Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Κυριακή 20 Μαρτίου 2005

Η Οδύσσεια του Linux...

Και επειδή αυτό τον καιρό όλα πάνε στραβά, είπα να βάλω έναν ακόμα μπελά στο κεφάλι μου: πήγα και πήρα μια διανομή Linux (Mandrake Linux 10.1 PowerPck) . 6 CD's (εκατοντάδες εφαρμογές), 2 τυπωμένα εγχειρίδια χρήσης (Starter Guide και Reference Manual), 1 μήνας συνδρομή στο MandrakeOnline (για αυτόματες αναβαθμίσεις εφαρμογών). Σύνολο, 65 ευρώ. Πρέπει να ομολογήσω πως τα πράγματα δεν ήταν όσο δύσκολα τα περίμενα: η εγκατάσταση πήρε μισή ώρα, το Internet έπαιξε αμέσως, υπάρχει εγγενής υποστήριξη Ελληνικών, και ο Installer έκοψε απο τον ογδοντάρη δίσκο μου 20 GB και έφτιαξε ένα Linux partition, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στα Windows. Τουτέστοιν, έχω πλέον ένα dual boot σύστημα με Windows XP και MandrakeLinux. Τα δύσκολα τώρα: πρέπει να βρω πως να κάνω το δίκτυο να δουλεύει. Βλέπω το Laptop απο το Linux (μετά από αρκετούς πειραματισμους), αλλά το Linux ακόμα δεν το έχω δει απο το laptop (το οποίο φοράει XP). Δεν δουλεύει ακόμα ο scanner και η Web camera. Ευτυχώς, την ψηφιακή φωτογραφική την είδε. Ο εκτυπωτής μου είναι παμπάλαιος, τον βλέπει, αλλά δεν τον χρησιμοποιώ ποτέ έτσι κι αλλιώς. Μέχρι στιγμής, πάω καλά. Η πλάκα είναι πως δεν έχω ιδεά απο Linux: το KDE όμως κάνει καλή δουλειά, και μέχρι στιγμής, τα βασικά της επιφάνειας εργασίας τα καταλαβαίνω. Τα δύσκολα θα αρχίσουν όταν θα κάτσω να μάθω την γραμμή εντολών. Τελικά με αυτό το λειτουργικό είναι σαν να ξεκινάω πάλι απο την αρχή. Και πέραν όλων των άλλων, είναι απίστευτα όμορφο το να λεώ στον εαυτό μου "κοίτα, Windows ξέρουν όλοι, κάτσε λοιπόν να μάθεις Linux να καταλάβεις και πέντε πράγματα για τους υπολογιστές"...

9 σχόλια:

J95 είπε...

hint: Για να δεις το Linux από το laptop, πρέπει το Linux να τρέχει SAMBA server. (ενώ για το αντίθετο αρκεί ένας οποιοσδήποτε smbclient, σαν το smb:// του Konqueror).

Promitheas είπε...

Ερώτηση άσχετου: εγώ, που οι ικανότητές μου περιορίζονται στο να μπορώ απλώς να εγκαταστήσω τα Win98 στο πισί μου, μπορώ να βάλω χαλλλαρά τα Linux και να ησυχάσω;;;

Ανώνυμος είπε...

Μόνο υπο τις εξής προϋποθέσεις: 1.δεν χρειάζεσαι παρά μόνο εφαρμογές γραφείου (άρα θα χρησιμοποιήσεις το Open Office που θα έρχεται μαζί με την διανομή) και Internet (να ελπίζεις να αναγνωρίσει το modem σου το Linux).
2. Δεν διαθέτεις "εξωτικές" συσκευές που δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Linux (κανένα παράξενο scanner, καμιά παράξενη web camera και τέτοια).
3. Δεν θα θελήσεις ΠΟΤΕ να εγκαταστήσεις κάποια καινούργια εφαρμογή.
Αυτά εφόσον σκοπεύεις να παραμείνεις με τις υπάρχουσες γνώσεις και ικανότητες. Πρόταση μου λοιπόν να βάλεις XP. Αν τώρα θές να μάθεις καινούργια πράγματα και να ασχοληθείς σοβαρά με το αντικείμενο, τότε προμηθεύσου μια διανομή, βιβλία για το Linux, μερικά κιλά καφέ, μια καφετιέρα, γάλα και ζάχαρη, μερικές κούτες τσιγάρα και ασπιρίνες. πάρε ένα μήνα άδεια απο την δουλειά σου, ενημέρωσε φίλους και συγγενείς πως θα λείψεις για λίγο καιρό, και όρμα. Αν σε 30 μέρες δεν καταφέρεις να του πάρεις τον αέρα, τότε πέτα την διανομή απο το παράθυρο, κάνε δώρο την καφετέρια στην μαμά σου (αν δεν έχεις πάθει εξάρτηση) και γύρνα στα 98...

Promitheas είπε...

Για να φανταστείς τι λαμεράς είμαι (σωστά το είπα;!) έχω WinXP αλλά ήταν εγκατεστημένα στο pc. Πριν τα ΧP είχα μάθει να βαζωβγάζω τα Win98 και κάθε 8-9 μήνες έκανα επανεγκατάσταση. Παιχνίδια δεν παίζω, το office και τo internet είναι η κύρια δραστηριότητά μου και δεν καπνίζω (επομένως θα χάσω την υπομονή μου πιο γρήγορα).
Η ερώτησή μου ήταν θεωρητική. Σκέφτομαι να πάρω laptop και το παλιό pc να το χρησιμοποιήσω για πειραματισμούς. Για την ώρα θεωρώ κατόρθωμά μου που ανακάλυψα τον Mozilla Firefox και εγκατέλειψα τον explorer. :-)

J95 είπε...

Προμηθέα, για να μη σου λέω μλκιες, είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση (λόγω ασυμβατοτήτων) να ρυθμίσεις ένα Linux στην εντέλεια, εκτός αν είσαι κωλόφαρδος και ο installer της διανομής κάνει πολύ σοβαρή δουλειά. Είναι βέβαια μια εμπειρία που διδάσκει πολλά για τους υπολογιστές (τα γιουνιξοειδή έχουν τη φιλοσοφία "ο χρήστης πρέπει να ξέρει τι κάνει"), αλλά έχει και πολλά προαπαιτούμενα.

Θα σου πρότεινα ωστόσο να δοκιμάσεις το Knoppix. Φορτώνει από CD, δε σου πειράζει απολύτως τίποτα στον υπολογιστή σου, ο installer ανιχνεύει και ρυθμίζει ό,τι είναι δυνατόν να ανιχνευθεί και να ρυθμιστεί, και έχεις μπροστά σου ένα γραφικό περιβάλλον μέσω του οποίου μπορείς να εξοικιωθείς με το Linux. Κατέβασέ το από το www.knoppix.org, ή -προτιμότερο- βρες κάποιον με broadband να στο κατεβάσει (π.χ. εμένα).

Ανώνυμος είπε...

Πώς ρε διάολε σου αναγνώρισε το netmod
και έκανε query σωστά? έχω πετάξει απο
το παράθυρα 7 pc....
Νίκος (φιλαλήθης)

J95 είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Το netmod serial παίζει μια χαρά και το netmod usb δουλεύει καλύτερα σε linux απ' ό,τι σε windows. Αναγνωριζόταν αυτόματα ήδη από τον καιρό του SuSE 8.0, αν θυμάμαι καλά.

σημαντική εξαίρεση: διανομές με πυρήνα 2.6.0-2.6.8 (π.χ. Mandrake 10.1), όπου η υποστήριξη usb modem είναι επιεικώς τρισάθλια και ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά στην θύρα της κάρτας δικτύου έχω συνδέσει το router (netgear ασύρματο), και πάνω στο router το ADSL modem (το γνωστό Alcatel του ΟΤΕ). Οπότε πάνω στο PC δεν έχω ουσιαστικά modem, αλλά το router μου, το οποίο λειτουργεί μια χαρά. Το mandrakeLinux είδε το σύστημα απευθείας και βρήκε αμέσως τις ρυθμίσεις...

Φιλαλήθης είπε...

έχω mandrake 10.1 και 2.6.8.1 γμ την τύχη μου...