Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Παρασκευή 13 Μαΐου 2005

Βεδικός Δημιουργισμός...

Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο «Forbidden Archeology: The Hidden History of the Human Race» (1996) των Michael A. Cremo and Richard L. Thompson, το οποίο είναι πολύ της μόδας σε διάφορους κύκλους τα τελευταία χρόνια. Το βιβλίο αυτό ακολουθήθηκε από μια αναθεωρημένη και «συμπυκνωμένη» έκδοση δυο χρόνια αργότερα, με τον τίτλο «The Hidden History of the Human Race: The Condensed Edition of Forbitten Archeology». Σύμφωνα με τον ίδιο τον Cremo, η δεύτερη έκδοση είναι «μικρότερη, πιο αξιόπιστη, και φτηνότερη». Συνεπώς, πιο προσιτή για το κοινό. Σημειωτέον πως και τα δυο βιβλία έχουν πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 300.000 αντίτυπα.

Ουσιαστικά το βιβλίο αυτό (αναφέρομαι και στα δυο ταυτόχρονα, μιας και είναι το ίδιο πράγμα), υποστηρίζει πως διάφορα ανθρωποειδή και πιθηκοειδή πλάσματα συνυπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, και πως η σύγχρονη επιστήμη κρύβει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την θεωρία αυτή (κοινώς, η σύγχρονη επιστήμη είναι συνωμότης κατά της αλήθειας). Το βιβλίο αρχικά εκδόθηκε από το Bhaktivedanta Institute του San Diego, και ήταν αφιερωμένο στην «Θεία Χάρη του A. C. Ghaktivedanta Swami Prabhupada». Και οι δυο συγγραφείς είναι μέλη του Bhaktivedanta Institute, το οποίο είναι τμήμα της «Διεθνούς Κοινωνίας της Krishna Συνηδητότητας» (κοινώς είναι ινδουιστές). Στο βιβλίο τους επιχειρούν να αποδείξουν πως η «δική τους» παλαιοανθρωπολογία και αρχαιολογία (η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στις Ινδικές Βέδες) είναι η ορθή. Η μέθοδος βέβαια που ακολουθούν είναι ακριβώς ή ίδια μέθοδος που ακολουθούν και οι συνάδελφοι τους, Χριστιανοί Δημιουργιστές: παραθέτουν διάφορα «παράδοξα» ευρήματα τα οποία φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την σύγχρονη επιστήμη και την Δαρβίνεια θεωρεία, και στην συνέχεια επικολλούν αποσπασματικές δηλώσεις γνωστών επιστημόνων (τις οποίες παραθέτουν φυσικά χωρίς τα συμφραζόμενα τους), καταλήγοντας έτσι σε συμπεράσματα τα οποία οι αρχικοί συγγράφεις δεν υιοθέτησαν ποτέ.

Η ουσία βέβαια πως ούτε ο Cremo (του οποίου το «νέο» όνομα ως μυημένου Ινδουιστή είναι Drutakarma Dasa), ούτε ο Thompson έχουν κάποια, ελάχιστη έστω, κατανόηση των επιστημών με τις οποίες ασχολούνται: Ο Thompson δηλώνει γενικά «επιστήμονας» και «μαθηματικός», και ο Cremo «συγγραφέας και εκδότης βιβλίων και περιοδικών που εκδίδονται από τον όμιλο Bhaktivedanta Books». Κοινώς, δεν είναι ούτε ανθρωπολόγοι, ούτε αρχαιολόγοι, ούτε παλαιοανθρωπολόγοι, ούτε καν ιστορικοί… Η πλειοψηφία των «ευρημάτων» που παραθέτουν ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα στην Γαλλία, και για να υποστηρίξουν την εγκυρότητα της θέσης τους δηλώνουν πως τα στοιχεία τους δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν στο περιοδικό «American Journal of Science» το 1820. Αυτό που δεν λένε όμως είναι πως το συγκεκριμένο περιοδικό, την συγκεκριμένη περίοδο, δημοσίευε επίσης και «επιστημονικές» μελέτες για τις γοργόνες και για θαλάσσια τέρατα…

Για να μην το κουράσω άλλο το θέμα, θα καταλήξω στο εξής: όπως ακριβώς οι Χριστανοί Δημιουργιστές επιχρίουν επιστημονικά την Βίβλο και κυρίως την Γένεση, έτσι και οι Cremo και Thompson, ως Ινδουιστές Δημιουργιστές, επιχρίουν επιστημονικά τις ιερές Βεδικές γραφές των Ινδών. Και αυτό επειδή η Bhagavata Purana δηλώνει πως οι άνθρωποι ζουν στον πλανήτη μας εδώ και μια μεγάλη χρονική περίοδο, η οποία καλείται Ημέρα του Brahma, και η οποία αποτελείται από χίλιους κύκλους Yuga. Κάθε κύκλος Yuga αποτελείται από 12.000 «χρόνια των Θεών». Και μια και κάθε «χρόνος των Θεών» αποτελείται από 360 ανθρώπινα χρόνια, κάθε κύκλος Yuga αποτελείται από 4.320 εκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς η Ημέρα του Dharma η οποία αποτελείται από 1.000 κύκλους Yuga είναι 4.320 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι συγγραφείς λοιπόν προσπαθούν να αποδείξουν πως ο άνθρωπος υπάρχει στην Γη με την σημερινή του μορφή εδώ και 4.320 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτά.

Η πλέον εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία καταρρίπτει τις «αποδείξεις» των Cremo και Thompson (για όποιον θέλει να μελετήσει περεταίρω) είναι το βιβλίο «The Antiquity of Man: Exploring human evolution and the dawn of civilization» του Νοτιοαφρικανού αρχαιολόγου Michael Brass, με εισαγωγή και σχόλια του παλαιοανθρωπολόγου καθηγητή Colin Groves του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.

Και τα δύο βιβλία υπάρχουν στο Amazon.com και μπορούν να παραγγελθούν, για όποιον θέλει να κάνει μια ενδελεχή μελέτη του θέματος…

1 σχόλιο:

J95 είπε...

Και βέβαια once more να πω ότι δεν ήταν η sister-of-j95 υπεύθυνη για το παραπάνω σχόλιο, αλλά εγώ και τα κωλοcookies του blogger.