Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004

Έλληνες...

Είμαστε πράγματι μια μικρή χώρα. Είμαστε μάλιστα μια σχετικά καινούργια χώρα: με έτος ίδρυσης το 1830 και με ρύθμιση των τελικών μας συνόρων μετά την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εϊναι επίσης γεγονός πως, στην ίδρυση του κράτους μας συνέβαλαν αποφασιστικά οι μεγάλες δυνάμεις (και ιδιαίτερα η Αγγλία) της ύστερης Αυτοκρατορικής περιόδου, καθώς διέβλεψαν πως οι αυτοκρατορίες όδευαν προς το τέλος τους, και πως ένα νέο πολιτικό μόρφωμα έκανε την εμφάνιση του του: το εθνικό κράτος (σχόλειο: οφείλουμε πολλά στον Κάννινγκ. Η πλατεία Κάννιγκος ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να του αφιερώσουμε. Φυσικά δεν έκανε ότι έκανε για την ψυχή της μάνας του. Εξακολουθούμε όμως να του οφείλουμε πολλά). Ένα ακόμα γεγονός είναι πως καθόλη την σύντομη αυτή ιστορική διαδρομή σας απο το 1830 μέχρι σήμερα, εξαρτόμασταν απο τις Μεγάλες Δυνάμεις, και κυρίως απο την Αγγλία, και απο τις ΗΠΑ (μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο). Η εξάρτηση αυτή, πρώτιστα οικονομική και σε δεύτερο βαθμό... ψυχολογική (ανήκωμε εις την Δύσην) είχε αρκετά αρνητικά, αλλά και κάποια θετικά. Τουλάχιστον, μέσα απο την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ καταφέραμε να δημιουργήσουμε αστικό κράτος, την στιγμή που τα θεμέλια για κάτι τέτοιο ήταν απλά ανύπαρκτα. Αυτό είναι ένα απο τα μεγάλα μας προβλήματα: δεν είχαμε ποτέ σοβαρή αστική τάξη. ΓΙ αυτό και δεν είχαμε ποτέ σοβαρό καπιταλισμό, και φυσικά σοβαρό σοσιαλισμό. Τα πάντα είναι ντεμί, κάτι μεταξύ καπιταλισμού, σοσιαλιστικού κράτους πρόνοιας, και φεουδαρχικών καταλοίπων ασιατικού τύπου. Ένα ακόμα γεγονός είναι πως η Ελλάδα απο πλευράς πληθυσμού είναι εξαιρετικά ανομοιογενής. Η ιδεά του Ελληνικού έθνους, καθώς και η θρησκεία, αποτέλεσαν τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή πάνω στον οποίο στηρίχτηκε το νέο κράτος. Κατά τά άλλα, εξακολουθούμε να καυτηριάζουμε την ...ελληνικότητα μας οι ίδιοι. Ποιοί είναι οι γνήσιοι (ότι κι αν σημαίνει αυτό) Έλληνες; Αυτοι που είναι κάτω απο το Αυλάκι, για μερικούς. Οι Αθηναίοι για άλλους. Η Βόρεια Ελλάδα Είναι Ελλάδα, φωνάζουν άλλοι (όχι, είστε Βούλγαροι, απαντούν κάποιοι άλλοι). Στην Κρήτη κάποιοι ακόμα ονειρεύονται αυτονομία. Στην Κέρκυρα θυμίζει ακόμα Βενετία (γεία σου κόντε Δημάρα!). Συμπέρασμα; όποιος έχει δει την ελληνική ταινία "Βαβυλωνία", καταλαβαίνει... Τελικό συμπέρασμα: Η Ελλάδα είναι ακόμα ένα υπο διαμόρφωση εθνικό πολιτικό μόρφωμα, με σημαντικά προβλήματα τα οποία οφείλονται σε καθαρά ιστορικούς λόγους. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη αυτή πλευρά, είναι η πλευρά της ανάπτυξης και της προόδου. Όχι, δεν είμαστε "ελεγχόμενη χώρα". Αναπτύσουμε δικές μας προτοβουλίες. Δεν μας κρατάει κανείς στο σκοτάδι. Έχουμε σύνταγμα. Δημοκρατικό Πολίτευμα. Έχουμε υποδομές. Τεχνολογία. Τεχνογνωσία. Έχουμε απόδημο Ελληνισμό. Σε κάθε γωνιά του κόσμου θα βρείτε Έλληνες γιατρούς, δικηγόρους, πυρηνικούς φυσικούς. Έχουμε τον Δερτούζο (αιωνία η μνήμη του, πέθανε πριν απο λίγες μέρες). Εϊχαμε τον Ωνάση. την Κάλλας. Τον Μητρόπουλο (όχι τον ποδοσφαιριστή). Τον Παπανικολάου (τέστ παπ). Τον Καραθεωδορή (όχι, δεν του έκλεψε ο Αινστάιν την θεωρία της Σχετικότητας). Έχουμε επιστήμονες στο MIT, στην NASA. Είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Είμαστε μέλη του ΟΗΕ. Έχουμε (επιτέλους) DSL. Έχουμε Internet, υπολογιστές, Ελληνικά WIndows και Ελληνικό Office. Άμα γουστάρουμε, έχουμε και Linux. Πήραμε τους Ολυμπιακούς με την αξία μας, και τους φέραμε εις πέρας με την αξία μας. Είχαμε εφέ, μουσική, θέαμα, και ένα ντάτσουν με καρπούζια. ΓΙατί και το ντάτσουν με τα καρπούζια, και αυτό Ελλάδα είναι. Είχαμε και αθλητές ντοπέ. Γιατί και οι δικοί μας αθλητές έχουν πρόσβαση στον ντόπα. Έχουμε Τσιγγάνους, Πόντιους, Βλάχους, Σαρακατσαναίους. Μα πάνω απ΄ όλα έχουμε την τιμή να κατοικούμε στα ίδια εδάφη όπου 2.500 χρόνια πριν γεννήθηκε ένας απο τους λαμπρότερους πολιτισμούς της οικουμένης. Έχουμε την τιμή να είμαστε οι πνευματικοί, οι πολιτισμικοί απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. Έχουμε στα χέρια μας την κληρονομιά τους. Έχουμε την Δημοκρατία. Την Φιλοσοφία. Την Επιστήμη. Την γλώσσα. Τους ναούς και τα αγάλματα. Τα θεατρικά έργα. Τα Ποιήματα. Την Ιστορία. Έχουμε ένα ένδοξο παρελθόν....

Δυστηχώς όμως, για κάποιους αυτό το παρελθόν δεν είναι αρκετά ενδοξο. Δεν αρκεί να είμαστε κληρονόμοι ενός απο τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της Αρχαιότητας. Πρέπει οποσδήποτε να είμαστε οι κληρονόμοι του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ αξιόλογου πολιτισμού της Αρχαιότητας. Δεν αρκεί να είμαστε οι πνευματικοί/ πολιτισμικοί απόγονοι των Αρχαίων. Πρέπει να είμαστε και ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ οι απόγονοι τους. Δεν αρκεί να έχουμε μια πλούσια γλώσσα. Πρέπει να έχουμε την ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ και ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΗ γλώσσα. Δεν αρκεί να είμαστε οι απόγονοι ενός λαού που ανακάλυψε την Επιστήμη και την Φιλοσοφία. Πρέπει να είμαστε οι απόγονοι ενός λαού που ανακάλυψε ΤΑ ΠΑΝΤΑ και στην συνέχεια οι άλλοι μας τα έκλεψαν. Δεν αρκεί που έχουμε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Πρέπει να αντιμετωπίζουν "οι άλλοι" σήμερα κάθε τους λέξη ως απόλυτη αλήθεια, επειδή αυτοί τα είπαν όλα, αυτοί τα ήξεραν όλα, και αυτοί ήταν οι ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ πρόγονοι.

Η συμπεριφορά αυτή, έχει κατά την γνώμη μου μια απλή εξήγηση: κάποιος ο οποίος δεν θεωρεί τον εαυτό του ως κάτι το ιδιαίτερο, αναζητεί τρόπους να προσδώσει στην ύπαρξη του αξία. Και τι ποιό έυκολο απο το να ανατρέξει κανείς στο παρελθόν; Το παρελθόν όμως, πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει το εσωτερικό κενό. Και τότε αρχίζουν οι υπερβολές. Και αυτό είναι το πρόβλημα: οι υπερβολές. Η καταγωγή των Ελλήνων απο τον Σείριο, οι αυτόχθονες Έλληνες με την ιστορία των 40.000 ετών, τα υπερόπλα και οι υπερτεχνολογίες, η ανακάλυψη της Αμερικής απο τους Έλληνες, η Ατλαντίδα, η γλώσσα με τις 2.000.000 λέξεις, η Apple και το CNN που λατρεύουν την γλώσσα μας, η Παγκόσμια Σιωνιστική Συνωμοσία κατά του Ελληνικού Μεγαλείου που θέλει να μας κρατά στο σκοτάδι. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Ναι, υπάρχει Εβραικό λόμπι στις ΗΠΑ. Υπάρχει όμως και Ελληνικό λόμπι. Ναι, υπάρχει ο μηχανισμός των αντικυθήρων. Η παραγωγή όμως στην κλασσική αρχαιότητα γινόταν με σκλάβους, όχι με υπερτεχνολογίες. Ναι, έχουμε ιστορία, δεν είναι όμως 40.000 ετών. Ναι, έίχαμε το υγρόν πυρ. Υπερόπλα όμως δεν διαθέταμε. Ναι, μίλησε ο Πλάτωνας για την Ατλαντίδα. Ήταν όμως μια "ποιητική αδεία" μεταφορά για να μιλήσει για το ιδανικό του πολίτευμα. Ναι, κάναμε ταξίδια και ιδρύαμε αποικίες, στην Αμερική όμως δεν πήγαμε. Ναι, έχουμε πλούσια γλώσσα, όχι όμως εκατομμυρίων λέξεων. Ναι, οι ξένοι αγαπούν τον πολιτισμό μας, το Hellenic Quest όμως είναι απλά μια φάρσα. Και τέλος, ναι, είμαστε ένας "ιδιαίτερος" λαός, δεν είμαστε όμως παιδιά θεών απο άλλο πλανήτη....

Τελικό συμπέρασμα: Πιστεύω πως θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την κληρονομιά μας. Πιστεύω ακόμα πως θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε σήμερα. Δεδομένων των συνθηκών, καλά τα καταφέραμε. Θα μπορούσαμε βέβαια να είμαστε και καλύτερα, θα μπορούσαμε όμως να είμασταν και (πολύ) χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι ακριβώς είμαστε και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Υπάρχουν όμως και πράγματα για τα οποία δεν θα πρέπει να είμαστε περήφανοι. Και ανάμεσα σε αυτά τα πράγματα είναι ο Γεωργιάδης, ο Λιακόπουλος, οι "αγοράστε τα βιβλία μας" εκπομπές τους στο Seven X και στο ΤηλεΆστυ, ο Καρατζαφέρης, ο Βορίδης, ο Πλεύρης, η Χρυσή Αυγή, οι γιορτές του μίσους στον Γράμμο και στο Βίτσι, τα κατάλοιπα της Χουντοβασιλείας, ο Κεραμμυδάς, ο Φουράκης, και οι συν αυτώ θιασώτες της εθνικιστικής υπερβολής. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη μου...

10 σχόλια:

J95 είπε...

Δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με κάποιο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ επίσης :)

Φοινικιστής είπε...

Έβαλα στο blog μας ένα link και με αυτό το κείμενό σου. Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω, για να δείξω πόσο συμφωνώ. Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα αν και αρκετά ετεροχρονισμένα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Αν όντως δεν έχει η ελληνκή γλώσσα κάποια εκατομμύρια λέξεις όπως έγραψες, μας κάνανε χάρη που αναφέρουν στο βιβλίο γκίνες του 1990 ότι η ελληνική γλώσσα έχει 5.000.000 λέξεις και περίπου 70.000.000 λεκτικούς τύπους? Δεν το λέω ειρωνικά απλά έτυχε να το έχω διαβάσει εκεί. Φιλικά πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Αμφιβάλλω για αν όντως έγραψε ποτέ τέτοια μαλακία το Guiness. Στην online έκδοση (που είναι πάντα η πιο πρόσφατη), δεν υπάρχει κάτι τέτοιο...

Διονύσης είπε...

ωραίος...

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ

Dimitrios Menounos είπε...

Φίλε έπεσα τυχαία επάνω στο blog σου και ξεφύλισα από περιέργια μερικά post. Δεν συμφωνώ με πολλά από οσα λες και δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά πολλή μιζέρια, ειρωνία και ξερολίαση αδερφέ μου.

Αυτό που κάνω εγώ είναι να μην υοθετώ αλλά ούτε να απορίπτω τίποτα γιατί όλα είναι σχετικά και πιθανά. π.χ. Πέφτω επάνω στην εκπομπή του λιακόπουλου και λέει ενδιαφέροντα πράγματα. Αυτά που θα δώ δεν θα πώ οτι "έτσι είναι" ούτε όμως "δεν είναι έτσι" αλλά ανάλογα με το πόσο πειστικός είναι και το υλικό που παρουσιάζει για να στηρίξει αυτά που λέει θα κρατήσω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα "μπορεί...".

Το παράδειγμα αυτό προσωπικά το εφαρμόζω για όλους και για όλα.

Δημήτρης

ΥΓ. και πριν κολήσω την οποιαδήποτε ταμπέλα, ούτε έχω αγοράσει βιβλία του Λιακόπουλου ούτε είμαι "φάν" των εκπομπών του (για δικούς μου λόγους)

Ανώνυμος είπε...

"Ένα ακόμα γεγονός είναι πως η Ελλάδα απο πλευράς πληθυσμού είναι εξαιρετικά ανομοιογενής"

Τι λε ρε μάγκα. Έχεις υποπέσει στο φασιστικό έγκλημα να κάνεις εξέταση DNA στον πληθυσμό της Ελλάδας;

Ανώνυμος είπε...

Μια που το βρήκα μόλις σήμερα (28.11.07) το εν λόγω σχόλιο, δεν θα κρατηθώ να μην κάνω κι εγώ το δικό μου σχόλιο για να ειπωθούν κι άλλα "δεδομένα" :
1ον Από που προκύπτει ότι η ιστορία των Ελλήνων ΔΕΝ είναι 40.000, 20.000 ή 6.000 ετών ; Τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ των ανακαλυφθέντων στοιχείων (γεωλογικών, αρχαιολογικών, αστρολογικών και άλλων) "σπρώχνουν" τις χρονολογίες όλο και πιο πίσω.
2ον Οι τρόποι επιλογής των "τεχνολογιών" στην αρχαία Ελλάδα δεν έχουν κατ΄ ανάγκη σχέση με τα σημερινά κριτήρια. Υπάρχει η σοβαρή άποψη ότι από την στιγμή που ανακάλυψε ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς την "ατμομηχανή" θα μπορούσαμε να είχαμε μπει στην "βιομηχανική εποχή" από το 70μ.χ. (περίπου). Το ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο δεν μειώνει ούτε την ανακάλυψη, ούτε την αξία της.
3ον Εάν η "ποιητική" αδεία του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα έχει την ίδια αξία με την ποιητική αδεία του Ομήρου για την Τροία (μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα οι "επιστήμονες" πίστευαν ότι τα έπη του Ομήρου ήταν παραμυθάκια για να περνάει η ώρα), ας το αφήσουμε να το κρίνει ο Χρόνος.
4ον Το αν πήγαμε στην Αμερική ή όχι, δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να το αποκλείσει με ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Μπορεί όμως με σημαντικές ενδείξεις (αν όχι αποδείξεις) να το ερευνά και να το εικάζει. Εξ άλλου υπάρχουν ξένοι ερευνητές που υιοθετούν αυτή την άποψη και όχι μόνον έλληνες. Δεν είναι άραγε περίεργο που ο Λουκιανός στο έργο του "Αληθής ιστορία", που εκλαμβάνεται ως παραμύθι, περιγράφει το πως βλέπει την γη από ψηλά από την Σελήνη ;
5ον Στην Ελλάδα και στους έλληνες εν γένει δεν υπήρξε ποτέ η γενική πεποίηθησις ότι είναι περιούσιος λαός. Άλλοι πρεσβεύουν για τον εαυτό τους κάτι τέτοιο. Άλλο να έχεις γνώθι σ'αυτόν κι άλλο να υποτιμάς την ποιότητα σου ή τις ιδιαίτερες ιδιότητες ή ικανότητες.
6ον Ο "till" λέει ότι στην online έκδοση του Guinness δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (περί των 5.000.000 λημμάτων της ελληνικής). Δεν λέει όμως ότι στην σελίδα της αναζήτησης για οποιοδήποτε record ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ αναφέρει ότι "Remember that our website features only a small selection of the 40,000 records listed in the Guinness World Records database.". Ότι εμείς δεν μπορούμε να βρούμε, να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ !!! Μπορεί να υπάρχει (ή όχι), να λειτουργεί (ή όχι), να είναι κατανοητό από άλλους (ή όχι).

Η εποικοδομητική αμφισβήτηση με επιχειρήματα, του οτιδήποτε μας "πασσάρουν", είναι η καλλύτερη προοπτική για την αυτογνωσία μας και την ποιοτική ανέλιξή μας. Όπως αυτά τα αντιλαμβάνεται ο καθείς ...

Σας ευχαριστώ που οι σκέψεις σας, προκάλεσαν την έκφραση των δικών μου σκέψεων ...