Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005

"Εμείς" και η πλέμπα...

Ο φίλτατος Lefty το έπιασε το νόημα: πράγματι, στο προ - προηγούμενο post αναφερόμουν στην MENSA. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην πρώτη σελίδα του site της, για να καταλάβει αρκετά πράγματα:

"Η MENSA είναι μια διεθνής κοινωνία ανθρώπων, των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης βρέθηκε υψηλός... Δίνουμε στα μέλη μας την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες φιλίες και να βρεθούν σε ένα κοινό με οξείες κριτικές ικανότητες αλλά πρόσφορο να δεχτεί και να δοκιμάσει νέες ιδέες. Η MENSA δεν έχει συγκεκριμένους σκοπούς, με την στενή έννοια της λέξης, αλλά μόνο γενικές κατευθύνσεις που αιτιολογούν την ύπαρξη και τον προορισμό της, και οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
* Κοινωνική επαφή μεταξύ ευφυών ανθρώπων.
* Διεξαγωγή ερευνών στους κλάδους των κοινωνικών επιστημών και της ψυχολογίας.
* Εντοπισμός και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυΐα (εδώ τα τζιμάνια της Μένσα το τελικό ς το έφαγαν!)
Μέσα σε αυτά τα γενικά πλαίσια κινούνται τα μέλη της MENSA με απόλυτη ανεξαρτησία σκέψης και δράσης. Δεν υπάρχουν δεδομένες θέσεις στη MENSA….
Η Μένσα δε διατυπώνει καμμία άποψη και ούτε έχει ούτε εκφράζει πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις".

Μάλιστα. Έχουμε λοιπόν μια ομάδα ανθρωπων, περίπου 100 ατόμων πανελλαδικά όπως αναφέρει το site (αλλά είναι γύρω στους 1.000 στην πραγματικότητα, εκ των οποίων το 90% δεν ασχολείται κάν με το αντικείμενο, και μάλλον έδωσε το τέστ απλά για πλάκα), οι οποίοι δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και μαζεύονται μεταξύ τους για να επιβεβαιώσουν προφανώς την ιδιαίτερότητα τους έναντι της πλέμπας. Απο εκεί και πέρα, το άλλο κάνει η Μένσα; Δεν εκφράζει πολιτικές απόψεις. Δεν εκφράζει θρησκευτικές απόψεις. Δεν εκφράζει κοινωνικές απόψεις. Δεν παίρνει θέση για κανένα απολύτως θέμα. Δεν συνεισφέρει με κανενός είδους τρόπο στα πολιτισμικά δρώμενα. Δεν μετάσχει στην ανάπτυξη και στην διάδοση της επιστήμης. Μήπως γνωρίζετε εσείς καμία "έρευνα στους κλάδους της κοινωνικής έρευνας και της ψυχολογίας" που έκανε η Μένσα, πέρα απο τις έρευνες που αποδυκνύουν πως τα μέλη της ανήκουν στο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού ένεκα του υψηλού I.Q. τους; Μπορείς κάλλιστα να είσαι μέλος της Μένσα και να είσαι ιερέας, αστρολόγος, νταβατζής, αστυνομικός, σχιζοφρενής, αστροφυσικός στην ΝΑΣΑ, υδραυλικός, φούρναρης ή πυρηνικός φυσικός. Μπορείς κάλλιστα να είσαι μέλος της Μένσα και να είναι άθεος, αγνωστικιστής, χριστιανός ορθόδοξος, μουσουλμάνος, βουδιστής, δωδεκαθειστής ή ινδουϊστής. Μπορείς κάλλιστα να είσαι μέλος της Μένσα και να είσαι κομμουνιστής, πασόκος, νεοδημοκράτης, φασίστας, χουντικός, ναζιστής ή αναρχικός. ΑΡΚΕΙ να έχεις I.Q. ίσο ή μεγαλύτερο του 148 στην κλίμακα Cattell. Αν το I.Q. σου είναι 148 ή μεγαλύτερο, welcome to the club. Μπορείς και εσύ να επαίρεσαι για τον υψηλό σου δείκτη νοημοσύνης, και μάλιστα σου δίνουμε την δυνατόητα να συναντήσεις και άλλα άτομα τα οποία έχουν και αυτά την ίδια επιθυμία με εσένα: να ξεχωρίσουν προβάλλοντας το υψηλό I.Q. τους. Μην φοβάσαι, καινούργιε Μενσιανέ: στην δική μας λέσχη μπορείς να μιλήσεις για ότι θέλεις, αφού έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα ακούσει αυτά που λές. Άλλωστε, σκοπός μας δεν είναι να προβάλλουμε κάποιες θέσεις ή αιτιάσεις που σχετίζονται με τα κοινωνικά δρώμενα: σκοπός μας είναι μονάχα να μαζευόμαστε που και που και να επιβεβαιώνουμε μεταξύ μας πως "εμείς" διαφέρουμε απο τους "άλλους"...

- Σημείωση: Αν υπάρχουν αναγνώστες του παρόντος blog οι οποίοι είναι μέλη της MENSA και οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος, θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω την τοποθέτηση τους. Ίσως να μας εξηγήσουν μάλιστα και δυο προσωπικές απορίες: α) αν με το να είναι μέλη της MENSA ικανοποιούν απλώς κάποιους όρους ύπαρξης ή αν η συμμετοχή τους έχει και κάποια ουσιαστική αξία, και β) πως γίνεται σε μια λέσχη σαν την MENSA όπου τα μέλη της επαίρονται πως "δίνουν γρήγορα λύσεις έτσι ώστε να μειώνονται οι παρεξηγήσεις και τα λάθη" να συμβαίνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα που συμβαίνουν και σε άλλους συλλόγους (υψηλό ποσοστό αποχής των μελών απο τα κοινά, "κυνηγοί καρεκλών, τίτλων και επαίνων", γενική αδιαφορία των περισσότερων εκλεγμένων μελών μετά απο κάθε εκλογή, κλπ), όπου προφανώς το I.Q. δεν είναι τόσο υψηλό...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να καταθέσω τα δύο λεπτά του ευρώ μου.

Το IQ είναι μια μετρήσιμη ποσότητα. Οσοι το έχουν μεγαλύτερο απο 148 αποφασίζουν να φτιάξουν ένα κλαμπάκι και να πίνουνε καφέ παρέα.

Αν όπου "Το IQ" στην παραπάνω φράση γράψω "Το μέγεθος του γεννετικού οργάνου" αλλάζει τίποτα στην αξία που έχει το κλαμπάκι ? Ναι ή όχι και γιατί ?

Η απάντηση που δίνω εγώ είναι "όχι". Αν θέλεις να "ξεχωρίζεις" ΚΑΝΕ κάτι ξεχωριστό. Μην ασχολείσαι με το ΤΙ επάνω σου είναι ξεχωριστό.

Αν είμαι εκτός ορίων της ευπρέπειας, ζητώ συγνώμη και ας σβηστεί το σχόλιο απο τον οικοδεσπότη του blog.

Ευχαριστώ.

Angelos