Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2006

ΕΟΜ...

Υπάρχουν τελικά κάποια πράγματα που απλά σε στεναχωρούν. Διαβάζω σήμερα στο In.gr πως στην χώρα μας αντιστοιχούν 6 δωρητές οργάνων ανα εκατομμύριο πληθυσμού, με στοιχεία του 2004 που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν, ποσοστό απο τα μικρότερα σε όλη την Ευρώπη...

Μετά πηγαίνω στο site του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (www.eom.gr). Υποτίθεται πως είναι η κεντρική πύλη πληροφόρησης για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Με το που μπαίνεις στο site, βλέπεις ένα link για την Ελληνική έκδοση του site, και ένα για την Αγγλική. Η Αγγλική είναι under construction απο την εποχή που φτιάχτηκε το site, δηλαδή εδώ και 5-6 χρόνια. Κάνεις κλικ στην Ελληνική έκδοση, και μπαίνεις σε ένα site που η αισθητική του σου θυμίζει έντονα σελίδες που έχουν κατασκευαστεί απο μαθητές Λυκείου της εποχής του '90, χρησιμοποιώντας Word. Πατάς στα Στατιστικά στοιχεία, και διαπιστώνεις πως υπάρχουν νούμερα μόνο μέχρι το 2002. Λές και απο το 2002 και μετά σταματήσαν να δουλεύουν τα μεταμοσχευτικά κέντρα... Πατάς στις Τρέχουσες Ειδήσεις, και η τελευταία είδηση που έχει καταχωρηθεί έχει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2003. Πατάς στις Χρήσιμες Ιστοσελίδες, και βλέπεις όλα κι όλα 7 ελληνικά link, και καμιά εικοσαριά ξένα. Ούτε λέξη για το τι ακριβώς είναι το καθένα, ποιά η χρησιμότητα του, γιατί υπάρχει στο φινάλε. Και φυσικά υπάρχει σελίδα με την θέση της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου για τις μεταμοσχεύσεις. Αυτό ειδικά πρέπει να το διαβάσετε, καθώς είναι απίστευτη η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου: παίρνει θέση ΧΩΡΙΣ να παίρνει ουσιαστική θέση...

Κατά τα άλλα, η χώρα μας διαθέτει 6 δωρητές οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού...

4 σχόλια:

isobel είπε...

δλδ με έναν πρόχειρο υπολογισμό 10Μ οι έλληνες άρα 24 δωρητές -2 που θα δωρήσουν σε εσένα (ως συγγραφέα του ποστ) και σε εμένα (ως σχολιαστή του) έμειναν 22 για όλη την υπόλοιπη Ψαροκώσταινα, καλή φάση!!!
Υ.Γ. Δεν αποδέχομαι δωρεά οργάνου από μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη

Ανώνυμος είπε...

καλό...

J95 είπε...

To 2001 που δούλεψα στην Απογραφή, μας είχαν δώσει να μοιράζουμε και κάτι φυλλάδια του οργανισμού μεταμοσχεύσεων.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι σε γενικές γραμμές οι αμόρφωτες και με το ένα πόδι στον τάφο γριές τα έπαιρναν με αξιοθαύμαστη προθυμία, ενώ από νέους και μορφωμένους οικογενειάρχες άκουγα εχθρικές ατάκες του τύπου "σιγά μη μπλέξω εγώ με αυτά, για να με φάνε οι γιατροί με την πρώτη ευκαιρία".

Είναι δηλαδή κάτι παραπάνω από διαδεδομένη στον πληθυσμό (και ιδιαίτερα τον πληθυσμό που ενημερώνεται από τα δελτία ειδήσεων και τα περιοδικά τύπου Πέμπτο Αυτί) η εντύπωση πως αν δηλώσεις δωρητής οργάνων και σου συμβεί κάτι, οι γιατροί θα προτιμήσουν να σου πάρουν τα όργανα παρά να σε σώσουν.

artfarted είπε...

Ο ένας από τους 24 είμαι εγώ... Αυτό με την ιστοσελίδα του ΕΟΜ είναι πραγματικά ντροπή.
Και βγαίνουνε διάφοροι σεβάσμιοι μεγαλογιατροί και κάποιοι καρα-υποκριτές πολιτικοί στη τηλεόραση και λένε μεγαλοστομίες. Και η "Εκκλησία" κάνει την πάπια.
Κανονικά στην Ελλάδα με τόσα ατυχήματα και τόσα ιατρικά λάθη(...) δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας στη λίστα να περιμένει όργανο και θα κάναμε και εξαγωγή.
Αλλά ο Ελληνάρας αισθάνεται σοκ και δέος πιστεύοντας ότι έτσι βεβηλώνεται ο νεκρός.