Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Κυριακή 6 Μαρτίου 2005

Αυτοί οι υπέροχοι Δημιουργιστές....

Κοίταζα κάτι παλιά κείμενα, και έπεσα σε ένα που είχα γράψει απαντώντας σε έναν Δημιουργιστή που συνήθιζε να ανεβάζει συνεχώς μηνύματα στο Focusmag λέγοντας πως η Εξέλιξη είναι απλά μια θεωρία, και ως εκ τούτου είναι αναπόδεικτη, σε αντίθεση με τους νόμους, οι οποίοι κατ΄ αυτόν ήταν αδύνατον να καταριφθούν. Κάποια στιγμή μου είχε πει τα εξής: "Ο ίδιος (ο Till) σε μήνυμά του γράφει ... " έστω και αν κάποτε η εξέλιξη αποδειχτεί λάθος..."... Μα τι είναι αυτά που λες αγαπητέ... Δηλαδή υπάρχει περίπτωση ο νόμος της βαρύτητας να αποδειχτεί κάποτε λάθος ???...αν ξέρεις τον νόμο της εξέλιξης, στον οποίο κόπτεσαι, απλά διατύπωσέ τον και μου φτάνει... Άσε τα μπλα-μπλα... Διατύπωσε τον νόμο φίλε, τον ΝΟΜΟ». Η απάντηση που είχα δώσει τότε ήταν καλή, ακόμα και για τα τωρινά μου κριτίρια (το λέω αυτό επειδή με το πέρασμα του χρόνου, όταν κοιτάζω πίσω βλέπω πολλά πράγματα στα κείμενα μου τα οποία πιστεύω πως θα μπορούσα να είχα γράψει καλύτερα):

"Φυσικά και υπάρχει τέτοια περίπτωση. Για την επιστήμη, τα πάντα τελούν υπό αναίρεση. Αν αύριο ανακαλυφθεί ένα φαινόμενο το οποίο δεν συνάδει με τον νόμο της βαρύτητας, τότε αποχαιρέτα τον το νόμο όπως τον γνωρίζεις: Είτε θα ανασκευαστεί ώστε να καλύπτει και το νέο φαινόμενο, είτε θα εγκαταλειφθεί εντελώς (εφόσον υπάρξει βέβαια κάποια καινούργια θεωρία η οποία θα είναι σε θέση να ερμηνεύσει ΟΛΑ όσα ερμήνευε η βαρύτητα, και ΕΠΙΠΛΕΟΝ το καινούργιο αυτό φαινόμενο το οποίο ΔΕΝ ερμηνεύει η βαρύτητα). Αυτή φίλε μου είναι η Ιστορία της Επιστήμης. Επαναλαμβάνω λοιπόν: φυσικά και υπάρχει περίπτωση να αποδειχτεί λάθος κάποτε ο Νόμος της Βαρύτητας. Η πιθανότητα βέβαια να συμβεί κάτι τέτοιο είναι τοσο μικρή, καθώς τείνει προς το μηδέν (χωρίς όμως να είναι μηδέν), ώστε να θεωρείται «σχεδόν»αδύνατη… Το ίδιος ισχύει μέχρι στιγμής και με την Σχετικότητα. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής την επαληθεύουν. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και με την Εξέλιξη: τα δεδομένα την επαληθεύουν…
Αν αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάποια πράγματα, ε τότε να το κάνω. Η Θεωρία της Εξέλιξης λοιπόν, είναι ουσιαστικά ένα σύνολο θεωριών οι οποίες ερμηνεύουν την εξέλιξη των ειδών στην πάροδο του χρόνου μέσω παραλλαγών (κλασσικός δαρβινισμός) ή τυχαίων μεταλλάξεων (νεοδαρβινισμός) που υπόκεινται στην επιλεκτική πίεση του περιβάλλοντος (φυσική επιλογή). Η θεωρία σήμερα καλείται Συνθετική Θεωρία της Εξέλιξης, καθώς συνδυάζει προοδευτικά τα δεδομένα της Γενετικής, της Εμβρυολογίας, της Παλαιοντολογίας/ Παλαιοανθρωπολογίας, της Συστηματικής και της Μοριακής Βιολογίας, και της αρχικής θεωρίας του Δαρβίνου. Η θεωρία της Εξέλιξης αντιμετωπίζεται ως Νόμος από την Επιστήμη, ακριβώς επειδή τηρεί τα δυο χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να τηρεί ένας Νόμος: Ερμηνεύει με ακρίβεια τα δεδομένα του παρελθόντος, και προβλέπει με ακρίβεια τα δεδομένα του μέλλοντος. Με απλά λόγια: η Εξέλιξη ερμηνεύει με ακρίβεια το αρχείο των απολιθωμάτων και τα δεδομένα της Βιολογίας, και παράλληλα επιβεβαιώνει όλα τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται, καθώς έχουν την μορφή που ήταν αναμενόμενο να έχουν, βάση της θεωρίας.
Και ο Νόμος ο οποίος μπορεί να εξαχθεί από όλα τα ανωτέρω είναι ο εξής: Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ (αλλαγές στα γονίδια ενός πληθυσμού από την μια γενιά στην επόμενη), ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ (καταγωγή διαφορετικών ειδών από έναν κοινό πρόγονο στην διάρκεια πολλών γενεών). ΣΥΝΕΠΩΣ, ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΟΝΟ, ΕΚ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.
Ο νόμος επιβεβαιώνεται από κάθε επιμέρους επιστήμη που ασχολείται με το φαινόμενο της ζωής. Τελεία και παύλα…"

1 σχόλιο:

Sakis Rizos είπε...

Νομίζω ότι θα βρεις τα παρακάτω, σχετικά με το θέμα, link ενδιαφέροντα.

http://dllab.caltech.edu/avida/
http://devolab.cse.msu.edu/
http://www.discover.com/issues/feb-05/cover/