Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Τρίτη 29 Μαρτίου 2005

Το New Age ποτέ δεν πεθαίνει...

Έχω γράψει πολλές φορές σε προηγούμενα posts πως, το βασικό χαρακτηριστικό (ή τουλάχιστον ένα απο τα βασικά χαρακτηριστικά) του New Age, είναι η αντίληψη πως η πραγματικότητα δεν είναι αυθύπαρκτη (πως υπάρχει δηλαδή ανεξάρτητα απο την βούληση μας), αλλά πως την διαμορφώνουμε εμείς (προσοχή: πως την διαμορφώνουμε α-τ-ο-μ-ι-κ-ά, και όχι συλλογικά), ανάλογα με τις πεποιθήσεις μας και τις σκέψεις μας. Πρόσφατα ανέβασε ο Βασίλης στο blog του ένα κειμενάκι που παραπέμπει σε αυτό εδώ το site. Παραθέτω ένα απόσπασμα απο μια απο τις σελίδες του (οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα δικές μου):

"Oι σκέψεις σας είναι πολύ πιο δυνατές απ’ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
Oι σκέψεις σας δημιουργούν την πραγματικότητά σας.
Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις, τότε στη ζωή μας συμβαίνουν θετικά πράγματα.
Όταν σκεφτόμαστε αρνητικά, τότε προγραμματίζουμε να μας συμβούν αρνητικά πράγματα.

Eδώ, μπορεί να μας βοηθήσει κάποιο παράδειγμα. Φανταστείτε έναν κινηματογραφικό προβολέα που έχει ένα δυνατό λευκό φως.
Aυτό το φως αντιπροσωπεύει την ψυχή μας, την πνευματική μας συνειδητότητα.
Mπροστά από το άσπρο φως περνάει ένα φιλμ με διάφορες εικόνες.
Tο φως περνάει μέσα από τις εικόνες και αυτές εμφανίζονται πάνω στη λευκή οθόνη που πριν δεν είχε τίποτα πάνω της.
Tο φιλμ αντιπροσωπεύει το νου μας και οι εικόνες είναι οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, οι προσδοκίες και οι συνήθειές μας.
Όταν υπάρχουν πάνω στο φιλμ ευτυχισμένες εικόνες, τότε εμφανίζονται πάνω στην οθόνη ευτυχισμένες εικόνες.
Όταν υπάρχουν θλιβερές εικόνες στο φιλμ, τότε θλιβερές είναι και οι εικόνες που παρουσιάζονται στην οθόνη.
H οθόνη είναι η ζωή μας.

Έτσι λοιπόν, όταν έχουμε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, δημιουργούμε μια αρνητική πραγματικότητα για μας και για τους άλλους.
Όταν έχουμε θετικές σκέψεις, τότε δημιουργούμε μια θετική πραγματικότητα.
Eίναι λοιπόν προτιμότερο να σκεφτόμαστε θετικά.
Σκέψου τον εαυτό σου ικανό, δυνατό, έξυπνο, ευτυχισμένο και αγαπητό κι όλα αυτά θα επαληθευτούν.

Aντί να στενοχωριέσαι για τους διαγωνισμούς ή να τους φοβάσαι, σκέψου ότι είσαι έξυπνος, μελέτησε όσο περισσότερο μπορείς και να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις. Aντί ν’ ανησυχείς αν οι φίλοι σου θα σε δεχτούν ή όχι, σκέψου ότι είσαι αγαπητός και καλοδεχούμενος και πλησίασε τους φίλους σου χωρίς καμιά αμφιβολία.
Nιώσε πολύ άνετα και πολύ κοντά τους.
Όταν δεν είσαι σίγουρος για το τι θα γίνει, τότε σκέψου την πιο θετική δυνατότητα.
Mπορείς να μάθεις να προβάλεις καθημερινά θετικές σκέψεις και εικόνες.
Mπορείς να μάθεις πώς να κάνεις βαθιά χαλάρωση.
Oι θετικές σου σκέψεις έχουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη όταν προβάλονται σε μια κατάσταση χαλάρωσης.
Xαλάρωσε και μετά άρχισε να δημιουργείς διάφορες θετικές σκέψεις και εικόνες για τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και τους φίλους σου, ακόμα και για όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Φαντάσου τα πράγματα όπως θα ’θελες να είναι.
Ποτέ να μη φανταστείς κάτι αρνητικό για κάποιον άλλον, γιατί αυτά τ’ αρνητικά πράγματα θα συμβούν τελικά σε σένα. Nα τους φαντάζεσαι όλους υγιείς, ευτυχισμένους και σε αρμονία μεταξύ τους.
Aν κάποιος είναι άρρωστος, στείλε του φως και φαντάσου τον καλά.
Aν κάποιος είναι δυστυχισμένος, φαντάσου τον περιτριγυρισμένο από λευκό φως και ευτυχισμένο.
Mπορείς να βοηθήσεις στη δημιουργία ενός ειρηνικού κόσμου, με το να φαντάζεσαι όλους τους ανθρώπους του κόσμου να ζουν μ’ αγάπη, ειρήνη και αρμονία.
Aυτή είναι μια σημαντική άσκηση για όλους μας.

Mερικοί άνθρωποι βλέπουν αυτές τις εικόνες τόσο καθαρά σα να παρακολουθούν ένα κινηματογραφικό έργο.
Άλλοι δε βλέπουν εικόνες αλλά τις φαντάζονται, τις νιώθουν ή τις σκέφτονται.
Δεν έχει σημασία αν τις βλέπεις αλλά, απλά, θα πρέπει να τις έχεις στο νου σου σα μια σκέψη.
Aν τις βλέπεις, είναι ακόμα καλύτερα..."

Μάλιστα. Αυτό λοιπόν το κειμενάκι φίλτατοι αναγνώστες του παρόντος blog, αποτελεί ουσιαστικά την πεμπτουσία της ιδεολογίας του New Age. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σχολιάσω. Θεωρώ πως μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι είδους κινδύνους περικλείει αυτή η κοσμοαντίληψη, τόσο για την ψυχική υγεία του ατόμου, όσο και για την ψυχική υγεία της κοινωνίας ως συνόλου. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως, διεξάγωνται φυσικά αρκετά σεμινάρια και πωλούνται αρκετά βιβλία για το πως ακριβώς θα μπορέσει κανείς να επιτύχει όλα τα παραπάνω, φέρνοντας την ζωή του σε "ισσοροπία" και "αρμονία" με το "σύμπαν" αντλώντας "θετική ενέργεια" απο τις "θετικά φορτισμένες σκέψεις" του...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σχολιάσω. Θεωρώ πως μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι είδους κινδύνους περικλείει αυτή η κοσμοαντίληψη, τόσο για την ψυχική υγεία του ατόμου, όσο και για την ψυχική υγεία της κοινωνίας ως συνόλου."

Θα ήθελα να το σχολίαζες. Τι ακριβώς κινδύνους περικλείει αυτή η κοσμοαντίληψη πέρα από το γεγονός πως ίσως κάποιος απογοητευτεί? Και γιατί αυτή η αντίληψη, που από όσο καταλαβαίνω από το κείμενο συνοδεύεται και από πράξεις όχι μόνο από φαντασία, είναι περισσότερο επικύνδινη από την ανάποδη του ατομισμού, της ανταγωνιστικότητας, της στείρας λογικής και της πεζότητας που έχουν φέρει τον κόσμο μας στο χάλι που είναι?
Κατανοώ πως με το να ζει κανείς σε ένα "ροζ" κόσμο όπου τίποτα κακό δε βλέπει, δεν ακούει και δεν αντιλαμβάνεται, δε νιώθει και την ανάγκη να αλλάξει τίποτα, αλλά δεν νομίζω πως το κείμενο αναφέρεται σε κάτι τέτοιο. Μάλλον αναφέρεται σε κάτι που μπορεί ο καθένας να αλλάξει μέσα του, και αν αυτό το κάνουν πολλοί τότε κάτι αλλάζει και έξω. Αυτό το τελευταίο δεν είναι "new age". Είναι απλή λογική που άπτεται στο λεγόμενο "consensus reality" και το "paradigm shift" για το οποίο πολλοί μιλούν τελευταία (και σίγουρα όχι Λιακόπουλοι).