Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 24 Ιουνίου 2006

AthensWiFi ξανά...

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: συντελεστές του έργου είναι:
"Το athenswifi σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ (Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων), και αναδόχους προμήθειας εξοπλισμού και εγκατάστασης τις εταιρείες SPACE Hellas ΑΕ, Netspot, Exponent και Vivodi ΑΕ για τη γραμμή διασύνδεσης με το Internet. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, μέτρο 4.2, στο πλαίσιο των επιδεικτικών δράσεων προώθησης της ευρυζωνικότητας της Ειδικής Γραμματείας για την ΚτΠ (Κοινωνία της Πληροφορίας)".
Και όλο αυτό το κακό, για μια γραμμή 4Mbps, που την δίνει η Vivodi.
Μα είμαστε σοβαροί τελικά; Μίλησα με αρκετούς ανθρώπους του χώρου για το συγκεκριμένο θέμα, και η άποψη τους (και συμφωνώ με αυτή) είναι πως, για τον συγκεκριμένο χώρο (πλατεία Συντάγματος), με την συγκεκριμένη λογική (προώθηση του WiFi και του γρήγορου Internet στον κόσμο για εξοικίωση), και με τα φράγκα που έχουν πέσει απο το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, θα έπρεπε να έχουν μια γραμμή 1 gigabit τουλάχιστον για πρόσβαση στο Internet (χα! και ποιός ρε μεγάλε θα υλοποιούσε γραμμή 1 gigabit; η Vivodi;).
Τελικά όντως όλες αυτές οι τυμπανοκρουσίες έγιναν για τα μάτια του κόσμου. Το έργο είναι μια φούσκα. ΕΚΤΟΣ πια κι αν οι κρατούντες είναι σίγουροι ότι σε αυτή τη κωλοχώρα κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το Internet (τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές) οπότε εκτός απο μερικούς κολλημένους, ποιος να τρέχει τώρα στο Σύνταγμα για να μπεί στο Internet με WiFi; Αν λοιπόν είχαν στο μυαλό τους σχέδιο τύπου "ελα ρε, αντε να μαζεύονται 6-8 άτομα κάθε φορά", τότε ναι, μια γραμμή 4Mbps αρκεί (με τα ελληνικά δεδομένα πάντα, γιατί σε χώρες όπως πχ η Δανία, 4Mbps είναι η τυπική ΟΙΚΙΑΚΗ γραμμή). Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αμα σκάσουν μύτη κανα Σάββατο απόγευμα καμιά 300ριά με τα laptop τους και αρχίζουν να κατεβάζουν Vista και να παίζουν Warcraft....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν έχεις ασχοληθεί με κοινοτικά προγράμματα ,εγώ έχω ασχοληθεί με πολλά από αυτά ,συγκεκριμένα μολις χθές μας εγκρίθηκε ένα από το leader+ μέτρο 1.4.3 που αφορά πλήρη εξοπλισμό θεατρικού τμήματος.Φίλε ,εκεί τα πράγματα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά απο ότι έχουμε συνηθήσει στην ελλάδα.Τα χρήματα είναι εκεί ,σου λένε ,κάνε αυτές τις κινήσεις ,απόδειξε συγκεκριμένα πράγματα παρουσίασε έργο και πάρτα!
Ως εκ τούτου λοιπόν το συγκεκριμένο έργο εάν είναι από κοινοτικά κονδύλια τότε καλώς το έκαναν διότι τα χρήματα αυτά θα ήταν χαμένα.
Το μόνο ,ίσως ,που θα μπορούσες να μεμφθείς είναι η επιλογή και η οργάνωση αυτών των έργων.
Δώσε βάση σε αυτό τωρα -το λέω σε κάθε ευκαιρία- αφορά την αθηνοκεντρική οργάνωση του κράτους ,μπορεί εσείς να γκρινιάζετε για τα 4MB αλλού όμως θα παρακαλάγανε έστω και 56bps!αλλού γίνονται θαύματα με κόστος μόνο κατάθεση ψυχής ,και όχι τρύκ που κοστίζουν δισ (βλέπε ολυμπιάδα ,eurovision ,scorpions ,pink floyd κ.α.)
Αλήθεια ποιός γνωρίζει οτι νησί των 100 000 κατοίκων συντηρεί 20! φιλαρμονικές με εκατοντάδες! μέλη η κάθε μια;Ποιός γνωρίζει οτι πόλη της πατρίδας μας και οι κατοικοι της ήταν κριτές για το αν θα ανέβαινε όπερα στην σκάλα του Μιλάνου;
Τέλος θέλω να αναφέρω πως οι κάτοικοι της επαρχίας έχουν ένα μόνιμο παράπονο πως όλα συμβαίνουν στην αθήνα ,ΟΛΑ ,ενώ εκτός αθηνών ...τίποτα!

J95 είπε...

Και όλο αυτό το κακό, για μια γραμμή 4Mbps, που την δίνει η Vivodi.

Έχω δώσει τον ορισμό του κοινοτικού project προφανώς στα αμιγώς εγχώρια δημόσια project τα πράγματα αποκλείεται να είναι καλύτερα.

Κατά τα άλλα σκέψου ότι πριν 2-3 χρόνια που λογικά θα προκηρύχθηκε, τα 4MBps θα ήταν state of the art.