Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004

Η δύναμη του Ελληνικού Hoax, μέρος πρώτον...

Αγαπητή κυρία Γεωργιάδου,

Καταρχάς σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας. Θα φροντίσω να είμαι σαφής στα όσα θα αναφέρω. Όσοι έχουν επαφή με το Internet, γνωρίζουν αρκετά καλά την έννοια της λέξης «hoax»: στον χώρο του διαδικτύου υποδηλώνει μια ψευδή είδηση, η οποία εκλαμβάνεται ως αληθινή. Το συγκεκριμένο κείμενο το οποίο παρατίθεται στην ιστοσελίδα σας (και όπως λέτε, έκανε την εμφάνιση του στην εφημερίδα Καθημερινή), κυκλοφορεί υπό την μορφή e-mail στο Internet εδώ και ένα περίπου 1 – 2 χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό συγγραφέα του άρθρου. Είναι άγνωστος. Πολλοί όμως οι οποίοι θεώρησαν το κείμενο ενδιαφέρον, φρόντισαν να το ανεβάσουν σε διάφορες ιστοσελίδες, προσωπικές και μη, παραβλέποντας προφανώς πως το 99% των «ειδήσεων» που φτάνουν στα PC μας μέσω του e-mail, είναι απάτη… Από την στιγμή λοιπόν που η είδηση μεταφέρθηκε από τα προσωπικά γραμματοκιβώτια σε ιστοσελίδες, άρχισε κυριολεκτικά το πανηγύρι των αναδημοσιεύσεων. Παρακάτω παραθέτω μερικές από τις διευθύνσεις στις οποίες μπορείτε να δείτε αυτούσιο το εν λόγω κείμενο:

http://www.metanastis.com/HELLENIC_QUEST_ELLHNIKH_GLWSSA.htm
http://www.eef.gr/news_id.asp?news_id=52&cat_id=20
http://www.pna.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=85&mode=thread&order=0&thold=0
http://abnet.agrino.org/htmls/T/T011.htm
http://clubs.pathfinder.gr/epsilon/53267
http://www.pna.gr/print.php?sid=85 (δημοσιευμένο στις 23 Ιουνίου του 2003!)
http://www.als-alexander.org/Greek.htm
http://www.way.gr/article.php?sid=353

Το άρθρο τώρα το οποίο εσείς ανεβάσατε στην σελίδα σας, φέρει την υπογραφή κάποιου κυρίου Γιάννη Χ. Παπατζανή. Ο ίδιος αυτός κύριος, παραθέτει το ίδιο ακριβώς κείμενο σε δυο ακόμα ιστοσελίδες: η μια είναι η http://www.kairatos.com.gr/elliniki.htm (και μάλιστα με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2003) και η άλλη η http://www.papatzanis-yannis.com/2003novemb/6ellinikiglossa.htm Από ότι κατάλαβα, ο κύριος Παπατζανής είναι αντιδήμαρχος Ρεθύμνου. Ο κύριος αυτός λοιπόν, και στις δυο αυτές σελίδες, παραθέτει ένα κείμενο το οποίο προφανώς άντλησε από κάποιο από τα site «αναπαραγωγής ειδήσεων», και το ανέβασε χωρίς καν να κάνει τον κόπο α) να ελέγξει την εγκυρότητα του, και β) να αναφέρει την πηγή του. Και έρχεται τώρα, ένα χρόνο μετά, και παρουσιάζει το ίδιο αυτό κείμενο, ως φρέσκια είδηση!

Επιπλέον, το site του Πελοποννησιακού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναπαρήγαγε την είδηση στις 23 Ιουλίου του 2003, φέρει ως πηγή το τεύχος της 12ης Φεβρουαρίου του Περιοδικού «Η Κατασκευή» (μηνιαία κοινή έκδοση της ΠΕΔΜΕΔΕ και της ΠΕΔΜΗΕΔΕ). Φυσικά το συγκεκριμένο περιοδικό και τεύχος δεν γράφουν τίποτα σχετικό. Προφανώς το Πρακτορείο δεν έλεγξε την πηγή…

Αφήνοντας κατά μέρος το ζήτημα της άγνωστης πατρότητας του κείμενου, θα ασχοληθώ παρακάτω με το ίδιο το κείμενο, ώστε να γίνει αντιληπτό περί τίνος πρόκειται. Το κείμενο αυτό παραθέτει ουσιαστικά πέντε ισχυρισμούς, τους οποίους θα παρουσιάσω έναν προς έναν (συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: