωνώ πάντως με τον Πολίτη. Οι μύθοι αντιμετωπίζονται μια χαρά (σχεδόν υπερβολικά εύκολα) με λογικά ή ιστορικά επιχειρήματα όταν χρησιμοποιούνται οι ίδιοι σαν ιστορικά ή λογικά επιχειρήματα, από αφιλοσόφητους ή αμαθείς ανθρώπους.

Οι φιλοσοφημένοι ξέρουν ότι το "μα εγώ θέλω να υπάρχει Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" δεν είναι απάντηση στο "δεν υπάρχει Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" και το "μα εγώ θέλω η ελληνική γλώσσα να είναι σπουδαία" δεν είναι απάντηση στο "το Hellenic Quest λέει πίπες". Είναι εντελώς apples & oranges η φάση.

---. είπε...

«Οι μύθοι αντιμετωπίζονται μια χαρά (σχεδόν υπερβολικά εύκολα) με λογικά ή ιστορικά επιχειρήματα όταν χρησιμοποιούνται οι ίδιοι σαν ιστορικά ή λογικά επιχειρήματα, από αφιλοσόφητους ή αμαθείς ανθρώπους».

Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση και για τις θρησκείες όμως που χρησιμοποιούνται όπως να ΄ναι btw. Γιατί βλέπεις παρέλειψες να αναφέρεις ότι όταν ένας μύθος, συμφέρει μερικούς μερικούς (με την ανάλογη εξουσία), τότε τον κάνουμε ταμπού και τοτεμ και επιλέγουμε να ΜΗΝ ακουστεί η αντίθετη άποψη χωρίς να την βαφτίσουμε «αιρετική» κ.τ.λ. Αν ήταν έτσι όπως τα λες, με δυό τρεις εκπομπούλες από μερικούς ιστορικούς θα είχαμε καθαρίσει.

Ανώνυμος είπε...

Φαντασια και Λογικη δυο μερη της ανθρωπινης φυσης που βαλλοντε μεταξη τους..εαν επικρατησει η φαντασια εχουμε την δημιουργια του φαντασιοπληκτου τυπου που τρεφεται μονο απο τους μυθους απο αυτους και για αυτους και καμια ορεξη δεν εχει για καταννοηση των λογικων και ιστορικων επιχειρηματων.Θα συμφωνησω με τον Πολιτη.
Ζευς.