Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Δευτέρα 2 Μαΐου 2005

Τα Άγια Σπίρτα...

Φέτος είπα να πρωτοτυπίσω: Λίγα λεπτά πριν την Ανάσταση, βγήκα απο το σπίτι πρός αναζήτηση ανοικτού περιπτέρου για να πάρω τσιγάρα. Έψαχνα για κανά δεκάλεπτο, και κατά συνέπεια έφαγα στη μάπα τα στίφη των πιστών με το "άγιο" φως και τα βαρελότα που έσκαγαν δίπλα μου σαν βόμβες σε χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου. Τελικά, αφού δεν βρήκα κανένα ανοικτό εκεί κοντά, σκέφτηκα να κατηφορίσω προς το μοναδικό περίπτερο που θεωρητικά θα ήταν ανοικτό: αυτό που βρίσκεται Πέτρου Ράλλη και Πειραιώς γωνία. Ε λοιπόν ρε παιδιά αυτό το περίπερο δεν κλείνει ποτέ. ΠΟΤΕ. Κυριολεκτικά. Αυτό δεν είναι περίπτερο, είναι εγγύηση! Anyway, καθώς κατηφόριζα, σε ένα δρομάκι βρισκόταν μια γριούλα με ένα κεράκι στο χέρι. Προφανώς δεν μπορούσε η κακομοίρα να ανέβει μέχρι την εκκλησία, και περίμενε εκεί μπας και περάσει κανένας χριστιανός με το φως, για να ανάψει και αυτή το κεράκι της. Και τότε μου ήρθε κατακούτελα η φοβερή ιδέα: Εφόσον υποτίθεται πως το "άγιο" φως έρχεται απο τα Ιεροσόλυμα (πρόκειται για προϊόν με trademark), θα μπορούσαν οι εκει κάτω ιθύνοντες να αγιάσουν και μερικές παρτίδες κουτιά σπίρτα, και να τις στέλνουν και αυτές αεροπορικώς στην Ελλάδα, και να τις μοιράζουν μέσω των φιλόπτωχων οργανώσεων τους σε όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν στην λειτουργία της Ανάστασης. Έτσι, θα μπορεί η γριούλα που δεν την βαστάνε τα πόδια της να κάθεται μπροστά στο εικονοστάσι του σπιτιού της με το ραδιόφωνο ανοιχτό στον σταθμό της Εκκλησίας, και μόλις ο παπάς δώσει το σύνθημα, να βγάζει το κουτάκι με τα Άγια Σπίρτα και να ανάβει το κεράκι της. Για περισσότερη αληθοφάνεια μάλιστα, προτείνω τα σπίρτα να είναι κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζονται και τα κεριά στα Ιεροσόλυμα, με αυτό το ειδικό μίγμα φωσφόρου, έτσι ώστε να βγαίνει η φλόγα στο σπίρτο "απο μόνη της" λίγα λεπτά αφότου το βγάλει απο το κουτί, χωρίς να χρειαστεί η γριούλα να το τρίψει στο σπιρτόκουτο. Φυσικά το σπιρτόκουτο θα αναγράφει πως η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Ανάστασης, και ΜΟΝΟ απο αρθόδοξους χριστιανούς πιστους, γιατί διαφορετικά η καλή λειτουργία των σπίρτων δεν είναι εγγυημένη. Επίσης, θα υπάρχει ειδική υποσημείωση η οποία θα αναφέρει πως κάθε σπίρτο του πακέτου έχει την ιδιότητα να μην καίει για διάστημα 33 λεπτών, καθώς και θείο χάρισμα να μεταφέρει την ιδιότητα αυτή στα κεριά που ανάβει, αλλά ο έλεγχος της ιδιότητας αυτής θα πρέπει να αποφεύγεται απο άτομα τα οποία έχουν πολύ αργά ανακλαστικά, ή απο άτομα που δεν διαθέτουν πυροσβεστήρα στο σπίτι τους και μένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 λεπτών απο το πλησιέστερο νοσοκομείο με μονάδα εγκαυμάτων, ή που δεν έχουν τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση ατυχήματος. Εξετάζονται επίσης και προτάσεις για την δημιουργία Αγίων Αναπτήρων...

4 σχόλια:

Filosofos είπε...

ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ, έρεψα...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Till, μπαίνω κατα καιρούς και διαβάζω τα κείμενά σου, στην μεγάλη τους πλειοψηφία πολύ αξιόλογα και μερικές φορές με την απαιτούμενη από τις περιστάσεις δόση σαρκασμού!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως νομίζω ότι ασχολείσαι λάθος, με ένα θέμα που δεν γνωρίζεις. Μπορεί βέβαια αυτό να σταθεί αφορμή να το γνωρίσεις καλύτερα..

Οπως και να έχει με την ευκαιρία αυτή σου έυχομαι χρόνια πολλά και καλά. Κι αν ήμουν σίγουρος πως δεν θα το θεωρούσες ως προκληση θα εκλεινα με τον επίκαιρο εορταστικό χαιρετισμό, Χριστός Ανέστη!

Phantasmak είπε...

Έγραψες... Με το "άγιο" φως έχουν ασχοληθεί πολλά άρθρα που επιχειρούν να καταρρίψουν το μύθο (είχα δει ένα πρόσφατα αλλά δε θυμάμαι το λινκ τώρα). Να τ' ακούν οι Ευαγγελάτοι αυτά και οι λοιποί νταβατζήδες της απ-ενημέρωσής μας.

J95 είπε...

Άλλο περίπτερο που δεν κλείνει ΠΟΤΕ είναι αυτό στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Σκεφτηκα πως θα ήταν καλό να το ξέρεις αν βρεθείς ποτέ από τα μέρη μας και έχεις ξεμείνει από τσιγάρα :)