Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 7 Αυγούστου 2004

Ιστορία; ποιά Ιστορία;

Τρίτη, 3 Αυγούστου, εφημερίδα «Τα Νέα». Άρθρο με τίτλο «Ιστορία μου, αμαρτία μου» στην σελίδα 21. Τι λέει με δυο λόγια; Πως οι Έλληνες μαθητές ούτε γνωρίζουν, ούτε μαθαίνουν ιστορία. Παρατίθενται και πίνακες με ποσοστά κάτω από τις βάσεις στις εξετάσεις Ιστορίας στην Β (γενικής παιδείας) και Γ (κατεύθυνσης) Λυκείου. Τελικά, θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι παιδιά 15-18 ετών δεν γνωρίζουν Ιστορία και δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα οποιοδήποτε ιστορικό θέμα σε γραπτό λόγο; Κατά την γνώμη μου, όχι. Όταν ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου είναι πολύ πιο εύκολο και προσιτό να αγοράσει κανείς βιβλία του Φουράκη και του Κεραμμυδά, απ΄ ότι την ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών (ή έστω την συντηρητική Ιστορία του εθνικού μας ιστορικού, του Παπαρρηγόπουλου), δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό. Όταν το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ανοίξει την τηλεόραση του και να παραγγείλει απευθείας από τον Λιακόπουλο τα ανεκδιήγητα βιβλία που διαφημίζει και πουλάει, τότε τι μπορεί να περιμένει κανείς; Να μάθουν οι μαθητές Ιστορία; Εδώ δεν την γνωρίζουν καλά-καλά οι ενήλικες, και περιμένουμε από τους έφηβους; Τι απαντάς άραγε σε έναν μαθητή που σου λέει ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου είναι Ελληνικές, ότι η Ατλαντίδα ήταν πραγματική και ότι οι Έλληνες κατάγονται από το Σείριο, όταν εσύ ο ίδιος δεν γνωρίζεις πόσο παλαιότερος είναι ο Αιγυπτιακός από τον Ελληνικό πολιτισμό, δεν έχεις διαβάσει ποτέ Πλάτωνα, και αγνοείς την θεωρία της Εξέλιξης δια μέσου της Φυσικής Επιλογής του Κάρολου Δαρβίνου;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνεις να εκφράσεις τις απόψεις που κουβαλάς. Μπορεί να μην συμφωνώ μερικές φορές με τις απόψεις σου, και περισσότερο με τον τρόπο σου αλλά εκτιμώ το ότι προσπαθείς. Θα επισκέπτομαι την σελίδα σου γιατί δεν συνηθίζω να διαβάζω μόνο ότι μου χαϊδεύει τα αυτιά. Οι θέσεις σου με κάνουν και παλεύω. Και αυτό το επιδιώκω.

Καλό κουράγιο, ΕΤΑΙΡΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

MΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛ-ΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΡΙΟ;
Ο ΦΟΥΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΕΡΑΜΜΥΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛ-ΛΗΝΕΣ (ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟ ΕΛ, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΕΛ-ΛΗΝΑΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΡΙΟ; ΑΥΤΟ ΕΣΥ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ, ΕΝΩ ΕΓΩ ΞΕΡΩ, ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ!
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΣΑ ΛΑΟΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ.
ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΙΣΟΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ), ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠ ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΩΝ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Για τον ανώνυμο φίλο απο τον Σείριο:
Ακριβώς όπως το είπες φίλε: άνθρωποι με μισοξεχασμένες στοιχειώδεις γνώσεις δημοτικού. Αυτοί είναι που έχουν ανάγκη τους μύθους περί εξωγήινης καταγωγής, νίκης επι των υποτιθέμενων Δρακονιανών, και θούριους για επιστροφή στα περασμένα μεγαλεία... Αυτοί είναι που έχουν ανάγκη να ξεπέράσουν την μιζέρια και τις ανασφάλειες τους, και να αισθανθούν σημαντικοί...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ, ΤΟ 2012 Η ΤΟ 2022 ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΛΕΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΚΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛ

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό επιχείρημα...