Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 5 Μαρτίου 2005

Γιατί βρε παιδιά, γιατί;

Ως αιμοκαθαρόμενος νεφροπαθής, αισθάνομαι σχεδόν προδωμένος απο αυτό εδώ το κείμενο. Πρόκειται για άρθρο της γενικής γραμματέως του πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, το οποίο δημοσιεύεται στο περιοδικό "Επιθεώρηση" του Συνδέσμου (τεύχος 31). Το κομμάτι το οποίο με στεναχώρησε είναι το παρακάτω:

"Η Ελληνική γλώσσα είναι το αίμα που κυλά στο σώμα του πολιτισμού. Μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει όλα τα άχρηστα. Το ελληνικό όμως, δεν είναι οποιοδήποτε αίμα, αλλά αυτό της 4ης πνευματικής ομάδος. Αυτής, που δίνει πνευματικό αίμα σε όλες τις άλλες αλλά δέχεται μόνο από την ίδια.

Οι ξένοι όταν θέλουν να δημιουργήσουν μια λέξη, ειδικά σε επιστημονικό πεδίο, χρησιμοποιούν πάντοτε και μόνο την Ελληνική.

Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιο ισχυρή και συνάμα η πιο πνευματώδης από όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Οι Άγγλοι και οι Ιάπωνες επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα ενισχύει την λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Οι υπερσύγχρονοι Η/Υ αναγνωρίζουν ως νοήμονα γλώσσα μόνο την αρχαία ελληνική και η λειτουργία τους στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην σαφήνεια και μαθηματική δομή της

Με όλα αυτά που συμβαίνουν τίθενται τα εξής εύλογα ερωτήματα. Γιατί σήμερα στα ξένα πανεπιστήμια, είναι υποχρεωτική η διδαχή των αρχαίων ελληνικών, Γιατί τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΑΣΑ υποχρεούνται να γνωρίζουν αρχαία ελληνικά και αρχαία ελληνική ιστορία, Γιατί σήμερα στην Ελλάδα μετά από αγώνες διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά αλλά μετά φόβου θεού, δηλ. έτσι που να τα φοβούνται όλοι οι μαθητές, σαν το πιο δύσκολο μάθημα απ' όλα, κι αυτό εξ αιτίας του τρόπου που διδάσκονται".

Όχι ρε παιδιά, όχι και εδώ. Δεν το αντέχω. Δεν το δέχομαι....

10 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Η ακρισία έχει μια περίεργη ιδιότητα να μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός. Από την άλλη, η κριτική σκέψη εξέλιπεν -δυστυχώς.

Φοινικιστής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Φοινικιστής είπε...

Αυτού του είδους τα κειμενάκια (για τα Hellenic Quest κ.λπ.) έχουν κάποια προτερήματα που δικαιολογούν την απήχησή τους, ακόμα και σε άτομα απ'τα οποία θα περιμέναμε μια μεγαλύτερη σοβαρότητα. Πρώτα-πρώτα έχουν μια γλυκιά ασάφεια: παρότι έχω διαβάσει τόσες φορές -και σε πολλές παραλλαγές- το άρθρο για το πρωτοποριακό πρόγραμμα που δοξάζει τα ελληνικά, δεν έχω καταλάβει σε τι συνίσταται τελικά αυτό το πρόγραμμα. Έπειτα έχουν και μια δόση παραδόξου και...μαγείας, που λείπει απ'τη ζωή μας. Ότι δεν εξεγείρεται η λογική μας, διαβάζοντας τέτοια κείμενα, οφείλεται εν μέρει και στο ότι ΔΕΝ απεύθυνονται στη λογική. Έχουν βέβαια τη σοβαροφάνειά τους, αλλά δεν μάς βάζουν στη διαδιακασία να παρακολουθήσουμε έναν συλλογισμό, κολακευτικά μόνο συνθήματα και αφορισμούς περιέχουν. Αναρωτιέμαι μόνο: ο κοινός (τηλεοπτικός, προεκλογικός, συνεδριακός κ.λπ.) πολιτικός λόγος σε τι διαφέρει;

Γενικά δεν κατηγορώ αυτούς που παρασύρονται και πιστεύουν, λίγο έως πολύ, τέτοια κείμενα. Χρειάζονται και λίγες ειδικές γνώσεις για να δεις τους λάκκους της φάβας. Καλό είναι όσοι με κάποιον τρόπο έχουμε μια πιο έγκυρη ενημέρωση να αναιρούμε τα ψεματάκια προτού γίνουν εθνικοί μύθοι. :)
α.ε.

J95 είπε...

Αυτά συμβαίνουν κατά καιρούς. Εδώ ολόκληρη Κινεζοελληνική Ένωση και χρηματοδότησε το βιβλίο της άλλης που αποδεικνύει ότι τα ελληνικά κατάγονται από τα κινέζικα.

ΝΑΙ, καλά διαβάσατε: τα ελληνικά κατάγονται. Όχι τα κινέζικα. Τουλάχιστον ήταν μια ευχάριστη αλλαγή από το σύνηθες μοτίβο.

Ανώνυμος είπε...

Και όμως αυτά τα κείμενα είναι πέρα για πέρα αληθή και μάλιστα δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά αποδείξεις για την υπεροχή της Ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο , τόσο σε περιγραφικότητα όσο και σε έκφραση.
Ας μην ξεχνούμε οτι η Ελληνική γλώσσα αποτελεί μια απο τις κυρίοτερες βάσεις για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί κάθε λογής επιστημονικούς όρους.
ΑΝ λοιπόν μιλάμε για κάποιο κέρδος απο το εν λόγω πρόγραμμα καλό είναι να λάβουμε υπόψιν το όφελος ίσως κάποιων μελλοντικών επιστημόνων , που θα βρούν αρκετά στοιχεία απο την αρχαία μας γλώσσα , μπροστά τους.

Μάγος

www.greekhackers.gr

Φοινικιστής είπε...

«Και όμως αυτά τα κείμενα είναι πέρα για πέρα αληθή [...]»

Δεν έχει καμία αξία να αποφαίνεσαι δογματικά ότι τα κείμενα αυτά είναι ...πέρα για πέρα αληθή. Αν ψάξεις λίγο στο ίντερνετ, θα βρεις ιστοσελίδες όπου με συγκεκριμένα στοιχεία αναιρείται το περιεχόμενο αυτών των κειμένων.

Δυστυχώς για μερικούς, το ίντερνετ είναι ελεύθερος χώρος. Δεν μοιάζει καθόλου με τα «αρχαιολατρικά» περιοδικά όπου διάφοροι αμαθείς μπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν και δεν δημοσιεύεται ποτέ καμία απάντηση. Εδώ (στα fora, στα blogs κ.λπ.) υπάρχει ελευθερία λόγου. Και φαίνεται ποιοι έχουν επιχειρήματα.

Ανώνυμος είπε...

και όμως δεν υπάρχει δογματισμός.

Τις περιπτώσεις που παραθέτει στο πάνω κείμενο , μπορεί πολύ εύκολα κάποιος μέσα απο το Google ή άλλη μηχανή αναζήτησης να τις βρεί πολύ εύκολα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Τις αναιρέσεις πάλι που ανέφερες , για εμένα κατέστη δύσκολο να τις βρώ.

Τώρα για το αν θα πρέπει να μαθαίνουμε Ελληνικά (Αρχαία ή Δημοτική ή και τα δύο) αυτό για μένα προσωπικά εξυπακούεται. Ακόμα και αν δεν υπήρχε γενική αποδοχή στο εξωτερικό.

Για το αν είναι αντιληπτή η Αρχαία Ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό, μπορώ να σου υποδείξω να ενημερωθείς για την ομιλία του κου Ζολώτα , στις 26/9/1957 που έγινε εξολοκλήρου στα αρχαία προς αλλόγλωσσους ακροατές.

Στον τομέα των επιστημών ειδικά, είναι σχεδόν σίγουρο και εδώ θα είμαι απόλυτος, οτι τα αρχαία Ελληνικά είναι η πηγή δημιουργίας ονομασιών , ειδικά αν λάβει κανείς εις γνώσιν οτι μιλάμε για γλώσσα νοηματική και οχι περιγραφική.

Ανώνυμος είπε...

Έχω βαρεθεί πια να διαβάζω την ίδια μαλακία συνέχεια και συνέχεια. Η Ελληνική γλώσσα δεν είναι νοηματική. Νοηματικές καλούνται οι γλώσσες των Κωφάλαλων, τελεία και παύλα. Η Ελληνική είναι φυσική γλώσσα, όπως άλλωστε και όλες οι άλλες ομιλούσες γλώσσες στον πλανήτη. Και μας τα έχετε πρήξει πια με τον Ζολώτα και την ομιλία του μισόν αιώνα πριν. Και όσο για τα Αρχαία ως πηγή δημιουργίας ονομασιών στις Επιστήμες: για ρίξε καμιά ματιά στην πληροφορική, στην Νανοτεχνολογία, στα μαθηματικά του Χάους και στην Κβαντομηχανική. Δεν νομίζω να βρείς τόσα πολλά αρχαία εκειπέρα. Γιατί άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εκνευρίζεσαι... πόσο μάλλον όταν οι ισχυρισμοί σου για την τεχνολογία είναι ανυπόστατοι...

Nanotechnology = Νανοτεχνολογία...μμμ...μάλλον για Ελληνικά μου κάνουν...

Quantum mechanics = Το ίδιο

Entropia = ο νόμος της εντροπίας στην που κυριαρχεί στην νανο-τεχνολογία.

Πληροφορική = System Architecture

Και είναι δυνατόν να σου φέρω πολλά ακόμη παραδείγματα.

Για το αν σε "ερεθίζει" το οτι κάποιος Έλληνας , μπόρεσε και συνενοήθηκε 50 χρόνια πριν στην Ελληνική , σε ξενόγλωσσο ακροατήριο , (παρόλο που οι γλώσσες αν και με διαφορές , είχαν την ίδια δομή και τότε) είναι κάτι που αφορά μόνο εσένα.

Εν κατακλείδι , το αν πιστεύει εσύ σαν μεμονωμένη προσωπικότητα , οτι τα αρχαία Ελληνικά , δεν είναι η πηγή της ορολογίας για αρκετές επιστήμες, είναι κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται αντικειμενικά στην πραγματικότητα και σου έφερα και παραδείγματα πιο πάνω.

Μπορείς επίσης να διαβάσεις αρκετές διαλέξεις του Hawkings που πραγματικά περιέχουν αρκετούς όρους της Φυσικής (Physics) που καθαρά έχουν Ελληνική ρίζα...

Gandalf

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου δηλαδή: "το αν πιστεύεις εσύ σαν μεμονωμένη προσωπικότητα , οτι τα αρχαία Ελληνικά , δεν είναι η πηγή της ορολογίας για αρκετές επιστήμες, είναι κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται αντικειμενικά στην πραγματικότητα και σου έφερα και παραδείγματα πιο πάνω". Θαυμάστε τώρα τυπικότατα παραδείγματα Αρχαιότατων Ελληνικών λέξων: "Νανοτεχνολογία", "Κβαντική Μηχανική", "Εντροπία", "Πληροφορική", "Αρχιτεκτονική Συστημάτων". Αν αυτά είναι τα καλύτερα που μπορείς να σκεφτείς φίλε μου, τότε είσαι βαθιά νυχτωμένος... Τι να πω ρε γαμώτο, έλεος...