Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Αλλαγή Antivirus...

Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ Norton Antivirus. Ήταν ένα από τα κολλήματα μου, να το πω έτσι. Διάφορα σκηνικά τον τελευταίο καιρό όμως με έκαναν να επανεξετάσω το ζήτημα. Όχι, δεν γέμισα ιούς, απλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ επεμβαίνει ο Norton στο σύστημα, πόσους πόρους καταλαμβάνει, και πόσο σπαστικός μπορεί να γίνει όταν θέλεις να κρατήσεις ένα αρχείο που το πρόγραμμα το αναγνωρίζει ως πιθανό trojan. Οπότε άρχισα να ψάχνω για καινούργιο Antivirus. Κατέληξα σε δύο, το NOD32 και το Kaspersky. Τελικά επέλεξα το NOD32, απλά επειδή διαθέτει την καλύτερη on access scan τεχνολογία. To Kaspersky έχει χωρίς αμφιβολία τον καλύτερο on demand scanner, τελικά όμως αποφάσισα πως αυτό που πρώτιστα με ενδιαφέρει είναι το μπλοκάρισμα ΠΡΙΝ από την δράση του ιού/trojan/οτιδήποτε, και όχι ο εντοπισμός του ΜΕΤΑ την δράση του. Και όταν πρόκειται για on access scanning, το NOD32 είναι απλά ο βασιλιάς. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι Marketing...

5 σχόλια:

xpan είπε...

Επειδή ήμουν χρήστης windows για πολλά χρόνια (μέχρι να απεξαρτηθώ πλήρως και να βάλω Linux) ποτέ δε χρησιμοποίησα κανένα antivirus και ποτέ δεν έπιασα ιο ή malware πέρα απο τον blaster που απλά επανεκκινούσε το PC μέχρι να βάλω το patch. Αυτό απο την 2η χρονιά κυκλοφορίας των XP (την 1η έτρεχα ακόμα τα 2000)

Υπάρχουν όμως 4 πράγματα που έκανα:

1. Microsoft auto-updates (δυστυχώς λειτουργεί καλά μόνο με τα αυθεντικά windows, αν και απο οτι ακούω κυκλοφορούν κάποια πατσαρισμένα που ξεπερνάν το authentication)

2. Είχα ανοιχτό το απλό firewall των windows, πάντα.

3. Μη χρήση Outlook/IE (μακράν τα χειρότερα προγράμματα που έχουν γραφτεί)

4. Μηδέν επισκεψιμότητα σε porn/warez

Τα παραπάνω 4 είναι αρκετά για να μην πιάσεις ποτέ τίποτα κακό στο Πισι σου. :)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή εγώ είμαι ακόμα χρήστης Windows, κατέληξα πως υπάρχουν 3 τρόποι για να μην πιάσει ποτέ το PC τίποτα:

Πρώτος τρόπος: Το βγάζεις από την πρίζα (μόνιμα).

Δεύτερος τρόπος: Το έχεις μεν στην πρίζα, αλλά δεν έχεις internet. Επιπλέον, δεν βάζεις ΠΟΤΕ CD ή δισκέτες η flash drives τρίτων επάνω του.

Τρίτος τρόπος: Το έχεις στην πρίζα, και έχεις και Internet, και CD και ότι γουστάρεις. Αλλά έχεις ένα καλό Antivirus, ένα καλό anti-spyware, ενεργά τα auto updates, ανοιχτό το Firewall, να χρησιμοποιείς Firefox - Thunderbird...

Ανώνυμος είπε...

γιατι δεν δοκιμασες να πειραματιστεις με καποιο freeware antivirus;Μερικα απο αυτα θεωρουμε πολυ αξιολογα ισως καλυτερα και απο αλλα εμπορικα.
Εγω χρησιμοποιω εδω και ενα περιπου χρονο το Avast! Home Edition χωρις κανενα σοβαρο event!

Ανώνυμος είπε...

Όντως τα freeware Antivirus είναι πολύ καλά, δυστυχώς όμως ΔΕΝ είναι καλύτερα από τα commercial antivirus. Μιας και αναφέρεις το Avast, ας μιλήσουμε για αυτό. Στο τελευταίο proactive test (δοκιμή ανεύρεσης on the wild ιών) του AV Comperative, το NOD32 είχε επιτυχία 71%. To Avast είχε επιτυχία 37%. Επιπλέον, το NOD32 είχε 0 false alarms, ενώ το Avast 9. Αυτά πρακτικά σημαίνουν πως, αν βγει on the wild ένας νέος, πολυμορφικός ιός ή ένα νέο trojan, με το NOD32 έχεις 71% πιθανότητα να τον "πιάσεις" πρώτου τρέξει στο σύστημα σου, και με μηδενική πιθανότητα να κάνει λάθος το antivirus, ενώ με το Avast έχεις 37% πιθανότητα να το πιάσεις, και με μια μικρή πιθανότητα αυτό που θα εντοπίσει το antivirus να μην είναι τελικά ιός.

Κοινώς, τα Heuristics του NOD32 είναι τα καλύτερα που υπάρχουν, και το αντίστοιχο σύστημα του Avast δεν τα φτάνει ούτε κατά διάνοια. Δε λέω, καλό το Avast, και έχει και εξαιρετική on demand μηχανή εύρεσης ιών. Άλλο πράγμα όμως το on demand, και άλλο το on access. Άλλο πράγμα δηλαδή το χειροκίνητο σκανάρισμα του δίσκου για ιούς, και άλλο πράγμα ο έλεγχος απο το antivirus σε real time για το τι μπαίνει στο σύστημα... Αν εσύ τώρα δεν έχεις πρόβλημα όπως λές, τότε OK, μια χαρά είναι το Avast.

asoee είπε...

"miden episkepsimotita se porn/warez"????

ma kala, eimaste sovaroi??

internet IS for porn.