Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005

Και μιας και μίλησα για Ιστορία...

"Η τέχνη του να καταλήγεις σε συμπεράσματα με βάση την εμπειρία και την παρατήρηση συνίσταται στο να αξιολογείς πιθανότητες, και στο να υπολογίζεις αν οι πιθανότητες αυτές είναι υψηλές ή τουλάχιστον αρκούντως πολλές ώστε να αποτελέσουν απόδειξη. Αυτός ο τύπος υπολογισμού είναι περισσότερο πολύπλοκος και και πιο δύσκολος απο ότι θα φανταζόταν κανείς. Απαιτεί μεγάλη σωφροσύνη, συνήθως μεγαλύτερη απο την δύναμη των απλών ανθρώπων. Η επιτυχία των τσαρλατάνων, των μάγων και των αλχημιστών - και όλων αυτών που εκμεταλεύονται την ευπιστία του κοινού - βασίζεται σε λάθη αυτού ακριβώς του είδους του υπολογισμού".

Antoine Lavoisier - Benjamin Franklin, στο "Report of the Commision delegated by the King to investigate Animal magnetism" (1784).

Η συγκεκριμένη επιτροπή ερευνούσε τις αιτιάσεις του διάσημου την εποχή εκείνη Franz Anton Mesmer, ο οποίος κορόιδευε και εκμεταλευόταν το σύνολο σχεδόν της "καλής" Ευρωπαικής κοινωνίας με τα φαντασμαγορικά του σόου...

1 σχόλιο:

funEL είπε...

Είσθε γνωστός κουλτουριαραίος κύριε Εμμανουήλ, (έχουμε βάσιμες πληροφορίες Σακέτου - Πακέτου ότι μπορεί να είστε χαρακτηριστικός καλικατζαραίος).
Γιαυτό θα σας πούμε τα κάλαντα:
Ο Αγιοβασίλης του Τάγματος funEL σας εύχεται χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2024.