Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 28 Αυγούστου 2004

Θεωρίες, υποθέσεις, εικασίες και παραμύθια...

Ως γνωστόν, υπάρχουν θεωρίες, υποθέσεις, εικασίες και… παραμύθια που ασχολούνται με την καταγωγή του ανθρωπου. Τι ακριβώς είναι το καθένα; Ας τα πάρουμε απο την αρχή:
Μια θεωρία είναι ένα οργανωμένο σύνολο αρχών, κανόνων και επιστημονικών νόμων, που αποσκοπούν στην περιγραφή και στην ερμηνεία ενός συνόλου δεδομένων.
Μια υπόθεση είναι κάτι που θεωρεί κάποιος ως δεδομένο, προκειμένου να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, το οποίο με την σειρά του θα επιβεβαιώσει ή όχι την αρχική υπόθεση.
Η εικασία τώρα, είναι μια αυθαίρετη υπόθεση, ένα όχι βεβαιωμένο συμπέρασμα στο οποίο οδηγείται κάποιος.
Τέλος, όσον αφορά το παραμύθι, στην χώρο της επιστήμης τουλάχιστον, δεν είναι παρά μια «ποιητική αδεία» αφήγηση η οποία δεν εξαρτάται από τους όρους της πραγματικής ζωής, και η οποία σποσκοπεί συνήθως στην τέρψη του αναγνώστη.

Ως παραμύθι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τις διδασκαλίες των «εκλεκτών» Φουράκη και Κεραμμυδά περί Ομάδας Ε και Εξωγήινης καταγωγής των Ελλήνων από τον Σείριο. Πρόκειται για τυπικά άσχετες με την πραγματικότητα αφηγήσεις, οι οποίες αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην ανόρθωση του εθνικού φρονήματος της μικρής εκείνης μερίδας των σημερινών Ελλήνων που αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στα ιστορικά δρώμενα και στον βίο που διάγουν.

Ως εικασία πάλι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τα όσα έχουν γραφτεί περί Σπαρτιατικής καταγωγής των Αραουκανών της Χιλής. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι αυθαίρετη, καθώς δεν στηρίζεται σε κανενός είδους φυσικό δεδομένο, ενώ επιπλέον η καθόλα γνωστή Ιστορία της μεταναστευτικής πολιτικής της Σπάρτης κατά τον 8ο – 6ο αιώνα αποκλείει την οποιαδήποτε πιθανότητα καταγωγής των Αραουκανών από τους Σπαρτιάτες.

Ως υπόθεση τώρα, ερμηνεύονται ειδήσεις του τύπου "η ανθρωπότητα κατάγεται απο τον Βορά και όχι απο την Αφρικη". Πρόκειται για υπόθεση και όχι για θεωρία, καθώς οι Ρώσοι επιστήμονες οι οποίοι αναφέρονται στην συγκεκριμένη είδηση (η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της τον τελευταίο καιρό στο δίκτυο), ξεκινάνε αυθής εξαρχής δηλώνοντας πως πιστεύουν στην καταγωγή του ανθρωπου από τον Βορά, και απλά προσπαθούν να εντοπίσουν τα δεδομένα αυτά τα οποία θα τους επιτρέψουν να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση τους, και πιθανόν να την προάγουν κάποτε σε θεωρία. Επι του παρόντος, τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν δεν μπορούν να ληφθούν σοβάρά υπόψη, ακριβώς επειδή δεν είναι σε θέση ούτε να στοιχειοθετήσουν πλήρη θεωρία, αλλά ούτε και να εξηγήσουν την ύπαρξη των παλαιότερων ευρημάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Το ίδιο το κείμενο της συγκεκριμένης είδησης, τονίζει πως από την μια έχουμε τεκμηριωμένες θεωρίες που βασίζονται στα αρχαιολογικά δεδομένα, και από την άλλη διάφορες υποθέσεις, όπως αυτή που κάνουν οι συγκεκριμένοι Ρώσοι. Και το τραγικό είναι πως, για να τεκμηριώσουν την υπόθεση τους, βασίζονται σε μια ακόμα εικασία, πως και καλά μπορεί κάποτε ο Βοράς να ήταν ζεστός και να είχε συνθήκες που θα επέτρεπαν την εξέλιξη της ζωής. Και φυσικά αυτή η εικασία δεν τεκμηριώνεται, καθώς τα γεωλογικά δεδομένα την απορρίπτουν αυθής εξαρχής…

Και φτάνουμε επιτέλους στις θεωρίες. Ποιες είναι λοιπόν οι περίφημες αυτές θεωρίες οι οποίες προβάλουν μοντέλα για την καταγωγή και μετακίνηση του ανθρώπου στον πλανήτη; Υπενθυμίζω πως οι θεωρίες είναι οργανωμένα σύνολα αρχών, κανόνων και νόμων που περιγράφουν και εξηγούν τα υπάρχοντα δεδομένα. Νέτα – σκέτα λοιπόν, αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την επιστήμη της Ανθρωπολογίας και της Παλαιοανθρωπολογίας υπάρχουν μονάχα δυο ολοκληρωμένες θεωρίες οι οποίες εξηγούν την καταγωγή του ανθρώπου. Η Out of Africa theory, και η Multi – regional theory.

Σύμφωνα με την θεωρία της «μοναδικής καταγωγής» (Out of Africa theory), τα πρώτα είδη της οικογένειας των ανθρωπίδων, και συγκεκριμένα ο homo habilis, εξελίχθηκε στην Αφρική περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αργότερα οι απόγονοι αυτού του είδους μετανάστευσαν «έξω από την Αφρική». Οι απόγονοι τους, ανάμεσα τους και ο homo erectus, εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη. Ευρήματα όπως ο «Άνθρωπος του Πεκίνου» και ο «Άνθρωπος της Ιάβας» αποτελούν σημαντικά θετικά στοιχεία, συνήγορα της συγκεκριμένης θεωρίας. Επίσης, ο homo neanderthalensis θεωρείται και αυτός απόγονος αυτών των πρώιμων μεταναστών. Ο «Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων» επίσης, είναι το μοναδικό εύρημα ανθρώπου Νεάντερταλ που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Όλα τα επιμέρους είδη των Ανθρωπίδων οδηγήθηκαν αργά ή γρήγορα στην εξαφάνιση, εκτός από ένα: τους Homo Sapiens, οι οποίοι εξελίχθηκαν στην Αφρική κάπου μεταξύ 200.000 και 100.000 χρόνια πρίν. Οι Sapiens, σε μια δεύτερη έξοδο από την Αφρική, άρχισαν να αποικούν τον κόσμο. Ακριβώς επειδή άνηκαν σε διαφορετικό υπό – είδος, δεν αναμίχθηκαν με τα απομεινάρια των άλλων ανθρωπίδων. Η θεωρία της «εξόδου από την Αφρική», υποστηρίζεται τόσο από το αρχείο των απολιθωμάτων, όσο και από την σύγχρονη γενετική και τα ευρήματα του DNA, και κυρίως από το μιτοχονδιρακό DNA και από τις αλληλουχίες των Y χρωμοσωμάτων.

Στον αντίποδα αυτής της θεωρίας, βρίσκεται η θεωρία των «πολλαπλών περιοχών» η οποία υποστηρίζει πως όλες ή μερικές από τις γενετικές ποικιλίες ανάμεσα στις σύγχρονες ανθρώπινες φυλές οφείλονται στην γενετική κληρονομιά από τα είδη των ανθρωπιδων τα οποία κατανέμονταν στην Ασία και την Ευρώπη πριν από την εξέλιξη του σύγχρονου ανθρωπου, και πως ο σύγχρονος άνθρωπος αναμίχθηκε με τα άλλα αυτά είδη, έτσι ώστε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου δημιουργήθηκαν ημί διακριτές φυλές, οι οποίες ενσωματώνουν τους γενετικούς συνδιασμούς των προγόνων τους.

Μέχρι και τα μέσα της δεκαετία του 1990, οι δυο αυτές θεωρίες ήταν σχεδόν ισοδύναμες. Την τελευταία δεκαετία πάντως, τόσο τα καινούργια ευρήματα απολιθωμάτων, όσο κυρίως η φοβερή πρόοδος που έχει συντελεσθεί στην μελέτη του DNA και των χρωμοσωμάτων, δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στην Out of Africa theory. Επιστημονικά τουλάχιστον, η θεωρία στην βάση της δεν αμφισβητείται, καθώς πέραν όλων των άλλων στηρίζεται και από την θεωρία της Εξέλιξης μέσω της Φυσικής Επιλογής (τόσο από τους Δαρβινιστές όσο και από τους Νεοδαρβινιστές) η οποία έχει πλέον εγκαθιδρυθεί ως η βάση της σύγχρονης Γενετικής, της Παλαιοανθρωπολογίας και της Βιολογίας… Οι μόνοι που εναντιόνονται πλέον σε όλα αυτά είναι οι Δημιουργιστές (ξέρετε, αυτοί οι γραφικοί που υποστηρίζουν πως η Γη έχει ηλικία 6.000 χρόνια, πως είναι επίπεδη και πως ο Ήλιος γυρίζει γύρω της)…

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το θέμα είναι ένα, τι θα κερδίσουμε αν μάθουμε την αλήθεια; Αν πεθάνουν τα παραμύθια;